Ν.Δ.: Διαφορετικό μείγμα πολιτικής

Ν.Δ.: Διαφορετικό μείγμα πολιτικής

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η Νέα Δημοκρατία να αλλάξει κάτι από όσα έχει υπογράψει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; Καταφατικά απάντησε στο μείζον αυτό ερώτημα η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη, μιλώντας για «αλλαγή μείγματος» στην εφαρμοζόμενη δημοσιονομική πολιτική. Η κ. Σπυράκη μιλώντας στο ραδιόφωνο (Real fm) διευκρίνισε εξαρχής πως αυτή η τοποθέτηση δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση αλλαγή στόχων, κάτι για το οποίο άλλωστε έχει δεσμευτεί και ο ίδιος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Το κράτος έχει συνέχεια», είπε χαρακτηριστικά η «γαλάζια» εκπρόσωπος, επισημαίνοντας τα εξής που περιγράφουν και το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη μέρα: «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αλλάξουμε το μείγμα. Μπορούμε με εμπροσθοβαρή μέτρα μείωσης φόρων και μέσω δραστικής μείωσης των δαπανών να έχουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές».

Επεξηγώντας τι ακριβώς εννοεί «επιθυμητές αλλαγές», η κ. Σπυράκη έφερε το παράδειγμα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, που είναι πάντα ψηλά στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται υποδείξεις από τους εταίρους για το τι θα κάνει π.χ. με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, που θα φέρουν επιπλέον έσοδα», υπογράμμισε, τονίζοντας πως δεν είναι αρμοδιότητα του κ. Κοστέλο «να δώσει το σχέδιο εξόδου από την κρίση».

Ειδοποιός διαφορά

Στη Νέα Δημοκρατία άλλωστε είναι παγιωμένη η άποψη πως η Ελλάδα μπορεί να διευθετήσει μόνη της «τα του οίκου της», κάτι που για να το εξηγήσουν «δανείζονται» έναν όρο από το εξωτερικό, που ονομάζεται «ιδιοκτησία μεταρρυθμίσεων». Στην Πειραιώς θεωρούν πως αυτή είναι μια βασική ειδοποιός διαφορά από τη σημερινή κυβέρνηση, που «υποδύεται ρόλους» τους οποίους δεν πιστεύει και εντέλει δεν μπορεί να υπηρετήσει. Ο δρόμος είναι βέβαιο πως μόνο εύκολος δεν είναι. Τα μέτρα κόστους επιπλέον 5,1 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ψηφιστεί για το 2019 και το 2020, αλλά και τα ιδιαιτέρως υψηλά πλεονάσματα ύψους 3,5% μέχρι το 2022, είναι όπως λένε «γαλάζιες» πηγές από εκείνα που «δεν μπορεί να αντέξει η ελληνική οικογένεια».

Οπως τόνιζε όμως υψηλόβαθμο στέλεχος στην «Κ», πριν ειπωθεί κάτι δημόσια «ζυγίζεται λεπτομερώς». Αξιοσημείωτη, από την παρέμβαση της κ. Σπυράκη, και η αναφορά της για τις απολύσεις στο Δημόσιο, όπου επανέλαβε την πάγια θέση του προέδρου της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη πως δεν υπάρχει τέτοιο πλάνο.

Μόρια στο προσκήνιο

Την ίδια ώρα, η Νέα Δημοκρατία «σηκώνει» το θέμα της Μόριας, ενώ δίνει συνέχεια και στα εθνικά, μετά την κριτική για όσα έλαβαν χώρα από την επίσκεψη Ερντογάν. Χθες ο αρμόδιος τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο αναπληρωτής τομεάρχης Ναυτιλίας Χαράλαμπος Αθανασίου, με κοινή ανακοίνωση, απηύθυναν ερώτημα προς τον κ. Μουζάλα για τα νέα εκτός ελέγχου γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Μόρια της Λέσβου.

«Ρωτάμε ευθέως τον κ. Μουζάλα: Πρέπει να θρηνήσουμε επιπλέον νεκρούς, για να πράξει επιτέλους τα αυτονόητα;» είναι το ερώτημα που συνοδεύεται από την τοποθέτηση πως η κυβέρνηση «είναι ανίκανη να επιβάλει την τάξη στα hotspots» και να «εξασφαλίσει σωστές συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες». Στο άλλο μέτωπο, των εθνικών θεμάτων, σχολιάζοντας το Σκοπιανό και τους χειρισμούς Κοτζιά, η Πειραιώς έκανε λόγο για «αλλοπρόσαλλη κατάσταση» που τελικά «είναι επικίνδυνη για τη χώρα».

Ερώτηση για μέσο ενημέρωσης

Πλήρη ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας με συγκεκριμένα στοιχεία αναφορικά με την προέλευση και τη νομιμότητα της εταιρείας που εκδίδει την εφημερίδα «Documento», ζητούν 21 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππά και Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο.

«Είναι απορίας άξιο πώς με κεφάλαιο 20.000 ευρώ η “Documento Media Μονοπρόσωπη ΙΚΕ” εξακολουθεί να εκδίδει την εν λόγω πολυτελέστατη έκδοση, με εκδότη τον κ. Κώστα Βαξεβάνη, με τον οποίο φέρεται να έχει στενή σχέση ο υπουργός για θέματα Τύπου κ. Νίκος Παππάς», αναφέρουν –κάνοντας επίκληση σχετικών δημοσιευμάτων– με πρώτη υπογράφουσα την κυρία Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου οι 21 βουλευτές της Ν.Δ. Και αφού υπενθυμίζουν ότι πρώτος εκδότης εμφανιζόταν ο κ. Χρ. Καλογρίτσας, σημειώνουν: «Η εφημερίδα “Documento” εξελίχθηκε σε αιχμή του δόρατος των μηχανισμών συκοφάντησης που λαμβάνουν εντολές από τα υπόγεια του Μαξίμου».

Υπό αυτό το πρίσμα, ζητούν από τους δύο υπουργούς απαντήσεις, μεταξύ άλλων, για το αν υπάρχουν οφειλές προς το Δημόσιο και αν έχει ολοκληρωθεί έλεγχος περιουσιακής κατάστασης στον μέτοχο της παλαιάς και νέας εκδότριας εταιρείας και του εκδότη και με ποιο αποτέλεσμα. Επίσης, για το ποιο είναι το σύνολο των διαφημίσεων που λαμβάνει η συγκεκριμένη εφημερίδα από το Δημόσιο και φορείς που ελέγχονται από το Δημόσιο και αν δικαιολογείται το ύψος της διαφήμισης από την κυκλοφορία της. Επιπροσθέτως, οι 21 ζητούν να κατατεθούν αναλυτικά στοιχεία, ιδίως για τις διαφημίσεις από δημόσιες επιχειρήσεις και εταιρείες στις οποίες συμμετέχει το ελληνικό Δημόσιο, καθώς και για διαφημίσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή