Προσφέροντας αγάπη, θρέψη και τρυφερότητα – Το πνεύμα των Χριστουγέννων στους «Διαλόγους» του ΚΠΙΣΝ (Κ)

Προσφέροντας αγάπη, θρέψη και τρυφερότητα – Το πνεύμα των Χριστουγέννων στους «Διαλόγους» του ΚΠΙΣΝ (Κ)

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Αγγλοσάξονες έχουν ειδική έκφραση: «Lead by example», το –διά των πράξεων– υπόδειγμα ηγεσίας. Τέτοιου είδους ανθρώπους φιλοξενεί ο νέος θεσμός του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, oι «Διάλογοι». Στόχος είναι να εμψυχωθούμε και να εμπνευστούμε από εκείνες τις προσωπικότητες που με τη δράση και τον λόγο τους μπορούν να μας κινητοποιήσουν να δούμε τη ζωή μας μέσα από το πρίσμα του ενεργού πολίτη.

Στη δεύτερη εκδήλωση της σειράς, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης, τρεις ξεχωριστοί φιλοξενούμενοι συνομίλησαν με τη Λένια Βλαβιανού για το σύγχρονο πνεύμα των Χριστουγέννων: ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, δημιουργός της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας «Γαλιλαία», ο σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και ο Μιχάλης Σαμόλης, πωλητής του περιοδικού «Σχεδία», το οποίο στηρίζει τους άστεγους. Ανέπτυξαν ο καθένας από τη δική σκοπιά τι σημαίνει συμπαράσταση, αλληλεγγύη και αναβίωση του πνεύματος της αγάπης, που αναζητούμε αυτήν την περίοδο του έτους. Από τους πιο μορφωμένους και φωτισμένους ανθρώπους της Εκκλησίας μας, ο κ. Νικόλαος μίλησε για μια υπαρξιακή ψηλάφηση του πνεύματος των Χριστουγέννων που μας επιτρέπει να βγούμε από τον εγωισμό μας και να συνεορτάσουμε προσφέροντας στους άλλους, όχι μόνον αυτές τις ημέρες αλλά σαν μια έγνοια που πρέπει να έχουμε όλον τον χρόνο. Το «μαζί» έχει μια ιαματική και θεραπευτική δύναμη, είπε, συμπληρώνοντας πως «η μοιρασμένη χαρά είναι διπλή χαρά και η μοιρασμένη λύπη είναι μισή λύπη». Αυτό που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση, ακούγοντάς τον, είναι πως σε πολλές ερωτήσεις δεν φοβήθηκε να αποκριθεί «Δεν ξέρω», βάζοντας τον εαυτό του στην πλευρά της ταπεινότητας και όχι στην όχθη της αυθεντίας. Με χιούμορ, με ανυπόκριτη απλότητα και με μεγάλη ευφυΐα και γνώση, αναφέρθηκε στην κρυμμένη δυνατότητα αγάπης προς τον πλησίον που όλοι έχουμε. Ο ίδιος το έχει κάνει πράξη στη «Γαλιλαία» και τον ξενώνα της, που προσφέρει δωρεάν ολοκληρωμένη και συνεχή ανακουφιστική φροντίδα σε ασθενείς με καρκίνο σε τελικό στάδιο.

Ο συμπαθέστατος σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου έχει επισκεφθεί όλα τα συσσίτια αστέγων στην πρωτεύουσα και μίλησε για τον όγκο των τροφίμων ανά ελληνική οικογένεια που καταλήγουν στα σκουπίδια, ενώ θα μπορούσαμε να τα έχουμε δώσει σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη: 173 κιλά τρόφιμα πάνε στις χωματερές από το ίδιο το ψυγείο μας και εκατοντάδες τόνοι σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Το να προσφέρεις θέλει αγάπη. Το φαγητό είναι ένα είδος προσφοράς. Αν δεν έχεις κέφι να μαγειρέψεις, καλύτερα να παραγγείλεις. Και όταν δίνουμε φαγητό στον συνάνθρωπό μας, αυτόν που δοκιμάζεται, να το κάνουμε με την ψυχή μας και τα καλύτερα υλικά, σαν να μαγειρεύουμε στην ηλικιωμένη μας μητέρα».

Ο πωλητής του περιοδικού «Σχεδία» Μιχάλης Σαμόλης, που βρέθηκε να ζει στον δρόμο όταν του έκλεψαν το φορτηγό, υπογράμμισε πως οι άστεγοι δεν αναζητούν μόνον στέγη και τροφή αλλά και αγάπη, την οποία στερούνται. Στην εκδήλωση συμμετείχε και η Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή