«Οχι» στην έρευνα για Σαουδική Αραβία

«Οχι» στην έρευνα για Σαουδική Αραβία

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ασπίδα προστασίας» στα κυβερνητικά στελέχη που εκ της θέσεώς τους εμπλέκονται στην υπόθεση πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία –μια υπόθεση που η αντιπολίτευση τονίζει ότι έχει «σκιές» και οσμή σκανδάλου– εξακολουθεί να ορθώνει η δικομματική πλειοψηφία, απορρίπτοντας το ένα μετά το άλλο όλα τα έως τώρα αιτήματα για περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.

Χθες, σειρά είχε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με την πρόεδρό της Αναστασία Χριστοδουλοπούλου και τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να απορρίπτουν με την επίκληση διαφόρων διαδικαστικών ζητημάτων, πρόταση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για κλήση προς ακρόαση των υπουργών Αμυνας Π. Καμμένου, Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας Δ. Βίτσα.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και συνάδελφοί τους από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, υποστήριξαν ότι το αίτημά τους θα έπρεπε να υιοθετηθεί και η κλήση των τριών κυβερνητικών στελεχών να γίνει, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει τέτοιο δικαίωμα στη μειοψηφία, αρκεί το αίτημα –όπως συνέβη χθες– να υποβάλλεται από τουλάχιστον τα 2/5 των μελών της Επιτροπής. Στον αντίποδα, η κ. Χριστοδουλοπούλου υποστηρίζοντας ότι στο γραπτό αίτημα της Νέας Δημοκρατίας δεν υπήρχε αναφορά στη συγκεκριμένη πρόνοια του Κανονισμού, επέμεινε έως το τέλος να θέσει την πρόταση σε ψηφοφορία, γνωρίζοντας ότι η κυβερνώσα πλειοψηφία θα το καταψήφιζε. Αυτό και τελικώς έγινε, αλλά αφού είχαν προηγηθεί η σε υψηλότατους τόνους καταγγελία της στάσης της προέδρου και η αποχώρηση όλων των βουλευτών της αντιπολίτευσης από τη διαδικασία. Στην ψηφοφορία μετείχαν μόνο οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Αρχικώς, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ είχε υποστηριχτεί ότι η Βουλή δεν πρέπει να ασχοληθεί με ένα ζήτημα που ερευνάται από τη Δικαιοσύνη. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος σε παρέμβασή του τόνισε πως η Βουλή έχει και άλλες φορές ασχοληθεί με ζητήματα για τα οποία υπήρχε εν εξελίξει εισαγγελική έρευνα. Στη συνέχεια έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ επίκληση άρθρων του Κανονισμού της Βουλής που δίνουν το δικαίωμα σε υπουργούς να μην ανταποκριθούν σε αίτημα για ακρόασή τους, εάν θεωρήσουν ότι το υπό εξέταση ζήτημα έχει διαστάσεις ευαίσθητες για εθνικά θέματα.

Η επίκληση αυτού του τελευταίου προκάλεσε νέα ένταση στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών, με την αντιπολίτευση πλέον να κάνει λόγο για κυβερνητική «αγωνία συγκάλυψης» και την πλειοψηφία, διά στόματος και της προέδρου να ομιλεί περί «καταχρηστικού αιτήματος της Νέας Δημοκρατίας που υπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες».

Ο κ. Βενιζέλος

Ηταν η στιγμή που οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αποχώρησαν από την αίθουσα της συνεδρίασης και που οι υπόλοιποι βουλευτές της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι θα απέχουν της δρομολογούμενης εκείνη την ώρα τελικής ψηφοφορίας. Για «βάναυση παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού» μίλησε ο κ. Βενιζέλος και τόνισε ότι θα πρέπει θα υποβληθεί πρόταση μομφής κατά της κ. Χριστοδουλοπούλου. «Εχετε αγωνία να καλύψετε τον εταίρο σας», πρόσθεσε.

«Δεν πειράζει, αυτό είναι δική σας άποψη» σχολίασε η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών. Για να συμπληρώσει: «Υπάρχει σκοπιμότητα να μένει ανοικτό αυτό το ζήτημα».

Τελικώς, στην επόμενη συνεδρίαση θα συζητηθεί εκ νέου ανάλογο αίτημα, αυτή τη φορά με το να συμπεριλαμβάνεται στα προς εξέταση πρόσωπα μεταξύ άλλων και ο εμφανιζόμενος ως εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας κ. Παπαδόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή