Περισσότερες επενδύσεις από τη βιομηχανία το 2017

Περισσότερες επενδύσεις από τη βιομηχανία το 2017

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένες κατά 12,1% εκτιμάται ότι ήταν οι επενδύσεις στην ελληνική βιομηχανία το 2017, έπειτα από μια δύσκολη χρονιά, το 2016, οπότε εκτιμάται ότι οι επενδυτικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 3,5%. Για το 2018 οι πρώτες προβλέψεις, οι οποίες συχνά είναι υπεραισιόδοξες, κάνουν λόγο για περαιτέρω αύξηση των επενδυτικών δαπανών στον μεταποιητικό τομέα, της τάξης του 15,4%, με τον κλάδο των τροφίμων και ποτών, κυρίως την τρέχουσα χρονιά αλλά και την ερχόμενη, να είναι αυτός που οδηγεί τις εξελίξεις. Η επίδοση για το 2017 είναι η 6η υψηλότερη μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα επενδύσεων στη βιομηχανία που διενήργησε το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και πραγματοποιήθηκε στο διάστημα Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2017, οι επενδυτικές δαπάνες στη χρονιά που τελειώνει ήταν σημαντικά αυξημένες σε σύγκριση με το 2016, όμως χαμηλότερες τελικά σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Στην προηγούμενη έρευνα επενδύσεων του ΙΟΒΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε το διάστημα Μαρτίου – Απριλίου 2017, προβλεπόταν ότι οι επενδυτικές δαπάνες στην ελληνική βιομηχανία θα ήταν αυξημένες κατά 18,8% σε σύγκριση με το 2016. Η πρόβλεψη για αύξηση τελικά κατά 12,1% θεωρείται πιο αξιόπιστη, καθώς προκύπτει από την έρευνα που γίνεται προς τα τέλη του έτους, όταν και έχουν υλοποιηθεί σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό τα διάφορα επενδυτικά σχέδια των εταιρειών.

Η μεγαλύτερη αύξηση δαπανών για επενδύσεις για το έτος 2017, 21,2% σε σύγκριση με το 2016, καταγράφεται στον κλάδο των τροφίμων και ποτών, κλάδος με ιδιαίτερη βαρύτητα στο σύνολο της ελληνικής μεταποίησης. Αντιθέτως, μεγάλη κάμψη επενδυτικών δαπανών παρατηρείται στον κλάδο των μη μεταλλικών ορυκτών (43,4% σε ετήσια βάση) και των χημικών (18,5%). Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι δύο κλάδοι της μεταποίησης, η ένδυση – υπόδηση και η κλωστοϋφαντουργία, σχεδόν εξαφανισμένοι τις προηγούμενες δεκαετίες, εμφάνισαν το 2017 αύξηση των επενδύσεων κατά 16,7% και 6,3% αντιστοίχως.

Διεύρυνση επενδύσεων στον κλάδο τροφίμων και ποτών προβλέπεται και για το 2018, με την πρώτη εκτίμηση να κάνει λόγο για άνοδο 15,4%, ενώ αύξηση των επενδυτικών δαπανών αναμένεται την ερχόμενη χρονιά και στους λοιπούς μεγάλους κλάδους της μεταποίησης: 22,9% στον κλάδο των χημικών και 125,7% στον κλάδο των μη μεταλλικών. Στις λοιπές βιομηχανίες προβλέπεται μείωση των δαπανών κατά 6,3% το 2018 σε σύγκριση με το 2017, κυρίως λόγω της πτώσης των επενδύσεων στην επιπλοποιία, στον κλάδο κατασκευής μηχανουργικού εξοπλισμού και στη βασική μεταλλουργία.

Το 2017, όπως και το 2018, ο κύριος όγκος των δαπανών επενδύεται από τη βιομηχανία με στόχο την αντικατάσταση του υφιστάμενου κεφαλαιουχικού εξοπλισμού των επιχειρήσεων. Το 2017, πάντως, σε σύγκριση με το 2016 αφιερώθηκε μεγαλύτερο ποσοστό των επενδύσεων στη διεύρυνση της παραγωγικής δυναμικότητας για την παραγωγή νέων προϊόντων και συγκεκριμένα 23% φέτος έναντι μόλις 7% πέρυσι. Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα, η οικονομική πολιτική στο σύνολό της, η φορολογία κερδών, αλλά και η περιορισμένη διαθεσιμότητα των κεφαλαίων από τη μια και το υψηλό κόστος τους από την άλλη, παραμένουν οι πλέον αποτρεπτικοί παράγοντες για επενδύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή