Δάνειο ύψους 85 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες

Δάνειο ύψους 85 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην πρώτη δανειακή της σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) υπέγραψε χθες η ΔΕΗ Ανανεώσιμες (100% θυγατρική της ΔΕΗ), εγκαινιάζοντας μια σημαντική συνεργασία για την υλοποίηση του προγράμματος ανάπτυξης έργων ΑΠΕ σε ολόκληρη τη χώρα. Η σύμβαση που υπεγράφη, χθες, στην Αθήνα από τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της ΕΤΕπ κ. Νίκολας Τζένετ, τον πρόεδρο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες κ. Μανόλη Παναγιωτάκη και τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Ηλία Μοναχολιά, αφορά δάνειο ύψους 85 εκατ. ευρώ διάρκειας 16 ετών με ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει χορηγήσει μέχρι σήμερα η ΕΤΕπ για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές στην Ελλάδα, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΤΕπ είναι ο σημαντικότερος χρηματοδότης επενδύσεων ΑΠΕ παγκοσμίως. Την τελευταία δεκαετία έχει στηρίξει επενδύσεις σε χερσαία και υπεράκτια αιολικά πάρκα ανά την υφήλιο άνω των 17 δισ. ευρώ.

Το δάνειο θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση πολυάριθμων αιολικών πάρκων, καθώς και την κατασκευή νέων υδροηλεκτρικών σταθμών και αιολικών πάρκων σε ολόκληρη τη χώρα. Το συγκεκριμένο επενδυτικό πρόγραμμα, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Τζόναθαν Τέιλορ, «εξετάζεται ήδη από άλλους ως υπόδειγμα για την ανάδειξη του δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε μικρά νησιά». Το δάνειο θα συμβάλει στη μεταβολή του ενεργειακού μείγματος που παράγεται σε επίπεδο ομίλου ΔΕΗ και θα καταστήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό στην Ελλάδα περισσότερο βιώσιμο και ασφαλέστερο, τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης, υπογραμμίζοντας τη μακρόχρονη συνεργασία της ΔΕΗ με την ETEπ που χρονολογείται από το 1963. Το δάνειο, όπως τόνισε ο κ. Μοναχολιάς, θα χρηματοδοτήσει συνολικά 18 έργα ΑΠΕ με την ολοκλήρωση των οποίων σε περίπου 15 μήνες θα προστεθούν στο σύστημα 90 MW, συμβάλλοντας σημαντικά στην επίτευξη τόσο των εθνικών όσο και των ευρωπαϊκών στόχων για τις ΑΠΕ.

«Η επέκταση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα του ομίλου ΔΕΗ και η νέα συνεργασία μεταξύ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και της ΕΤΕπ θα βοηθήσει τον όμιλο ΔΕΗ να επιτύχει τον στρατηγικό στόχο του να αναδειχθεί σε μείζονα προμηθευτή πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Μοναχολιάς και συμπλήρωσε: «Οι νέες επενδύσεις για τη βελτίωση υπαρχόντων και την κατασκευή νέων αιολικών πάρκων θα ενισχύσουν την ενεργειακή αυτάρκεια, θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες απασχόλησης και θα αποφέρουν οφέλη στις τοπικές κοινότητες».

Ο κ. Μοναχολιάς ανακοίνωσε, χθες, την υπογραφή σύμβασης προμήθειας 22 ανεμογεννητριών για 10 αιολικά πάρκα σε 9 νησιά του Αιγαίου με την εταιρεία ΕWT, με έδρα την Ολλανδία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή