Ανάπηρη απελευθέρωση

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τ​​ον κ. Στέφανο Μάνο βράβευσε φέτος το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (Κε.Φι.Μ.) για τη συνολική προσφορά του στην προώθηση της ελευθερίας, αλλά όπως πάνε τα πράγματα μάλλον του χρόνου το βραβείο θα ανήκει δικαιωματικά τον κ. Αλέξη Τσίπρα. Δεν αναφερόμαστε μόνο στις ιδιωτικοποιήσεις· ασχέτως αν γίνονται τσάτρα-πάτρα και με δυσμενέστερους όρους από τα σχέδια των προηγούμενων, σχέδια που ο ΣΥΡΙΖΑ καταριόταν ως νεοφιλελεύθερα. Αναφερόμαστε κυρίως στο νομοθετικό άνοιγμα των αγορών, που επίσης γίνεται εκ του προχείρου, αλλά δημιουργεί θετικά προηγούμενα.

Παρ’ όλα αυτά, ας μη βιαστούμε να πανηγυρίσουμε για το «άνοιγμα» της αγοράς φαρμακείων που κάνει η κυβέρνηση. Οπως είναι διατυπωμένη η τροπολογία, μοιάζει με στάχτη στα μάτια της τρόικας, έτσι για να πούμε ότι κλείνει ένα ακόμη προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση. Ναι μεν «άδεια φαρμακείου χορηγείται: σε φυσικά πρόσωπα που έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού, σε φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού, σε συνεταιρισμούς-μέλη της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας», αλλά μπαίνει πάλι η φάμπρικα των υποσχέσεων έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις. Ολοι ξέρουμε από εμπειρία –και από τους νυν και τους προηγούμενους– ότι αυτά τα προεδρικά διατάγματα είτε δεν εκδίδονται ποτέ είτε γράφονται έτσι ώστε να ακυρώνουν το πνεύμα του νόμου. Ετσι δεν «απελευθερώθηκαν» και οι εμπορευματικές μεταφορές, και μάλιστα από τη «φιλελέυθερη» κυβέρνηση Σαμαρά; Πάντως, το υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι «μέχρι την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος θα δίνονται άδειες λειτουργίας φαρμακείου σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και μόνο σε φαρμακοποιούς». Εκτός αυτού, ο νόμος ρητώς και κατηγορηματικώς αναφέρει –χωρίς μάλιστα να εξηγεί– ότι τα νέα φαρμακεία μπορούν να έχουν οποιαδήποτε επιχειρηματική μορφή πλην ανωνύμου εταιρείας. Για ποιον λόγο, άραγε;

Τέλος, η εκτίμηση της νομικής υπηρεσίας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών είναι ότι η εν λόγω τροπολογία «συνιστά μεταβατικό δίκαιο και αποβλέπει στο να ρυθμίσει επείγοντα θέματα προκειμένου να εξυπηρετηθούν κυρίως συνήθεις και καθημερινές πράξεις μέχρι τη θέσπιση πλήρους δικαίου με Προεδρικό Διάταγμα». Με βάση αυτή «παρατείνεται η λειτουργία των αδειών κληρονομικών φαρμακείων που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έληγαν από το διάστημα έκδοσης της απόφασης για το ΣτΕ έως και για τρεις μήνες μετά την έκδοση του επικείμενου Προεδρικού Διατάγματος».

Επομένως, υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη πριν πει ο κ. Τσίπρας για την απελευθέρωση της αγοράς «ήταν λογικό κι έγινε πράξη». Αν το πει ποτέ, και το Προεδρικό Διάταγμα δεν χαθεί (όπως τόσα και τόσα) στα βαθιά συρτάρια κάποιου υπουργείου, ή κάπου στο ταχυδρομείο στον δρόμο για την υπογραφή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή