Η «Υπέροχη ζωή» είναι ένα δώρο Χριστουγέννων

Η «Υπέροχη ζωή» είναι ένα δώρο Χριστουγέννων

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει μια κλασική χριστουγεννιάτικη ταινία την οποία, αν τη δεις μία φορά, θες να την ξαναδείς εκατό. Είναι η «Υπέροχη ζωή», φιλμ του μεγάλου Φρανκ Κάπρα, γυρισμένη το 1946, με τον Τζέιμς Στιούαρτ και την Ντόνα Ριντ. Είναι μία από τις μεγάλες αδυναμίες του κυρίου Γκρι, ο οποίος ουδέποτε αντιλήφθηκε γιατί η ταινία είναι «χριστουγεννιάτικη». Διότι διαδραματίζεται τα Χριστούγεννα (του 1945) είναι η απάντηση, αλλά δεν αρκεί αυτό στον κύριο Γκρι.

«Ο Τζορτζ Μπέιλι (ένας εκπληκτικός Τζίμι Στιούαρτ), αφοσιωμένος οικογενειάρχης και ευσυνείδητος πολίτης», λέει ο κύριος Γκρι, «απελπίζεται τόσο πολύ από τη ζωή τη νύχτα των Χριστουγέννων που εύχεται να μην είχε καν γεννηθεί. Τον ακούει ο φύλακας άγγελός του, ο οποίος “κατεβαίνει” στη Γη για να του δείξει, τη στιγμή που ο Τζορτζ ετοιμάζεται να αυτοκτονήσει, πώς θα ήταν η ζωή όλων γύρω του αν δεν είχε ποτέ του γεννηθεί. Ο Τζορτζ περιδιαβαίνει ένα παράλληλο σύμπαν το οποίο δεν περιλαμβάνει τη δική του γέννηση. Θα μπορούσε να είναι ένα εκτενές επεισόδιο της “Ζώνης του Λυκόφωτος” αλλά με τη μοναδική ζεστασιά και τη γνήσια συγκινησιακή ένταση που έχουν οι ταινίες του Κάπρα. Θέλω να πω, μικρή σημασία έχει αν διαδραματίζεται τη νύχτα των Χριστουγέννων. Ενα οικογενειακό δράμα που γίνεται υπαρξιακό θρίλερ με ευτυχισμένο τέλος είναι αυτό το αριστούργημα».

Διατρέχοντας το παρελθόν του Τζορτζ, προτού αναλάβει την αποστολή διάσωσής του, ο φύλακας άγγελός του τον βλέπει να σώζει από πνιγμό τον Χάρι, τον μικρό του αδελφό, στα νερά μιας παγωμένης λίμνης, με συνέπεια την απώλεια της ακοής στο ένα αυτί του Τζορτζ. Χρόνια μετά, στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Χάρι καταρρίπτει ένα ιαπωνικό αεροπλάνο και σώζει δεκάδες ζωές. Ο Τζορτζ καμαρώνει τον αδελφό του από μακριά, καθώς λόγω της προβληματικής του ακοής, απαγορεύεται να υπηρετήσει, κάτι που του στοίχισε βαθιά.

«Ειρωνεία», λέει ο κύριος Γκρι. «Αυτή είναι η ακριβώς αντίθετη –σαν σε παράλληλο σύμπαν– ιστορία από τον Τζίμι Στιούαρτ της πραγματικής ζωής. Οντας έμπειρος πιλότος της πολιτικής αεροπορίας (λάτρευε να πετάει), και έχοντας το 1941 κάπου 400 ώρες πτήσεις στο ενεργητικό του, ο Στιούαρτ εγκατέλειψε την ασφάλεια της διασημότητας και οδήγησε το βομβαρδιστικό του στην καρδιά της Γερμανίας, σε τουλάχιστον είκοσι πολεμικές αποστολές πάνω ακόμα και από το Βερολίνο. Τον Μάρτιο του 1945 τιμήθηκε με τον δεύτερο Σταυρό Εξαιρέτων Πράξεων κι έναν χρόνο μετά, υποδυόταν τον Τζορτζ Μπέιλι να ζει σε έναν εναλλακτικό, εφιαλτικό κόσμο όπου δεν έχουν καν γεννηθεί τα παιδιά του».

Ανήμερα τα Χριστούγεννα, ο Τζορτζ Μπέιλι επιστρέφει στο δικό του σύμπαν και αγκαλιάζει ξανά τη γυναίκα και τα παιδιά του. Ο κύριος Γκρι δεν έχει δίκιο. Αυτή είναι μια γνήσια χριστουγεννιάτικη ιστορία στο κέντρο της οποίας βρίσκεται ένα δώρο: η ίδια η ζωή. Αν μη τι άλλο, το επιβεβαιώνουν οι σιωπηρές απουσίες των ανθρώπων που όλοι έχουμε χάσει. Το ίχνος τους στις ζωές μας έχει πάντοτε κάτι από αυτό το σπάνιο και ακριβό δώρο. Γι’ αυτό, και για άλλα πολλά, ο κύριος Γκρι εύχεται σε όλους Καλά Χριστούγεννα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή