Ο ΔΗΚΤΗΣ (23/12/17)

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συσκέψεις για τις αντιδράσεις κατοίκων στην κατασκευή του αγωγού Tap

Παραμένει το αδιέξοδο που έχει προκύψει από τις αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής, στην κατασκευή του Tap στα Τενάγη Φιλίππων. Πρόκειται για 10 χλμ. του αγωγού που δεν μπορούν να κατασκευαστούν λόγω των τοπικών αντιδράσεων από φορείς της περιοχής που ζητούν αλλαγή διέλευσης. Το θέμα απασχόλησε, χθες, δύο διαδοχικές συσκέψεις στο υπουργείο Ενέργειας υπό τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη, στην οποία συμμετείχαν οι βουλευτές Κώστας Μορφίδης, Γιώργος Παπαφιλίππου (ΣΥΡΙΖΑ) και Νίκος Παναγιωτόπουλος (Ν.Δ.), εκπρόσωποι του ΤΕΕ, του ΓΕΩΤΕΕ και του ΤΕΕ/Τ Ανατ. Μακεδονίας, του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και της κοινοπραξίας του αγωγού. Στις συσκέψεις, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, παρουσιάστηκε μελέτη που εκπόνησε ομάδα εργασίας του ΤΕΕ για την αντιμετώπιση τεχνικών θεμάτων που έχουν αναδειχθεί από τοπικούς φορείς. Το θέμα αξιολογείται ως πολύ σοβαρό για την ολοκλήρωση της κατασκευής του Tap, καθώς οι σχετικές εργασίες θα έπρεπε να ξεκινήσουν το φθινόπωρο του 2016. Η αλλαγή της όδευσης χαρακτηρίζεται από την κοινοπραξία του αγωγού ως οικονομικά, τεχνικά και λειτουργικά μη συμφέρουσα και μη εφικτή, καθώς ο αγωγός βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

Η Τράπεζα Πειραιώς πώλησε τη θυγατρική της στη Ρουμανία

Την πώληση της θυγατρικής της στη Ρουμανία, στην J.C. Flowers, ανακοίνωσε η Πειραιώς, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης της τράπεζας. Με αφορμή την συναλλαγή, ο κ. Χρήστος Μεγάλου, CEO του ομίλου, δήλωσε: «Η πώληση των τραπεζικών δραστηριοτήτων μας στη Ρουμανία αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς την απρόσκοπτη υλοποίηση των δεσμεύσεών μας για το σχέδιο αναδιάρθρωσης, όπως συμφωνήθηκε με την Κομισιόν, καθώς και την εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου του ομίλου Ατζέντα 2020. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με το γεγονός ότι η Pireus Romania από σήμερα και στο εξής θα ανήκει και θα είναι υπό τη διαχείριση μιας από τις πλέον αξιόλογες διεθνείς εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων με σημαντική εμπειρία στον χώρο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σε πολλές γεωγραφικές περιοχές». Σημειώνεται ότι η συναλλαγή είναι ουδέτερη για την Πειραιώς.

«Καμπανάκι» για το εμπορικό έλλειμμα

Ολοένα και περισσότερα «καμπανάκια» χτυπούν για το εμπορικό έλλειμμα, μία από τις μόνιμες πληγές της ελληνικής οικονομίας. Την περασμένη Τρίτη, ο γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Αθ. Κελέμης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι ένα από τα βασικά ζητούμενα για να βγει η χώρα από την κρίση, δηλαδή την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και τη μεγάλη αύξηση των εξαγωγών, δεν το πετύχαμε. Την Πέμπτη το «καμπανάκι» χτύπησε από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την εξέλιξη του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Τον Οκτώβριο έκλεισε με έλλειμμα ύστερα από τέσσερις συνεχείς μήνες που έκλεινε με πλεόνασμα, εξέλιξη η οποία οφείλεται στη μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών σε σύγκριση με την αύξηση των εξαγωγών. Εάν η ανάπτυξη χτίζεται πάλι μόνο στην αύξηση της κατανάλωσης, δεν θα είναι ούτε μακροχρόνια, ούτε βιώσιμη, αλλά ούτε και δίκαιη.

Στην ΕΡΤ θέλουν ψηφιακή μετάδοση και… αγοράζουν αναλογικούς πομπούς

Στην ΕΡΤ ή «η δεξιά δεν γνωρίζει τι ποιεί η αριστερά» ή κάτι άλλο συμβαίνει. Δεν εξηγείται αλλιώς ότι 10 ημέρες μετά την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για τη μετάβαση στην ψηφιακή μετάδοση του ραδιοφώνου, η ΕΡΤ προχωρά στην προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια αναλογικών πομπών ραδιοφώνου. Η διακήρυξη που δημοσιοποιήθηκε 14 Δεκεμβρίου προβλέπει την αγορά 22 πομπών συνολικής προϋπολογιζόμενης αξίας 201.000 ευρώ. Το κακό είναι ότι εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει τη μετάβαση στην ψηφιακή μετάδοση ραδιοφωνικού σήματος, οι συγκεκριμένοι πομποί θα είναι εντελώς αχρείαστοι. Οχι μόνον λειτουργούν αναλογικά, αλλά αξιοποιούνται και σε συχνότητες που είναι διαφορετικές από εκείνες που απαιτεί η ψηφιακή εκπομπή. Eκτός και αν η ψηφιακή εκπομπή είναι μακριά, και όλες οι διαβουλεύσεις οι νόμοι κ.λπ. που ετοιμάζονται, αποτελούν τις συνήθεις τουφεκιές του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής στον… αέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή