Η κύκλος των «ολιγαρχών» φίλων του Βίκτορ Ορμπαν

Η κύκλος των «ολιγαρχών» φίλων του Βίκτορ Ορμπαν

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα μεγάλο σύγχρονο στάδιο και μια σιδηροδρομική γραμμή, στην οποία καταφθάνει τρεις φορές την ημέρα ένα μικρό κόκκινο τουριστικό τρένο, κοσμούν το χωριό στο οποίο μεγάλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν. Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, οι επικριτές του τα χαρακτηρίζουν έργα ενός ματαιόδοξου. Το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι οικοδομήθηκαν από τον δήμαρχο του Φέλκσουτ και παιδικό φίλο του κ. Ορμπαν, τον Λόριντς Μέζαρος.

Ο Λόριντς Μέζαρος έχει αναλάβει επανειλημμένως εργολαβίες του κράτους και μέσα σε λίγα χρόνια αναδείχθηκε στον πέμπτο πλουσιότερο άνθρωπο της Ουγγαρίας. Η περιουσία του αυξήθηκε σε ένα έτος από 73 εκατ. ευρώ σε 385 εκατ. ευρώ. Οταν τον ρωτάνε πώς πλούτισε ταχύτερα και από τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook, ο Μέζαρος απαντά «ίσως είμαι πιο έξυπνος». Οπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα, ο κ. Μέζαρος δεν είναι παρά ένας από τους πολλούς επιχειρηματίες που πλούτισαν μετά το 2010, χάρη στους στενούς δεσμούς του με τον Ούγγρο πρωθυπουργό. Οι «ολιγάρχες» περιβάλλουν πλέον το κυβερνών κόμμα της Ουγγαρίας, το Fidesz. Οργανώσεις κατά της διαφθοράς, στελέχη τραπεζών και τα αντιπολιτευόμενα κόμματα καταγγέλλουν ότι στην Ουγγαρία έχει επικρατήσει ένα είδος «καπιταλισμού της διαπλοκής», παρόμοιο με εκείνο που ευδοκιμεί ανατολικότερα, στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Ισως οι «ολιγάρχες» της Ουγγαρίας να μην έχουν παρά μερικές εκατοντάδες εκατ. δολαρίων και όχι τα δισ. δολάρια των Ρώσων ομολόγων τους – αποτελούν, όμως, μικρογραφία της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι η Ουγγαρία οικοδόμησε αυτό το σύστημα ως μέλος της Ε.Ε. και εν μέρει με τα κοινοτικά κονδύλια. Πριν από λίγα χρόνια, οι Ούγγροι γνώριζαν μόνον έναν «ολιγάρχη» του κυβερνώντος κόμματος, τον Λάζος Σιμίτσκα. Ο κ. Σιμίτσκα ήταν μαζί με τον Βίκτορ Ορμπαν στο σχολείο, στον στρατό και στο πανεπιστήμιο, και τον βοήθησε να μετατρέψει σε κόμμα ένα νεανικό δημοκρατικό κίνημα της δεκαετίας του 1980. Από το 2015, όμως, οπότε κλονίστηκε η σχέση του με τον Βίκτορ Ορμπαν, έχασε μεγάλο μέρος των επιχειρήσεών του και δεν αναλάμβανε πλέον συμβόλαια. Ο Αντι Βάνια, Ουγγροαμερικανός με περιουσία 192 εκατ. ευρώ, πλούτισε ως παραγωγός ταινιών του Χόλιγουντ και εν συνεχεία πήρε τις πέντε από τις επτά άδειες λειτουργίας καζίνο στην Ουγγαρία. Ο Ιστβάν Γκαράντσι, ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Βιντεοτόν, με περιουσία 80 εκατ. ευρώ, που τριπλασιάστηκε μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Ορμπαν το 2010. Ευνοημένος είναι και ο Ιστβάν Τιμπόρτζ, γαμπρός του Ορμπαν. Σύμφωνα με το Ερευνητικό Κέντρο κατά της Διαφθοράς, μη κυβερνητική οργάνωση της Ουγγαρίας, από το 2010 έως το 2016 ο Μέζαρος, ο Σιμίτσκα, ο Γκαράντσι και ο Τιμπόρτζ πήραν το 5% των συμβολαίων του κράτους. Επειτα από σχετική έρευνα, η Διεθνής Διαφάνεια διαπίστωσε ότι τα συμβόλαια του ουγγρικού κράτους είναι κατά 25% υπερτιμημένα σε σύγκριση με τις τιμές της αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή