Πολυμέτωπη αντιπαράθεση Μόσχας με Δύση

Πολυμέτωπη αντιπαράθεση Μόσχας με Δύση

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. «Αβάσιμη και άκαιρη» χαρακτήρισε χθες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών την απόφαση του Λονδίνου να περιορίσει τον βρετανορωσικό διάλογο, μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη για σήμερα επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, στη Μόσχα.

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωνε την επιβολή νέων κυρώσεων με στόχο πέντε Ρώσους και Τσετσένους πολίτες, μεταξύ των οποίων και του ηγέτη της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ. Οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν τον Καντίροφ για δολοφονίες πολιτικών του αντιπάλων.

Αντιδρώντας στην απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης, ο Καντίροφ απήντησε με σαρκαστικό ύφος στο Instagram: «Με περιμένει μία νύχτα αϋπνίας. Μπορώ, όμως, να εκφράσω την υπερηφάνειά μου για τη δυσμένεια με την οποία με αντιμετωπίζουν οι αμερικανικές ειδικές υπηρεσίες. Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να μου συγχωρήσουν ότι αφιέρωσα όλη τη ζωή μου στον αγώνα κατά των ξένων τρομοκρατών, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και μπά…δοι Αμερικανοί».

Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπαν ότι παρά τις νέες κυρώσεις εις βάρος Ρώσων και Τσετσένων πολιτών, η κυβέρνηση Τραμπ επιθυμεί να αναπτύξει εποικοδομητική σχέση με με τη Μόσχα.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε διατάξει την ενίσχυση της παραγωγής κρίσιμων μεταλλευμάτων, που αξιοποιούνται στην κατασκευή ειδών και εξαρτημάτων υψηλής τεχνολογίας. Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ καλεί τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ να βρουν τρόπους για να αυξήσουν την εξερεύνηση, εξόρυξη και εκμετάλλευση των σημαντικών αυτών μεταλλευμάτων.

Την Τρίτη, έκθεση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης αποκάλυπτε ότι οι ΗΠΑ εξαρτώνται από τη Ρωσία, την Κίνα και άλλες χώρες για την εισαγωγή πλατίνας, μαγγανίου και άλλων στρατηγικά κρίσιμων σπάνιων γαιών, από τις οποίες κατασκευάζονται σημαντικά εξαρτήματα κινητών τηλεφώνων, υπολογιστών και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

Τέλος, την αποχώρηση των Ρώσων στρατιωτικών επιθεωρητών από την κοινή ομάδα ελέγχου της εκεχειρίας στην Ανατολική Ουκρανία, εξαιτίας της επιμονής του Κιέβου να επιλύσει με τη βία την κρίση στις κατεχόμενες από τους ρωσόφωνους αντάρτες περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή