Κορυφαίες επιχειρήσεις σε κέρδη, παραγωγή, εξαγωγές

Κορυφαίες επιχειρήσεις σε κέρδη, παραγωγή, εξαγωγές

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κορυφή ανήκει στους λίγους και εκλεκτούς, όπως αποδείχθηκε το 2017 για τις ελληνικές επιχειρήσεις που διακρίθηκαν με τις οικονομικές τους επιδόσεις και τις επενδύσεις τους σε κτιριακές υποδομές και παραγωγικές εγκαταστάσεις, ανοίγοντας νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Στην κορυφή της ελληνικής βιομηχανίας βρέθηκαν οι δύο εταιρείες διύλισης πετρελαίου, ΕΛΠΕ και Μotor Oil, που αποχαιρετούν τη χρονιά έχοντας καταγράψει τρία ιστορικά ρεκόρ: α) στα καθαρά κέρδη, β) στην παραγωγή και γ) στις εξαγωγές και χωρίς, μάλιστα, να έχει ολοκληρωθεί η χρονιά. Στις μεγάλες επενδύσεις του 2017 διακρίθηκαν οι όμιλοι του ΟΤΕ, του Μυτιληναίου, της BIC Βιολέξ, της «Λάμψα Ξενοδοχειακή». Το 2017, που μας εγκαταλείπει σε οκτώ ημερολογιακές ημέρες, χαρακτηρίσθηκε έτος κατά το οποίο οι υγιείς επιχειρήσεις επανήλθαν σε τροχιά κερδοφορίας, αφήνοντας πίσω την τελευταία δύσκολη διετία 2015-2016.

Ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων τούς πρώτους εννέα μήνες του 2017 κατάφερε να επιτύχει ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας, αλλά και παραγωγής στους 11,13 εκατ. μετρικούς τόνους, παρά τη διακοπή λειτουργίας του διυλιστηρίου της Ελευσίνας επί ενάμιση μήνα για την πραγματοποίηση εργασιών αποκατάστασης και αναβάθμισης. Τα συγκρίσιμα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του ομίλου ανήλθαν στο 9μηνο στα 313 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο κατά 71% σε σχέση με πέρυσι. Ο όμιλος της Motor Oil επίσης στο 9μηνο του 2017 εμφάνισε ιστορικό υψηλό κερδοφορίας, καθώς τα ενοποιημένα μετά από φόρους κέρδη αναρριχήθηκαν στα 228,711 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 17,81%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016, που είχαν ανέλθει στα 194,122 εκατ. ευρώ.

Στον χώρο των επενδύσεων ξεχώρισε ο επενδυτικός προγραμματισμός του ομίλου Μυτιληναίου, με την κατασκευή του νέου εργοστασίου αλουμίνας, ύψους 400 εκατ. ευρώ, στα Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας, που θα δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας.

Κορυφαίες επιχειρήσεις σε κέρδη, παραγωγή, εξαγωγές-1

Κοντά στα 700 εκατ. ευρώ θα κλείσει φέτος το επενδυτικό σχέδιο του ΟΤΕ, ενώ άλλα 700 εκατ. ευρώ πρόκειται να επενδυθούν το 2018 για την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς και για την επέκταση του δικτύου κινητής τηλεφωνίας (4G και 4G+). Τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου δείχνουν ότι ο OΤΕ συγκέντρωσε το 100% των νέων ευρυζωνικών συνδέσεων, με τη διοίκηση να υποστηρίζει ότι στην ουσία καλλιεργεί την υφιστάμενη πελατειακή βάση στη σταθερή τηλεφωνία, η οποία, με ρυθμό περί το 5%-6% ετησίως, μετατρέπει την απλή τηλεφωνική σύνδεση σε dual play (ή triple play κ.λπ.). Στο τρίτο τρίμηνο του έτους προστέθηκαν στην αγορά ευρυζωνικών συνδέσεων 33.000 πελάτες, σχεδόν όλοι στην Cosmote.

Η εταιρεία BIC Βιολέξ το 2017 συνέχισε το επενδυτικό της πρόγραμμα σε πάγιο εξοπλισμό που αφορά κυρίως την παραγωγή νέων προηγμένων τεχνολογικά προϊόντων, ανταγωνιστικών σε αγορές υψηλών απαιτήσεων. Οι επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό για το 2017 πρόκειται να ξεπεράσουν τα 40 εκατ. ευρώ.

Ο εισηγμένος όμιλος Λάμψα μεταμόρφωσε την ξενοδοχειακή εικόνα του κέντρου της Αθήνας με επενδύσεις που ξεπέρασαν φέτος τα 80 εκατ. ευρώ και με τη δημιουργία 200 νέων θέσεων εργασίας. Μεταξύ των επενδύσεων ήταν η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την εξαγορά του ιστορικού ξενοδοχείου King George από την Eurobank έναντι 43 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή