Χαμένη στη θύελλα του Βrexit

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aυτόν τον μήνα, καθώς οι αρκτικοί άνεμοι κάλυπταν τη Βρετανία, η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι έζησε μια θύελλα ταπεινώσεων. Εχουν περάσει δύο εβδομάδες από τη στιγμή που το Δημοκρατικό Κόμμα Ενωτικών της Βόρειας Ιρλανδίας, που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέι, την ξεσκέπασε.

Βρισκόταν σε γεύμα στις Βρυξέλλες, έτοιμη να χαμογελάσει για την προσεκτικά χορογραφημένη ανακοίνωση της «ρυθμιστικής ευθυγράμμισης» ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Αλλά κάποια στιγμή τη φώναξαν μακριά από τη σκηνή προκειμένου να απαντήσει σε τηλεφώνημα από την ηγέτιδα του Δημοκρατικού Κόμματος Ενωτικών, την Αρλίν Φόστερ, η οποία της είπε ότι το κόμμα δεν επρόκειτο να δεχθεί μία συμφωνία που διέκρινε τη Βόρεια Ιρλανδία από την υπόλοιπη Βρετανία. Η ανησυχία της Φόστερ ήταν ότι η συμφωνία θα μετέφερε τα σύνορα στην Ιρλανδική Θάλασσα δημιουργώντας την ψευδαίσθηση πως η Ιρλανδία ήταν ενωμένη και ξέχωρη από την «κεντρική χώρα». Αυτό ήταν ανάθεμα στους ενωτικούς, για τους οποίους τα σύνορα που βρίσκονται στο νησί της Ιρλανδίας είναι το τελευταίο σύνορο της αυτοκρατορίας.

Τέσσερις ημέρες μετά την παρέμβαση του Δημοκρατικού Κόμματος των Ενωτικών, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Βρετανία κατέληξαν σε νέα συμφωνία, που αποδυνάμωσε τη θέση των Βρετανών οπαδών του Brexit και ενίσχυσε αυτή της ιρλανδικής κυβέρνησης και είχε την υποστήριξη του υπόλοιπου μπλοκ. Σύμφωνα με αυτή θα υπήρχε «απόλυτη ευθυγράμμιση» μεταξύ της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, σε σχέση με τους κανόνες της ενιαίας αγοράς και την τελωνειακή ένωση. Αλλά και την ειρηνευτική συμφωνία της Βόρειας Ιρλανδίας, που είναι γνωστή ως συμφωνία της «Μεγάλης Παρασκευής».

Αλλά ο υπουργός Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, παραδέχθηκε σε βρετανική τηλεοπτική εκπομπή ότι αυτή η συμφωνία είναι «περισσότερο μια διακήρυξη πρόθεσης παρά είναι νομικώς εφικτή».

Ο βασικός διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Μισέλ Μπαρνιέ, ανταπάντησε ότι δεν θα υπάρξει οριστική συμφωνία εάν η Βρετανία δεν σεβόταν τις άλλες συμφωνίες που είχε κάνει. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θύμισε στην κ. Μέι ότι είχε «σφίξει το χέρι» σε μια «συμφωνία κυρίων».

Σε νομικούς όρους

Σε ένα δείπνο, την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, η κ. Μέι ένιωθε να την επιπλήττουν ο ένας Ευρωπαίος ηγέτης μετά τον άλλο. Ολες οι συμφωνίες μπήκαν στην πρώτη φάση που καλύπτει τις οικονομικές διευθετήσεις, τα ιρλανδικά σύνορα και τα δικαιώματα των πολιτών και θα «πρέπει να μεταφραστούν σε νομικούς όρους». Αλλιώς η φάση δύο, που θα έχει να κάνει με τη μετάβαση της Βρετανίας προς το Brexit και τις εμπορικές σχέσεις με την ενιαία αγορά, δεν επρόκειτο να προχωρήσει.

Το Brexit λαμβάνει μορφή γύρω από την ατυχή Μέι και δεν είναι αυτό που οι οπαδοί του υποσχέθηκαν όταν δεσμεύτηκαν «να πάρουν πίσω τον έλεγχο». Η συντηρητική στάση, την περασμένη εβδομάδα, που βρήκε την κ. Μέι να ηττάται στο Κοινοβούλιο σημαίνει ότι οποιαδήποτε οριστική λύση συμφωνηθεί με την Ε.Ε., θα πρέπει να επιστρέψει στο Κοινοβούλιο προς συζήτηση προτού ψηφιστεί σε νόμο.

Αντιμέτωπη με την απαίτηση να διακηρύσσει το πρόγραμμά της σε γλώσσα που μπορεί να μεταβληθεί σε νόμους, η κυβέρνηση μοιάζει όλο και περισσότερο φαιδρή. Οι προσπάθειες της Μέι να προχωρήσει στη διεθνή σκηνή μοιάζουν όλο και περισσότερο σαν κάποιος να παραδέρνει, χαμένος στο χιόνι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή