«Μοντέρνα σκλαβιά» στο μουντιαλικό Κατάρ

«Μοντέρνα σκλαβιά» στο μουντιαλικό Κατάρ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υποθέσεις διαφθοράς, τα εργατικά δυστυχήματα και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες αποτελούν… επικαιρότητα στο καυτό μουντιαλικό Κατάρ, όμως πλέον οι διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 έχουν να αντιμετωπίσουν και τις καταγγελίες για εκμετάλλευση και εξαθλίωση των Νεπαλέζων εργατών που δουλεύουν στο αραβικό εμιράτο για την περάτωση των έργων στα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν τη διοργάνωση. Ευθύνη για την κατάσταση αυτή φέρει, όμως, και η κυβέρνηση του Νεπάλ.

Η Διεθνής Αμνηστία βρήκε ότι δεν έχει σημειωθεί η παραμικρή βελτίωση στις συνθήκες διαβίωσης των Νεπαλέζων εργατών που απασχολούνται κατά χιλιάδες με καθεστώς δούλου στους χώρους κατασκευής των υπερσύγχρονων γηπέδων στο πλούσιο εμιράτο και καλεί τις διεθνείς αρχές να αναλάβουν δράση σχετικά.

Στη νέα της έρευνα η Διεθνής Αμνηστία εντόπισε συνθήκες δουλείας όχι μόνο στον τομέα των συνθηκών εργασίας αλλά στην οικονομική εκμετάλλευση των μεταναστών εργατών από το Νεπάλ: Σύμφωνα με τον μη κυβερνητικό οργανισμό, «οι Νεπαλέζοι εργάτες είναι παγιδευμένοι σε έναν φαύλο κύκλο χρέους και εκμετάλλευσης», καθώς τηλεφωνική έρευνα σε 414 από αυτούς κατέδειξε ότι το 88% πλήρωσε και προμήθεια σε μεσάζοντες ώστε να βρει δουλειά εκεί.

Οι προμήθειες αυτές φέρονται να ήταν τόσο υψηλές, ώστε η πλειονότητα των εργατών υποχρεώθηκε να δανειστεί από τοκογλύφους πάνω από τα μισά χρήματα που απαιτούνταν, μπαίνοντας έτσι στη δίνη των χρεών. Στο Κατάρ πάνω από τους μισούς Νεπαλέζους εργάτες (53%) ανέφεραν ότι λαμβάνουν χαμηλότερους μισθούς από εκείνους που τους είχαν τάξει όσοι φρόντισαν για την πρόσληψή τους.

Οπως αναφέρει σχετικά ο Τζέιμς Λιντς, ανώτερο στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας, «οι μετανάστες εργάτες απο το Νεπάλ παγιδεύονται συστηματικά και ανελέητα. Υποχρεώνονται να δανειστούν ώστε να πληρώσουν τις τεράστιες προμήθειες που απαιτούν από αυτούς οι μεσάζοντες ώστε να εργαστούν στο εξωτερικό. Και μπαίνουν τόσο βαθιά στα χρέη, ώστε δεν έχουν επιλογή παρά να παραμείνουν σε δουλειές που συχνά αποδεικνύονται κακοπληρωμένες ή επικίνδυνες».

Ο κ. Λιντς προσθέτει ότι «η χαλαρή επιβολή του νόμου από την κυβέρνηση του Νεπάλ επιτρέπει την εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού από μεσάζοντες και τοκογλύφους. Οι μετανάστες εργάτες καταλήγουν συχνά παγιδευμένοι σε μια κατάσταση όπου εργάζονται για χρόνια στο εξωτερικό μόνο και μόνο για να αποπληρώσουν τις τεράστιες, συνήθως παράνομες προμήθειες που τους χρεώνουν για να προσληφθούν. Η αντιμετώπιση αυτής της βιομηχανίας εκμετάλλευσης είναι επείγον ζήτημα.» Η διεθνής ποδοσφαιρική ομοσπονδία (FIFA) είναι ήδη υπό πίεση από τη δική της συμβουλευτική επιτροπή ώστε να δράσει σχετικά με το σύστημα «καφάλα» στο Κατάρ, το οποίο επιτηρεί με απίστευτη αυστηρότητα τους μετανάστες εργάτες και έχει περιγραφεί ως μοντέρνα σκλαβιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή