Αποπέμφθηκε ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης

Αποπέμφθηκε ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η μοναξιά της Βρετανίδας πρωθυπουργού μεγάλωσε χθες, μετά την απόφασή της να αποπέμψει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και φίλο δεκαετιών, Ντέμιαν Γκριν. Στον υπολογιστή του Γκριν στη Βουλή βρέθηκε «ακραίο» πορνογραφικό υλικό, κάτι που ο Γκριν υποστήριξε ότι δεν γνώριζε, ενώ ανεξάρτητη έρευνα έδειξε ότι το γνώριζε.

Η αποχώρηση του αντιπροέδρου είναι η τρίτη των τελευταίων μηνών, μετά την παραίτηση του υπουργού Αμυνας Μάικλ Φάλον για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά και της υπουργού Διεθνούς Ανάπτυξης Πρίτι Πάτελ για μυστικές διπλωματικές πρωτοβουλίες. Το περιστατικό δεν είναι ευχάριστο για τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, αλλά ούτε και καθοριστικό για τη σταθερότητα της βρετανικής κυβέρνησης.

«Η Τερέζα Μέι δεν επιβιώνει ώς τώρα χάρη στον Ντέμιαν Γκριν, αλλά επειδή επαρκής αριθμός βουλευτών του κόμματός της δεν επιθυμεί εκλογές για ανάδειξη αρχηγού ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το Brexit», σημείωσε ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Κιγκς Κόλετζ του Λονδίνου, Αναντ Μίνον. «Αυτός ο θεμελιώδης υπολογισμός δεν έχει αλλάξει».

Πέραν των ψευδών περί του πορνογραφικού υλικού, η έρευνα εξέτασε επίσης το επεισόδιο του 2015 κατά το οποίο ο 59χρονος τότε Γκριν έκανε απρεπείς προτάσεις σε κόρη οικογενειακού φίλου του, τις οποίες συνόδευσε με τη σύσταση ότι η αποδοχή θα έκανε καλό στην καριέρα της. Στη διάθεση της ανεξάρτητης έρευνας της βρετανικής κυβέρνησης ήταν τα μηνύματα SMS που έστειλε ο Γκριν στην κοπέλα, καθώς και αυτά που έστειλε η ίδια στις φίλες της, στα οποία εξέφραζε σαφώς τη δυσφορία της. Στην επιστολή της παραίτησής του, ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης ζήτησε συγγνώμη από την κοπέλα, αν και είπε ότι δεν θυμάται να έγιναν έτσι τα πράγματα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή