Σαραντάρης πλέον ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν

Σαραντάρης πλέον ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Στο Μέγαρο των Ηλυσίων επρόκειτο να γιορτάσει χθες το βράδυ τα τεσσαρακοστά του γενέθλια ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, λίγες μόλις ημέρες μετά την αντιπαράθεση που προκλήθηκε γύρω από τη γιορτή που οργάνωσε το περασμένο Σάββατο το προεδρικό ζεύγος στο αναγεννησιακό κάστρο του Σαμπόρ, στις όχθες του Λίγηρα ποταμού.

Η προεδρία αναγκάσθηκε έτσι να εμφανίσει αποδείξεις πληρωμής για την ενοικίαση του κάστρου, που αποδείκνυαν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του, Μπριζίτ, επωμίσθηκαν προσωπικά το σύνολο του κόστους της γιορτής.

Γεννημένος στις 21 Δεκεμβρίου του 1977, ο Μακρόν έγινε ο νεότερος από τους 25 προέδρους της Γαλλικής Δημοκρατίας, «εκθρονίζοντας» τον πρώτο από αυτούς, τον 40χρονο το 1848, Λουδοβίκο Ναπολέοντα-Βοναπάρτη.

Παρά τα πολιτικά προβλήματα που εμφανίζει κατά καιρούς το κόμμα της προεδρικής πλειοψηφίας, ο Μακρόν και ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ απολαμβάνουν ανάκαμψη των ποσοστών δημοτικότητάς τους, παράλληλα με τους δείκτες της γαλλικής οικονομίας. Η ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας επιτρέπει στον πρόεδρο Μακρόν να κάνει σχέδια για κατασκευή νέου προεδρικού αεροσκάφους για να αντικαταστήσει το υπάρχον Airbus A330, που είχε αγοράσει ο πρόεδρος Σαρκοζί πριν από μία δεκαετία έναντι 176 εκατ. ευρώ. Το αεροσκάφος είχε ανακαινισθεί πλήρως, για να φιλοξενήσει προεδρικό υπνοδωμάτιο.

Το νέο αεροσκάφος

Η πρόταση της προεδρίας Μακρόν για νέο προεδρικό αεροσκάφος αφορά το πιο οικονομικό Airbus A319neo, με τιμή 100 εκατ. ευρώ. Το νέο αεροσκάφος θα επιτρέπει στην προεδρική αποστολή να ταξιδεύει αποστάσεις 12.000 χιλιομέτρων χωρίς ενδιάμεσο σταθμό. Οι δαπάνες του προέδρου Μακρόν έχουν απασχολήσει και παλαιότερα τον Τύπο, όταν διαπιστώθηκε ότι η προεδρία δαπάνησε 26.000 ευρώ σε είδη μακιγιάζ τις πρώτες 100 ημέρες του στην εξουσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή