ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν προς Τραμπ: Δεν μπορείς να μας εξαγοράσεις με τα δολάριά σου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σφοδρή επίθεση στον Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την απειλή που εκτόξευσε χθες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ να διακόψει την παροχή οικονομικής βοήθειας σε όσες χώρες καταδικάσουν στον ΟΗΕ την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

«Κύριε Τραμπ, δεν μπορείτε να εξαγοράσετε τη δημοκρατική βούληση της Τουρκίας με τα δολάριά σας», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο Ερτογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Αγκυρα.

«Ελπίζω και προσδοκώ οι ΗΠΑ να μην πάρουν το αποτέλεσμα που προσδοκούν (στα Ηνωμένα Έθνη) και ο κόσμος να δώσει ένα καλό μάθημα στις Ηνωμένες Πολιοτείες», πρόσθεσε.

Χθες ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε με περικοπή της αμερικανικής βοήθειας όσους συμμάχους των ΗΠΑ ψηφίσουν εναντίον τους στη σημερινή, έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για το θέμα της Ιερουσαλήμ.

«Εισπράττουν εκατοντάδες εκατομμύρια ή και δισεκατομμύρια δολάρια από μας κι ύστερα ψηφίζουν εναντίον μας. Λοιπόν, παρακολουθούμε ποιος ψηφίζει τι. Ας ψηφίσουν εναντίον μας. Θα εξοικονομήσουμε πολλά. Δεν μας νοιάζει», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter.

Νωρίτερα, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ είχε στείλει απειλητική επιστολή σε κράτη-μέλη του διεθνούς Οργανισμού. Σε αυτήν, η Νίκι Χέιλι προειδοποιούσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «έχει πάρει το θέμα αυτό προσωπικά», ενώ σε συναφές μήνυμα μέσω Twitter τόνιζε ότι οι Αμερικανοί «θα κρατήσουν τα ονόματα» όσων ταχθούν εναντίον τους.

Είχε προηγηθεί η πλήρης απομόνωση των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, την περασμένη Δευτέρα.

Όλα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη του Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων Γαλλίας και Βρετανίας, υπερψήφισαν σχέδιο απόφασης που καταδίκαζε την πρόσφατη κίνηση Τραμπ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, αν και δεν κατονόμαζε τον Αμερικανό πρόεδρο ή τη χώρα του. Οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να ασκήσουν βέτο στην απόφαση, την οποία η Νίκι Χέιλι χαρακτήρισε «προσβολή, που δεν πρόκειται να ξεχαστεί».

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ