Για ξέπλυμα χρήματος κατηγορείται η ελβετική θυγατρική της JP Morgan

Για ξέπλυμα χρήματος κατηγορείται η ελβετική θυγατρική της JP Morgan

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για σοβαρές παραβιάσεις της νομοθεσίας σχετικά με την πάταξη του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος κατηγορείται η ελβετική θυγατρική της αμερικανικής JPMorgan σε υπόθεση που αφορά το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Μαλαισίας, 1 MDB (1 Μalaysia Development Bhd). Αυτό αναφέρει η FINMA, η αρμόδια αρχή της Ελβετίας, η οποία είναι υπεύθυνη για την καλή λειτουργία των κεφαλαιαγορών.

Συγκεκριμένα, η FINMA απεφάνθη ότι τοπικός βραχίονας της αμερικανικής τράπεζας δεν κατόρθωσε να προσδιορίσει επαρκώς τους αυξανόμενους κινδύνους σχετικά με το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος που προκύπτουν από τη δράση του μαλαισιανού επενδυτικού ταμείου. Το εν λόγω ταμείο βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς σκανδάλου διασπάθισης δημοσίου χρήματος, μέρος του οποίου διερευνάται αν χρησιμοποιήθηκε και σε χολιγουντιανές κινηματογραφικές παραγωγές.

Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι στην Ελβετία ολοκλήρωσαν τις έρευνές τους τον Ιούνιο, αλλά δεν επέβαλαν πρόστιμα στη θυγατρική της JPMorgan. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, αυτό αποτελεί πιθανώς ένδειξη ότι τα κέρδη που αποκόμισε η τράπεζα από το επενδυτικό ταμείο ήταν αμελητέα.

Πάντως, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η υπόθεση με την ελβετική θυγατρική της JPMorgan είναι η έβδομη κατά σειρά που απασχολεί τη FINMA, στο πλαίσιο του σκανδάλου του μαλαισιανού ταμείου. Σε δήλωσή της η ελβετική αρχή κεφαλαιαγορών ανέφερε ότι η JPMorgan αποδέχθηκε άκριτα ελλιπείς και μη καλά διασταυρωμένες πληροφορίες που τις έδωσαν πελάτες της, κι αυτό το γεγονός αναδεικνύει τις ελλείψεις στο σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου που διαθέτει. Οι παρατυπίες της ελβετικής JPMorgan έγιναν γνωστές και στις αρμόδιες αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες φέρουν την ευθύνη για τις δραστηριότητες της JPMorgan διεθνώς.

Επιπλέον, η FINMA δήλωσε ότι η ελβετική JPMorgan συνεργάζεται μαζί της και ότι δεν άσκησε έφεση στην απόφασή της. Πάντως, θα κάνει περαιτέρω έρευνα για το σύστημα πάταξης του ξεπλύματος χρήματος, σύμφωνα με τα μέσα που διαθέτει.

Οι εισαγγελικές και ρυθμιστικές αρχές σε πολλές χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ, κάνουν έρευνες για να διαπιστώσουν αν άτομα που συνδέονται με τον Μαλαισιανό πρωθυπουργό Νατζίμπ Ραζάκ, έκλεψαν από το κρατικό επενδυτικό ταμείο κεφάλαια 1 δισ. δολ.

Την περασμένη χρονιά το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών είχε προβεί σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων 1,5 δισ. δολ. και άνω, τα οποία είχαν αγοραστεί από συνεργάτες και συγγενείς του Νατζίμπ Ραζάκ.

Οι αγορές είχαν γίνει με χρήματα του 1 MDB, του οποίου ο θεσμικός ρόλος ήταν να ενισχύει έργα ανάπτυξης στη Μαλαισία. Οι αρμόδιες αρχές στη Μαλαισία διευκρίνισαν ότι δεν διαπίστωσαν παρατυπίες στο κρατικό επενδυτικό ταμείο που ίδρυσε ο κ. Νατζίμπ. Ο ίδιος, πάντως, δηλώνει αθώος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή