Ε.Ε., «βλέποντας και κάνοντας» με την κυβέρνηση Κουρτς

Ε.Ε., «βλέποντας και κάνοντας» με την κυβέρνηση Κουρτς

4' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θα κρίνουμε την αυστριακή κυβέρνηση από τις πράξεις της», αρκέστηκε να πει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον νέο –και νεαρό σε ηλικία– καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς. Η συγκεκριμένη δήλωση σε συνδυασμό με τη γνωστή πλέον αποστροφή του Γιούνκερ πως έχει συνεργαστεί και με τον Πάνο Καμμένο, αποδεικνύουν ότι οι Βρυξέλλες θα ακολουθήσουν μια πολύ διαφορετική γραμμή σε σχέση με το 2000, όταν η Ε.Ε. προχώρησε στην πλήρη απομόνωση της χώρας εξαιτίας της συμμετοχής του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας στην κυβέρνηση.

«Μια νέα κανονικότητα»

Σε κύριο άρθρο τους οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» επέσεισαν τον κίνδυνο «μιας νέας κανονικότητας» στην Ευρώπη, μετά την εκχώρηση καίριων υπουργείων σε ένα αντιμεταναστευτικό, ισλαμοφοβικό κόμμα που ιδρύθηκε από πρώην ναζί.

«Ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς διέψευσε τις ελπίδες ότι ο ίδιος και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα θα απορρίψουν μια συμμαχία με το ακραίο Κόμμα της Ελευθερίας. Αντ’ αυτού ο Κουρτς προχώρησε σε ένα γενναιόδωρο πολιτικό παζάρι με το κόμμα. Ο φιλοευρωπαίος Κουρτς παρέδωσε στο κόμμα που έχει ρίζες στο ναζιστικό παρελθόν της Αυστρίας το υπουργείο Αμυνας, όπως και τα πανίσχυρα πόστα των Εσωτερικών και Εξωτερικών με αντάλλαγμα να εγκαταλείψει το αίτημά του για δημοψήφισμα σχετικά με τη συμμετοχή στην Ε.Ε. Η μεταναστευτική πολιτική της χώρας θα περιλαμβάνει εφεξής την κατάσχεση των κινητών τηλεφώνων των μεταναστών κατά την είσοδό τους στη χώρα, όπως και των χρημάτων τους σε ρευστό αλλά και τη στέρηση του ιατρικού απορρήτου. Πολλές χώρες της Ενωσης, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, κυβερνώνται ήδη από αντιμεταναστευτικά, ακροδεξιά κόμματα. Και η Ιταλία έχει υιοθετήσει μια σκληρότερη στάση απέναντι στην προσπάθεια μεταναστών να διασχίσουν τη Μεσόγειο, συνεργαζόμενη με την ακτοφυλακή της Λιβύης για τον επαναπατρισμό τους στη χώρα, όπου εκβιάζονται, βασανίζονται και πέφτουν θύματα δουλεμπόρων, προτού φτάσουν σε ιταλικό έδαφος. Ο Κουρτς θέλει να προχωρήσει παραπέρα και να επιταχύνει τις απελάσεις».

Η στάση της Μέρκελ

«Η αναχαίτιση και επιστροφή των παράνομων μεταναστών στη χώρα προέλευσής τους πρέπει να γίνει η συνήθης πρακτική», έγραψε σε άρθρο του το περιοδικό ΤΙΜΕ τη Δευτέρα. Οπως επισημαίνουν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», η στάση αυτή δεν απέχει πολύ από εκείνη της γαλλικής κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν. Στον αντίποδα και προς τιμήν της, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ αντιστέκεται σθεναρά στην ξενοφοβική «Εναλλακτική για τη Γερμανία», που αναδείχθηκε τρίτη εκλογική δύναμη στη χώρα. Δεν παρέλειψε όμως να συγχαρεί τον Κουρτς, προσθέτοντας ότι προσβλέπει στη συνεχιζόμενη συνεργασία του Βερολίνου με τη Βιέννη. Οπως σημειώνει η εφημερίδα, όλοι όσοι ανησυχούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, συμπεριλαμβανομένης της Αγκελα Μέρκελ, θα έπρεπε να βρίσκονται σε συναγερμό. Η επιστροφή της Ακροδεξιάς στην αυστριακή κυβέρνηση είναι ένα σημάδι του πόσο ευάλωτη είναι η Ευρώπη στην ξενοφοβία και τον αυταρχισμό, αφότου απέτυχε να ανταποκριθεί στους φόβους των πολιτών σε θέματα ασφάλειας και οικονομικής δικαιοσύνης. Και το κύριο άρθρο καταλήγει: «Οπως προειδοποίησε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί: η συμμαχία που ανέλαβε την εξουσία στην Ευρώπη θα πρέπει να πυροδοτήσει την επαγρύπνηση όσων δημοκρατών είναι αφοσιωμένοι στις ευρωπαϊκές αξίες».

Tη νέα κανονικότητα στην Ε.Ε. επιβεβαιώνει και το περιοδικό The Economist. «Οταν τα ίδια κόμματα συγκρότησαν κυβέρνηση το 2000, τα νέα προκάλεσαν διπλωματικές κυρώσεις. Επισκέψεις και συναντήσεις ματαιώθηκαν. Σήμερα ωστόσο, που δεν αποτελεί πλέον κάποια ιδιαιτερότητα, η Αυστρία δεν αντιμετωπίζει κάποιου είδους παρόμοια καραντίνα». Το βρετανικό περιοδικό υπενθυμίζει ότι ο Κουρτς ανέλαβε το κόμμα του μόλις τον Ιούλιο και κατάφερε από την τρίτη θέση να το ανεβάσει στην πρώτη, επισκιάζοντας τους εσωκομματικούς δεινόσαυρους και στρατολογώντας υπερκομματικούς υποψηφίους. Η δέσμευσή του ήταν ότι θα αντιμετωπίσει τις κακές οικονομικές επιδόσεις της χώρας του σε συνδυασμό με μια ακροδεξιά γραμμή στον τομέα της ασφάλειας και της μετανάστευσης. «Οι συντηρητικοί στην Ευρώπη τον παρακολουθούν με ενδιαφέρον. Ο Γιενς Σπαν, υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και πιθανός διάδοχος της Μέρκελ, έσπευσε να βγάλει σέλφι με τον Κουρτς στα επινίκια του κόμματος το βράδυ των εκλογών, στις 15 Οκτωβρίου», αναφέρει με νόημα.

Στο μεταξύ το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα μποϊκοτάρει τους υπουργούς του Κόμματος της Ελευθερίας εξαιτίας του αντισημιτικού παρελθόντος του ακροδεξιού σχηματισμού. Ακόμη και αυτή η αντίδραση πάντως χαρακτηρίστηκε υποτονική αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2000 το Ισραήλ είχε ανακαλέσει τον πρέσβη του στη Βιέννη και είχε υποβαθμίσει τις διπλωματικές του σχέσεις με την Αυστρία. Ο ίδιος ο Κουρτς δήλωσε ότι σέβεται την απόφαση του Τελ Αβίβ και πως το κόμμα του θα κάνει τόσο καλή δουλειά στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό, ώστε είναι αισιόδοξος ότι θα πετύχει να διασκεδάσει τις ανησυχίες.

Ιταλική οργή για τα διαβατήρια

Την οργή της Ιταλίας προκάλεσε το σχέδιο της Βιέννης να παράσχει διαβατήρια σε γερμανόφωνους Ιταλούς. «Ακόμη και υπό τον βελούδινο μανδύα του ευρωπαϊσμού, αυτή η ενέργεια φανερώνει εθνικοσοσιαλιστική σιδερένια πυγμή», σχολίασε ο Μπενεντέτο ντέλα Βεντόβα, υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας. Το σχόλιό του στην ιταλική εφημερίδα «Φάτο Κοτιντιάνο» την περασμένη Δευτέρα ήταν αντίδραση στην προεκλογική υπόσχεση του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας στην Αυστρία να δοθούν διαβατήρια στα μέλη της γερμανικής πλειοψηφίας του Νότιου Τιρόλου, μιας περιοχής στη βόρεια Ιταλία. «Η απονομή υπηκοότητας με κριτήριο την εθνότητα θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες», σχολίασε ο Ιταλός αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν τη συνύπαρξη στις χώρες και την ίδια την Ε.Ε., που χαρακτηρίζεται από την παρουσία πολιτών με διαφορετικές κουλτούρες. Παρά τη διαβεβαίωση του νέου πρωθυπουργού της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, ότι η κυβέρνησή του είναι φιλοευρωπαϊκή, η Ρώμη επέμεινε ότι δεν είναι ποτέ καλό νέο η συμμετοχή της Ακροδεξιάς στην εξουσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή