Η Κίνα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και το 2018

Η Κίνα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και το 2018

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα θα προωθήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει δρομολογήσει, θα περιορίσει τους κινδύνους που απειλούν το χρηματοπιστωτικό της σύστημα και θα διατηρήσει σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης το επόμενο έτος. Με την ανακοίνωση αυτή το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο του Πεκίνου, Ξινχουά, επιβεβαίωσε χθες τα σχέδια της κινεζικής ηγεσίας όπως τα σκιαγράφησε τον Οκτώβριο, στο συνέδριο του ΚΚΚ, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. Στην ανακοίνωσή του αυτή επικαλέστηκε δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών της κινεζικής ηγεσίας στο ετήσιο συνέδριο οικονομικού σχεδιασμού.

Στο εν λόγω συνέδριο συμμετέχουν ανώτατοι αξιωματούχοι της κινεζικής ηγεσίας, ενώ το παρακολουθούν με ενδιαφέρον οι διεθνείς επενδυτές Επικαλούμενο ανακοινωθέν που εξεδόθη μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου, το Ξινχουά ανέφερε ότι το νέο έτος η ηγεσία της χώρας θα προωθήσει μεταρρυθμίσεις στην αγορά, ενώ θα διατηρήσει ουδέτερη νομισματική πολιτική, διότι ζητούμενο είναι να διασφαλίσει καλύτερη ποιότητα οικονομικής ανάπτυξης. Σύμφωνα, πάντα, με το Ξινχουά, το ανακοινωθέν τονίζει ότι «η ανάπτυξη της Κίνας έχει εισέλθει σε νέα εποχή, με βασικό χαρακτηριστικό ότι η οικονομία δεν βασίζεται πλέον στους υψηλούς ρυθμούς αλλά στην υψηλή ποιότητα ανάπτυξης». Το περιεχόμενο και η διατύπωση του ανακοινωθέντος απηχούν πλήρως τις δηλώσεις του προέδρου Σι στο συνέδριο του κόμματος τον περασμένο Οκτώβριο αλλά και τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν τα ηγετικά στελέχη του κόμματος στις αρχές Δεκεμβρίου να εμβαθύνουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να περιορίσουν τους συστημικούς κινδύνους με κύρια την υπερχρέωση της χώρας.

Στη διάρκεια του έτους, πάντως, η Κίνα έχει σημειώσει ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους από τις προβλέψεις, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει για να μειώσει το χρέος. Το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου σημείωσε ανάπτυξη 6,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, την οποία οφείλει σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των εξαγωγών αλλά και στις δημόσιες δαπάνες. Αναμένεται, έτσι, πως στο σύνολο του έτους η κινεζική οικονομία θα έχει σημειώσει ανάπτυξη τουλάχιστον 6,5%. Οπως ανέφεραν πηγές που μίλησαν στο Reuters σε καθεστώς ανωνυμίας, η κινεζική ηγεσία θα επιμείνει σε αυτόν τον στόχο για την ανάπτυξη του 2018.

Σύμφωνα, άλλωστε, με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), το Πεκίνο σημείωσε πρόοδο στις προσπάθειές του να περιορίσει το ύψος του χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, καθώς μειώθηκε ελαφρώς φέτος το χρέος των επιχειρήσεων. Οπως επισημαίνει ο Γιανγκ Ζάο, οικονομικός αναλυτής θεμάτων Κίνας στη Nomura, «ίσως να μην ενταθεί η προσπάθεια απομόχλευσης με νέες πολιτικές αλλά έχει ήδη δρομολογηθεί η εφαρμογή των σχετικών πολιτικών για το επόμενο έτος». Το Ξινχουά, άλλωστε, υπογράμμισε ότι το Πεκίνο θα επιβάλει αυστηρότερες ρυθμίσεις για τους όρους δανεισμού και τα επιτρεπτά επίπεδα χρέους των τοπικών κυβερνήσεων και θα αλλάξει το καθεστώς που διέπει τις κρατικές επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή