Αύξηση αποδόσεων στα ομόλογα ΗΠΑ, απώλειες δολαρίου

Αύξηση αποδόσεων στα ομόλογα ΗΠΑ, απώλειες δολαρίου

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμφωνία με τις προσδοκίες της αγοράς, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων έδωσε αργά την Τετάρτη την τελική έγκρισή της στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να υπογραφεί από τον πρόεδρο στις 3 Ιανουαρίου. Η ψήφιση του νομοσχεδίου, που σηματοδοτεί την πρώτη ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα των ΗΠΑ ύστερα από περίπου 30 χρόνια, προβλέπει σημαντική μείωση στη φορολογία των επιχειρήσεων (φορολογικός συντελεστής στο 21% από 35%) και παρέχει προσωρινή φορολογική ελάφρυνση στα νοικοκυριά (οι φορολογικές ελαφρύνσεις θα έχουν ισχύ για οκτώ χρόνια, δηλαδή την περίοδο 2018-2026).

Σύμφωνα με την εκτίμηση της αγοράς, η φορολογική μεταρρύθμιση αναμένεται να οδηγήσει σε προσωρινή ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας κυρίως λόγω αναμενόμενης αύξησης της καταναλωτικής δαπάνης και των επενδύσεων. Παράλληλα, όπως προειδοποίησε πρόσφατα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, το φορολογικό νομοσχέδιο που προβλέπει συνολική μείωση των εσόδων του αμερικανικού δημοσίου 1,5 τρισ. δολάρια την επόμενη δεκαετία (2018-2027) αναμένεται να προκαλέσει αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του αμερικανικού χρέους. Ως αποτέλεσμα, η τελική έγκριση του φορολογικού νομοσχεδίου ώθησε ανοδικά τις αποδόσεις των αμερικανικών κυβερνητικών ομολόγων την εβδομάδα που διανύσαμε, κυρίως αυτών μακροπρόθεσμης διάρκειας, εν μέσω προσδοκιών για ενδεχόμενη ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων. Χαρακτηριστικά, η απόδοση του 10ετούς τίτλου ανήλθε στο 2,50% για πρώτη φορά τους τελευταίους εννέα μήνες καταγράφοντας συνολική αύξηση περίπου 14 μ.β. αυτή την εβδομάδα. Στις αγορές συναλλάγματος, με τους επενδυτές να έχουν ήδη προεξοφλήσει την έγκριση του φορολογικού νομοσχεδίου, το δολάριο κινήθηκε πτωτικά έναντι σχεδόν όλων των άλλων κύριων νομισμάτων.

Ο δείκτης δολαρίου (DXY index), που καταγράφει την αξία του νομίσματος έναντι έξι κύριων νομισμάτων, υποχώρησε 0,6% σε εβδομαδιαία βάση κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 6 Δεκεμβρίου. Επωφελούμενη από τη μερική αποδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος, η ισοτιμία ευρώ/δολ. τέσταρε την Τετάρτη επίπεδα κοντά στο 1,1900 για πρώτη φορά από τις αρχές Δεκεμβρίου πριν υποχωρήσει την επόμενη ημέρα κοντά στο 1,1885, παραμένοντας όμως περίπου 1% υψηλότερα σε εβδομαδιαία βάση, αποδεικνύοντας ανθεκτικότητα στους πολιτικούς κινδύνους που συνεχίζουν να ελλοχεύουν σε χώρες της Ευρωζώνης.

 * Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή