To PYD θέλει να συμμετάσχει στις συνομιλίες στο Σότσι

To PYD θέλει να συμμετάσχει στις συνομιλίες στο Σότσι

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΗΡΥΤΟΣ. Το συροκουρδικό PYD ανακοίνωσε ότι θα παραστεί στις συνομιλίες της Τετάρτης για το μέλλον της Συρίας, παρά το γεγονός ότι σε αυτές θα μετάσχει και ο πρόεδρος της Τουρκίας. Ο «εθνικός διάλογος», υπό την αιγίδα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, θα φέρει στο ίδιο τραπέζι τους προέδρους της Συρίας, της Τουρκίας και του Ιράν, Μπασάρ αλ Ασαντ, Ταγίπ Ερντογάν και Χασάν Ροχανί αντιστοίχως.

Μέχρι πρόσφατα, η Τουρκία δεν δεχόταν να συμπεριληφθούν οι Κούρδοι στις συνομιλίες, ενώ και ο Ασαντ τους απέρριπτε ως «προδότες». Ούτε η Αγκυρα ούτε η Δαμασκός κατέγραψαν κάποια επίσημη αντίδραση στη δήλωση του PYD ότι «είμαστε προσκεκλημένοι και θα πάμε». «Θα παραστούμε στο Σότσι και σε οποιαδήποτε άλλη συνάντηση που αφορά την κρίση στη Συρία ως εκπρόσωποι της λαϊκής βούλησης», δήλωσε ο αξιωματούχος του PYD Σιχανούκ Ντέπο.  

Πάντως, την τελευταία φορά που το PYD είχε ανακοινώσει ότι θα παραστεί στις συνομιλίες του Σότσι, τον Νοέμβριο, οι συνομιλίες αυτές αναβλήθηκαν. Για την Αγκυρα, το συριακό PYD δεν είναι παρά η άλλη πλευρά του νομίσματος του PKK, που πολεμά στο εσωτερικό της Τουρκίας για τη δημιουργία κουρδικού κράτους. Η Μόσχα παροτρύνει την Αγκυρα και τη Δαμασκό να υπερβούν τις αντιρρήσεις τους, δεδομένου ότι οι Κούρδοι ελέγχουν περίπου το ένα τέταρτο της συριακής επικράτειας και δεν μπορούν να αποκλειστούν από μία μελλοντική διευθέτηση. Την ίδια στιγμή, το Ριάντ συγκάλεσε διάσκεψη των ηττημένων του συριακού εμφυλίου, της συριακής αντιπολίτευσης, από την οποία ζήτησε να παρουσιαστεί με ενιαία γραμμή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή