Κοντά σε συμφωνία για την επένδυση στον Κηφισό

Κοντά σε συμφωνία για την επένδυση στον Κηφισό

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προσδοκία ότι από τις αρχές του 2018 θα υπάρξει θετική εξέλιξη αναφορικά με τη δρομολογούμενη επένδυση ανάπτυξης εμπορικού κέντρου επιφάνειας 50.000 τ.μ. της εταιρείας Artume, θυγατρικής του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου της BlackRock στον Κηφισό (ύψος Ακαδημίας Πλάτωνος), τρέφουν εκπρόσωποι της εταιρείας, έπειτα από σχετικά μηνύματα που τους μεταφέρονται από το υπ. Ανάπτυξης.

«Κλειδί» στη σχετική εξέλιξη αποτελεί το ότι έχουν πλέον αποσυρθεί από το τραπέζι των συζητήσεων τα αιτήματα που προέβαλε η πλευρά της κυβέρνησης πριν από περίπου δύο μήνες, προκειμένου να συναινέσει στην υπογραφή του Π.Δ., το οποίο σημειωτέον εγκρίθηκε από το ΣτΕ πριν από επτά μήνες. Ειδικότερα, ζητούνταν η υπογραφή ενός συμφώνου συνεργασίας με τον επενδυτή, που θα δεσμεύει τον τελευταίο σε τρία σκέλη-αντισταθμιστικά οφέλη.

Το ένα εξ αυτών θα ήταν η καταβολή του κόστους απαλλοτρίωσης του χώρου υπέρ του Δημοσίου (υπολογίζεται σε πέντε εκατ. ευρώ), το δεύτερο αφορούσε την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και το τρίτο την ανάδειξη του χώρου πρασίνου. Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, αυτές ήταν οι τρεις προϋποθέσεις που θα πρέπει να κατοχυρωθούν 100%, προκειμένου να προχωρήσει η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος από τον ίδιο και στη συνέχεια και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, με το οποίο θα ανοίξει ο δρόμος για την έκδοση των οικοδομικών αδειών.

Σύμφωνα πάντως με στελέχη της αγοράς ακινήτων, η σχετική διαδικασία έβριθε νομικών κενών, δεδομένου ότι όπως τονίζεται, υπάρχει πλέον νομολογία που απαγορεύει τη θεσμοθετημένη διαδικασία συνδιαλλαγής Δημοσίου-ιδιωτών, καθώς δεν μπορεί να συνδέεται η έκδοση διοικητικών πράξεων με την παροχή ανταλλαγμάτων από τους επενδυτές. Ανεξάρτητα όμως από αυτό, ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού η Artume έχει υπογράψει μνημόνιο συναντίληψης μη δεσμευτικού χαρακτήρα με το ΚΥΣΟΙΠ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής) για σειρά δράσεων, πολιτιστικού, περιβαλλοντικού και κοινωνικού χαρακτήρα, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη δημιουργία πάρκων και κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και πολιτισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή