Σε ποια θέματα διαφωνούν οι «53+»

Σε ποια θέματα διαφωνούν οι «53+»

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αν πιστεύετε ότι τα κάνω όλα λάθος, τότε να παραιτηθώ». Στα τέλη Οκτωβρίου, σε συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στη φράση αυτή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα αποτυπώθηκε η σύγκρουση στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, όσον αφορά την ασκούμενη πολιτική στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα. Η εσωκομματική ομαδοποίηση των «53+» βγαίνει μπροστά με κάθε αφορμή και ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον κ. Μουζάλα, ζητώντας μια διαφορετική πολιτική, επικαλούμενη, μάλιστα, τις βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η σταθερή κριτική στο συγκεκριμένο ζήτημα έχει και χαρακτήρα διεκδίκησης του υπουργείου από την πλευρά των «53+».

Το θέμα βρίσκεται στην αιχμή της εκ των έσω αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, μαζί, βεβαίως, με το ζήτημα των πλειστηριασμών, όπου επίμονα αμφισβητείται η επίσημη κυβερνητική γραμμή ότι το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία είναι επαρκές. Η αντίδραση, μάλιστα, και στην τροπολογία για αυτεπάγγελτη δίωξη όσων παρεμποδίζουν πλειστηριασμούς προκάλεσε γενικευμένη κινητοποίηση την Πέμπτη, προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις και οι ενστάσεις μιας σειράς από βουλευτές, οι οποίες αρχικά είχαν μάλλον υποτιμηθεί.

Στο μέτωπο του προσφυγικού – μεταναστευτικού, η μόνη περίοδος κατά την οποία η εσωκομματική αντίδραση στη διαχείριση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών κόπασε ήταν το 2015, όταν ήταν ελεύθερη η διέλευση προσφύγων και μεταναστών, που έφθαναν στη χώρα μας από την Τουρκία και κατευθύνονταν, μέσω της βαλκανικής οδού, προς τις χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης. Η ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων αρχικά και η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, που έβαλαν τέλος στη διέλευση αυτή επανέφεραν την κριτική για τις επιλογές της κυβέρνησης. Από τον Μάρτιο του 2016, οπότε και υπεγράφη η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, οι «53+» επανέρχονται διαρκώς, επαναλαμβάνοντας τη διαφωνία τους με αυτή, καθώς τη θεωρούν «οπισθοδρόμηση». Η κριτική που ασκούν είναι ότι με τη συγκεκριμένη συμφωνία επανήλθε η λογική των κλειστών συνόρων και της Ευρώπης-φρουρίου, που είχε στην πράξη ανατραπεί με την ελεύθερη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών.

Η πρόβλεψη της συμφωνίας για την παραμονή προσφύγων και μεταναστών σε προαναχωρησιακά κέντρα μέχρι να εξετασθεί το αίτημά τους για χορήγηση ασύλου είναι επίσης σημαντικό σημείο αντίδρασης, όπως και η πρόβλεψη για επιστροφή στην Τουρκία όσων το αίτημα απορρίπτεται. Η κριτική που ασκείται προς την κυβέρνηση αφορά και τις συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα φιλοξενίας.

Οι «53+» ζητούν σταθερά να υλοποιηθεί μία πολιτική υποδοχής των προσφυγικών πληθυσμών αποκεντρωμένα και σε κατοικίες και να εγκαταλειφθούν, όπως λένε, οι λογικές και οι πρακτικές κέντρων κράτησης. Αλλωστε, ζητούν όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες να αφεθούν ελεύθεροι, πλην των περιπτώσεων εκείνων της αποδεδειγμένης σοβαρά παραβατικής συμπεριφοράς. Ζητούν, επίσης, την υλοποίηση του προγράμματος επανένωσης οικογενειών και είναι ένα από τα σημεία στα οποία ασκούν σκληρή κριτική στον κ. Μουζάλα, καθώς θεωρούν ότι υποχώρησε στους περιορισμούς που ζήτησε η γερμανική πλευρά, όσον αφορά τις επανενώσεις οικογενειών. Ζητούν, τέλος, ενίσχυση των προγραμμάτων μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η απόφαση της κυβέρνησης για αποσυμφόρηση των νησιών με μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα έγινε δεκτή με ικανοποίηση ως μια πρώτη ρωγμή στη συμφωνία Ε.Ε. -Τουρκίας, με την οποία οι «53+» υπήρξαν εξαρχής αντίθετοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή