Καταδίκη FIFA για τα δικαιώματα του σπρέι των διαιτητών

Καταδίκη FIFA για τα δικαιώματα του σπρέι των διαιτητών

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέοι μπελάδες για τη FIFA από απόφαση δικαστηρίου στο Ρίο ντε Τζανέιρο, που την καταδίκασε διότι «δεν σεβάστηκε την ευρεσιτεχνία του εφευρέτη» του αφρού που χρησιμοποιούν οι διαιτητές ποδοσφαίρου για να δείξουν τη σωστή απόσταση του τείχους από στημένη μπάλα σε εκτελέσεις φάουλ.

«Η FIFA μού έκλεψε την ιδέα», κατήγγειλε ο Χέινε Αλεμάνιε, στον οποίον το δικαστήριο της πατρίδας του πριν από μερικές ημέρες απένειμε το δικαίωμα ευρεσιτεχνίας σε 44 χώρες, ενώ απαγόρευσε στη FIFA να χρησιμοποιεί στις διοργανώσεις της το σπρέι αφρού, αλλιώς θα πληρώνει πρόστιμο 15.000 δολαρίων ανά αγώνα! Η διεθνής ποδοσφαιρική ομοσπονδία είπε ότι θα ασκήσει έφεση, αλλά ήδη έχει δώσει πάνω από 100 εκατ. δολάρια σε δικηγόρους κ.λπ. για τις υποθέσεις διαφθοράς που την ταλανίζουν.

Ο κ. Αλεμάνιε λέει ότι ξεκίνησε φτωχός και ξόδεψε 15 χρόνια για τη δημιουργία του σπρέι με τον αφρό που εξαφανίζεται σε ένα λεπτό. Στη Νότια Αμερική γινόταν χρήση ευρέως και όταν το Μουντιάλ ήταν να πάει στη Βραζιλία το 2014 η FIFA επικοινώνησε με τον Βραζιλιάνο και του πρότεινε 500.000 δολάρια για να αγοράσει την πατέντα. Οι δύο πλευρές δεν τα βρήκαν, αλλά η εταιρεία του κ. Αλεμάνιε χάρισε 300 σπρέι στη FIFA για χρήση στο Μουντιάλ.

Η FIFA, όπως και όλες οι μεγάλες ομοσπονδίες πλέον, έχει καθιερώσει τη χρήση του αφρού, αλλά αρνείται να αγοράσει πια την πατέντα, με τους νομικούς της εκπροσώπους να αναφέρουν σε πρόσφατη επιστολή στον δικηγόρο του κ. Αλεμάνιε ότι η ομοσπονδία «έχει χάσει την υπομονή της για το θέμα αυτό» και ότι δεν υπάρχει απόδειξη της ευρεσιτεχνίας, οπότε δεν πρόκειται να υπάρξει συμβιβασμός.

Ωστόσο, το δικαστήριο αποδέχθηκε ότι πέραν πάσης αμφιβολίας υπάρχει η ευρεσιτεχνία, άρα πλέον η FIFA πρέπει να βρει και σε αυτό το θέμα λύση…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή