«Χωρίζει» οικογένειες μεταναστών η κυβέρνηση Τραμπ

«Χωρίζει» οικογένειες μεταναστών η κυβέρνηση Τραμπ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει μέτρα για να σταματήσει την παράνομη μετανάστευση οικογενειών και ασυνόδευτων παιδιών από την Κεντρική Αμερική που εισέρχονται στη χώρα από τα σύνορα με το Μεξικό. Στα μέτρα περιλαμβάνεται πρόταση σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα χωρίζει τα παιδιά από τους γονείς τους.

Το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας (DHS) «εξέτασε αλλαγές στη διαδικασία, την πολιτική» για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και «εγκρίθηκαν» ορισμένα μέτρα, ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου, Τάιλερ Χούλτον, η οποία όμως δεν έδωσε όμως περισσότερες διευκρινίσεις. Τα εν λόγω μέτρα επιβεβαιώθηκαν από αξιωματούχους της κυβέρνησης  της υπηρεσίας μετανάστευσης (ICE) και του Λευκού Οίκου, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, καθώς τα μέτρα δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί, ενώ έκαναν λόγο για μια πρόταση που θα «στοχεύει τις οικογένειες».

Αναλυτικότερα, η πρόταση που συζητείται είναι να χωρίζονται οι οικογένειες: οι γονείς να οδηγούνται σε κέντρα κράτησης και τα παιδιά να τα αναλαμβάνουν οι κοινωνικές υπηρεσίες.

Μια άλλη πρόταση, η οποία περιγράφεται από τις αμερικανικές εφημερίδες New York Times και Washington Post, αφορά τους ανηλίκους που φτάνουν μόνοι στις ΗΠΑ και τους αναλαμβάνει κάποιος συγγενής του ο οποίος βρίσκεται ήδη στη χώρα. Στην περίπτωση αυτή προβλέπεται η ενίσχυση των ελέγχων για να διαπιστωθεί αν οι ενήλικες κηδεμόνες έχουν νόμιμη άδεια παραμονής.

Το υπουργείο Αμυνας είχε προωθήσει τον περασμένο Μάρτιο σχετικές προτάσεις από τον τότε υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, Τζον Κέλι. Ωστόσο, προκάλεσαν κατακραυγή και μπήκαν στην άκρη, αφού φαινόταν ότι η νέα κυβέρνηση πετύχαινε ούτως ή άλλως τον στόχο της να μειώσει την είσοδο παράνομων μεταναστών στις ΗΠΑ. Μάλιστα, στις αρχές του 2017 καταγράφθηκε εντυπωσιακή μείωση στις νέες αφίξεις παράνομων μεταναστών.

Ωστόσο, τον Νοέμβριο οι αμερικανικές αρχές προχώρησαν σε συλλήψεις 7.018 οικογενειών στα σύνορα με το Μεξικό, αυξάνοντας το ποσοστό «παράνομων αφίξεων» κατά 45% σε σχέση με τον Οκτώβριο. Ο αριθμός των «ασυνόδευτων ξένων παιδιών» αγγίζει το 26%, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του υπουργείοπυ Αμυνας.

Συνολικά τον περασμένο μήνα, 39.006 μετανάστες συνελήφθησαν κατά μήκος των μεξικανικών συνόρων.

Πηγή: Washington Post

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή