Κόντρα Παγοδρομιών με την Κομισιόν

Κόντρα Παγοδρομιών με την Κομισιόν

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαν να μην έφθανε στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή η αντιπαράθεση με τη Ρωσία, άνοιξε και νέο μέτωπο, τη φορά αυτή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με τον περιορισμό της δραστηριότητας των επαγγελματιών αθλητών σε διοργανώσεις εγκεκριμένες μόνο από τις οικείες ομοσπονδίες και όχι σε εμπορικού ενδιαφέροντος γεγονότα.

Σε μια απόφαση που χαρακτηρίζεται η σημαντικότερη για τον διεθνή αθλητισμό από τον νόμο Μποσμάν (που επέτρεψε την ελεύθερη ενδοκοινοτική κυκλοφορία των υπηρεσιών από αθλητές της Ευρωπαϊκής Ενωσης), καθώς αναμένεται να έχει ευρύτερες συνέπειες στα σπορ, οι Βρυξέλλες όρισαν ως άδικη την επιβολή ποινής σε δύο Ολλανδούς παγοδρόμους από τη Διεθνή Ενωση Παγοδρομιών (ISU) για τη συμμετοχή τους σε μη επίσημη διοργάνωση, δηλαδή σε μια επίδειξη.

Η Ε.Ε. μάλιστα έδωσε στην ISU περίοδο 90 ημερών για να συμμορφωθεί στους κανόνες της περί ανταγωνισμού, αλλιώς θα της επιβληθεί υψηλό πρόστιμο, ξεσηκώνοντας έντονες αντιδράσεις όχι μόνο από την ομοσπονδία αλλά και από την ίδια τη ΔΟΕ, συμφώνως προς το κατ’ εξοχήν πλαίσιο προστατευτισμού στο οποίο λειτουργούν ομοσπονδίες και ολυμπιακό κίνημα.

Ετσι, ο πρόεδρος της ISU Γιαν Ντάικεμα κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι δεν έχει κατανοήσει το έργο της διακυβέρνησης του αθλητισμού και το ολυμπιακό κίνημα, επισημαίνοντας ότι κάποιες διοργανώσεις –όπως μια μη εγκεκριμένη στο Ντουμπάι– έχουν διασυνδέσεις με παράνομα κυκλώματα στοιχηματισμού της Ασίας, ενώ ο κ. Μπαχ ανέφερε πρόσφατα πως «εάν όλα στην Ευρώπη είναι υπό το επιχειρηματικό πρίσμα, τότε η κοινωνική αξία του αθλητισμού χάνεται. Ο αθλητισμός είναι πολύ πάνω από μπίζνες».

Ωστόσο, η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ απάντησε με αρκετά σκληρό τρόπο, δηλώνοντας ότι η ομοσπονδία των παγοδρομιών επέβαλε τις ποινές στους αθλητές διότι ήθελε να διαφυλάξει τα δικά της εμπορικά συμφέροντα και να εμποδίσει άλλους από τη διοργάνωση αγώνων. Και έπεται συνέχεια…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή