Μετακινήσεις οπαδών: μια «καυτή πατάτα»

Μετακινήσεις οπαδών: μια «καυτή πατάτα»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tα επεισόδια οπαδών του ΠΑΟΚ με μέλη της πακιστανικής κοινότητας στις 26/11 στην Ομόνοια, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσής τους με αφορμή τον αγώνα με τον Πανιώνιο στον οποίο είχε απαγορευθεί η «οργανωμένη μετακίνηση», η από 3/12 ανακοίνωση της ΠΑΕ ΑΕΚ με σαφείς αιχμές προς την πολιτική ηγεσία του αθλητισμού για «άνιση μεταχείριση», επ’ αφορμής της απαγόρευσης οργανωμένης και μεμονωμένης μετακίνησης στον εκτός έδρας αγώνα με το Λεβαδειακό, αλλά και η δυσαρέσκεια που υπήρξε στον Ολυμπιακό για την απαγόρευση οργανωμένης και μεμονωμένης μετακίνησης στον αγώνα Κυπέλλου με τον Πλατανιά, επαναφέρουν στην επικαιρότητα το θέμα των μετακινήσεων των φιλάθλων των φιλοξενουμένων.

Πράγματι, οι μετακινήσεις φιλάθλων έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια λόγω της από το 2006 απόφασης της Σούπερ Λίγκας να επαφίεται στις γηπεδούχες ομάδες η διάθεση εισιτηρίων στις φιλοξενούμενες και λόγω του αθλητικού νόμου του 2012 που αναφέρεται στις οργανωμένες μετακινήσεις. Ως οργανωμένη μετακίνηση νοείται η καθ’ οιονδήποτε τρόπο οργάνωση ταυτόχρονης μετακίνησης με περισσότερα μεταφορικά μέσα ιδιωτών, αν η έκταση και η μορφή της μετακίνησης αυτής προσιδιάζουν σε μαζική μετακίνηση οπαδών για την παρακολούθηση αθλητικής συνάντησης της ομάδας τους σε αντίπαλη έδρα».

Ο νόμος προβλέπει ποινικές ευθύνες για τα μέλη των Δ.Σ. των ΠΑΕ αλλά και για όποιον συμμετέχει σε οργανωμένη μετακίνηση, που παραβιάζει τις διατάξεις του νόμου. Οι κατά τόπους αστυνομικές αρχές ίσως και προκειμένου να αποφύγουν τον πονοκέφαλο παρουσίας φιλοξενούμενων οπαδών στην περιοχή τους, δεν είναι καθόλου φειδωλές στο να εισηγούνται στον αρμόδιο υπουργό την απαγόρευση της οργανωμένης μετακίνησης. Η ΔΕΑΒ σχεδόν «αναγκαστικά» συνηγορεί και ο υφυπουργός Αθλητισμού αποφασίζει κάνοντας δεκτή την εισήγηση της αστυνομίας. Αποτέλεσμα; Mόνο κατά το τελευταίο δεκαήμερο υπήρξαν 11 αποφάσεις απαγόρευσης οργανωμένης μετακίνησης ακόμα και για αγώνα χάντμπολ! Μεμονωμένη μετακίνηση είναι αυτή που γίνεται χωρίς τα χαρακτηριστικά της οργανωμένης, με την προϋπόθεση ότι μεταξύ των διαγωνιζόμενων ομάδων θα έχει συμφωνηθεί η παραχώρηση θύρας και εισιτηρίων. Οταν υπάρχει απόφαση απαγόρευσης οργανωμένης και μεμονωμένης μετακίνησης, τότε απαγορεύεται να πλησιάσουν το γήπεδο άτομα με διακριτικά της φιλοξενούμενης ομάδας.

Το νομικό πλαίσιο δεν είναι απολύτως σαφές, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εντάσεις αλλά και οργανωμένες μετακινήσεις υπό τον μανδύα των μεμονωμένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή