Γαλλία: Εθνικός θησαυρός τα προκλητικό έργο του Ντε Σαντ

Γαλλία: Εθνικός θησαυρός τα προκλητικό έργο του Ντε Σαντ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δημοπρασία για ένα από τα αρχαιότερα και πιο προκλητικά ερωτικά μυθιστορήματα του κόσμου, «120 Ημέρες στα Σόδομα» του Μαρκήσιου ντε Σαντ, σταμάτησε αφού το γαλλικό κράτος χαρακτήρισε το έργο εθνικό θησαυρό, προσθέτοντας ότι δεν ήταν δυνατόν να πωληθεί σε ξένο αγοραστή.

Το έργο του Ντε Σαντ, που γράφτηκε το 1785, με απειροελάχιστου μεγέθους γράμματα, σε τριάντα τρία κομμάτια παπύρου, ενώ παρέμενε φυλακισμένος στη Βαστίλλη, επρόκειτο να δημοπρατηθεί χθες ως ένα από τα πολύτιμα αντικείμενα που περιλαμβάνονταν σε μια μεγάλη συλλογή από σημειώσεις, επιστολές και μουσικές παρτιτούρες.

Ωστόσο, το χειρόγραφο του Μαρκήσιου ντε Σαντ, που έχει συνολικό μήκος δώδεκα μέτρων, μαζί με τέσσερα ακόμα έργα από τον πατέρα του υπερρεαλισμού, τον Αντρέ Μπρετόν, ανακηρύχθηκαν εθνικοί θησαυροί από το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας και συνεπώς δεν θα εκποιηθούν.

Οπως ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Aguttes, τα δύο σύνολα έργων προέρχονται από μία γαλλική επιχείρηση που έχει πλέον κλείσει, και είχαν προσελκύσει το ενδιαφέρον Αμερικανών και Ευρωπαίων ιδιωτών αγοραστών.

Το γαλλικό κράτος θα έχει μπροστά του 30 μήνες προκειμένου να συγκεντρώσει τα απαραίτητα ποσά και να προχωρήσει στην αγορά με τη βοήθεια των πολιτών ή άλλων ιδιωτών που θέλουν να συνεισφέρουν. Σε αντίθετη περίπτωση, τα αντικείμενα θα εκποιηθούν.

Το συγκλονιστικό μυθιστόρημα του Ντε Σαντ, το οποίο παρέμεινε στο κελί του όταν μεταφέρθηκε από τη Βαστίλλη το 1789, κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, και μόνον αργότερα ανακαλύφθηκε και δημοσιεύθηκε, αναμενόταν να συγκεντρώσει στη δημοπρασία από τέσσερα έως έξι εκατομμύρια ευρώ. Στην πραγματικότητα, το μυθιστόρημα αφηγείται την ιστορία τεσσάρων αριστοκρατών που φιλοδοξούν να ζήσουν κάθε είδους σεξουαλική διαστροφή.

Επίσης τα έργα του Μπρετόν, τα οποία συντέλεσαν στον σχηματισμό του καλλιτεχνικού κινήματος του 20ού αιώνα, επρόκειτο να πωληθούν προς 5,5 εκατομμύρια ευρώ.

Η δημοπρασία ήταν η πρώτη από σειρά προσπαθειών προκειμένου να ρευστοποιηθεί μία συλλογή από 130 χιλιάδες έργα τέχνης, χειρόγραφα και άλλους καλλιτεχνικούς θησαυρούς που συγκεντρώθηκαν από την Aristophil, μία ομάδα που δημιουργήθηκε το 1990 και συγκέντρωσε πόρους από περίπου 18 χιλιάδες επενδυτές με αντάλλαγμα την αγορά ενός ποσοστού της συλλογής.

Η εταιρεία χρεοκόπησε το 2015 ζημιώνοντας τους υποστηρικτές της, ενώ ο επικεφαλής της, ο Ζεράρ Λεριτιέ, κρατήθηκε και ερευνήθηκε για απάτη, κατηγορία που ο ίδιος απορρίπτει.

Αλλα κομμάτια της συλλογής, τα οποία πρόκειται να εκποιηθούν, περιλαμβάνουν τα χειρόγραφα τoυ έργου «Οι τρεις σωματοφύλακες» του Αλέξανδρου Δουμά, αλλά και τις παρτιτούρες από οπερέτες του Ρίτσαρντ Στράους που προσείλκυσαν το ενδιαφέρον Κινέζων αγοραστών, όπως εξάλλου και ευρωπαϊκών ιδρυμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή