Κλίμα έντασης στη συνεδρίαση της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ

Κλίμα έντασης στη συνεδρίαση της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εσωτερική κρίση για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με χαρακτηριστικά θρίλερ, εξελίχθηκε η χθεσινή διαδικασία συζήτησης και ψήφισης στη Βουλή της τροπολογίας για την αυτεπάγγελτη δίωξη όσων παρεμποδίζουν τη διεξαγωγή πλειστηριασμών. Η αυστηρότητα των προβλέψεων και το ευρύ πλέγμα περιορισμών φάνηκε ότι αιφνιδίασαν δυσάρεστα σημαντικό αριθμό βουλευτών και, προκειμένου να δοθούν εξηγήσεις, απαντήσεις και να περιοριστούν οι αντιδράσεις, κρίθηκε αναγκαίο να πραγματοποιηθεί συνάντηση των βουλευτών με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, αλλά και με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά των βουλευτών διατυπώθηκε μια σειρά από ενστάσεις. Από ορισμένους εκφράστηκε προβληματισμός ότι το πλαίσιο που η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή είναι υπέρ το δέον περιοριστικό και μπορεί να φέρει αντίθετα του επιδιωκομένου αποτελέσματα, ενισχύοντας τις κινηματικές αντιδράσεις. Από κάποιους βουλευτές διατυπώθηκε η άποψη ότι, με τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα, θα ενισχύσει εκείνες τις δυνάμεις που κινούνται στα αριστερά της, όπως τη Λαϊκή Ενότητα του Π. Λαφαζάνη, που θα αξιοποιήσει στο μέγιστο το θέμα των πλειστηριασμών, προβάλλοντας τις αυταρχικές κυβερνητικές επιλογές προκειμένου να επιτύχει την αύξηση της εκλογικής δύναμής της.

Ορισμένοι έθεσαν ζήτημα ιδεολογικής ασυμβατότητας ενός τόσο αυστηρού πλαισίου με τις πάγιες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την κινηματική δράση. Κάποιοι έθεσαν θέμα πολιτικού κόστους που θα έχει η κυβέρνηση από τον αντίκτυπο ψήφισης ενός τόσο περιοριστικού πλαισίου, το οποίο, μάλιστα, χαρακτήρισαν εκ του περισσού, εκφράζοντας την άποψη ότι ο ποινικός κώδικας προσφέρει επαρκή προστασία ήδη. Ενστάσεις διατυπώθηκαν και επί της διαδικασίας, με τους βουλευτές να διαμαρτύρονται ότι για άλλη μία φορά βρέθηκαν να καλούνται να ψηφίσουν ένα νομοθέτημα για το οποίο δεν είχαν έγκαιρη ενημέρωση.

Eκνευρισμός

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με βάση όλες αυτές τις ενστάσεις, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ζήτησαν την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας ή την τροποποίησή της. Ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε τους βουλευτές ότι δεν μπορεί να αποσυρθεί η τροπολογία, διότι συνδέεται με το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Ενδεικτικό της έντασης που επικράτησε στη συνεδρίαση είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών αποχώρησε εκνευρισμένος πριν από την ολοκλήρωσή της. Προηγουμένως, είχε συνδέσει την ψήφιση της τροπολογίας με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και, κατ’ επέκταση, του προγράμματος. Η διάψευση των προσδοκιών που είχαν ορισμένοι βουλευτές, ότι θα μπορούσε να αποσυρθεί η τροπολογία, έφερε ακόμα περισσότερη γκρίνια και δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι κάποιοι θα επέλεγαν να απουσιάσουν από την ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους χειρισμούς.

Την απόσυρση της τροπολογίας έθεσε δημοσίως ως αίτημα και ο βουλευτής Γιάννης Μιχελογιαννάκης, υπερασπιζόμενος το δικαίωμα στις κινητοποιήσεις. Στη συνάντηση των βουλευτών με τον κ. Κοντονή, ο κ. Νίκος Φίλης επανέλαβε το πάγιο αίτημά του για νομοθετική ρύθμιση για την προστασία πρώτης κατοικίας, καθώς, προφανώς, εξακολουθεί να μην πείθεται από το κυβερνητικό αφήγημα ότι η πρώτη κατοικία είναι επαρκώς προστατευμένη. Ζήτησε, μάλιστα, να συμπεριληφθεί σχετική ρύθμιση στην τροπολογία για την ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων για τους πλειστηριασμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή