Η διερευνητική επίσκεψη του κ. Μουζάλα στην Αγκυρα

Η διερευνητική επίσκεψη του κ. Μουζάλα στην Αγκυρα

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τους οποίους οι αιτούντες άσυλο που έχουν εγκλωβιστεί στα νησιά, θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην ενδοχώρα, χωρίς να καταπέσει η κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας, προσπάθησε να διερευνήσει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, κατά τη διάρκεια διήμερης ανεπίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Αγκυρα από την Τετάρτη έως και την Πέμπτη, την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο πλαίσιο των επαφών του, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μουζάλας συναντήθηκε και με τον Τούρκο ομόλογό του για το συγκεκριμένο θέμα. Οι δύο συζήτησαν τεχνικές λεπτομέρειες για τη βελτίωση της υλοποίησης της κοινής δήλωσης σε συνέχεια όσων ετέθησαν στη συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του τελευταίου στην Ελλάδα.

Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν στην «Κ» ότι συζητήθηκαν επίσης και θέματα διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας όσον αφορά το προσφυγικό. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να προωθήσει τη λύση της μεταφοράς των μεταναστών που βρίσκονται στα νησιά στην ενδοχώρα, που έως τώρα δεν προκρινόταν παρά τις πιέσεις των νησιωτών, κινείται στην κατεύθυνση της εξεύρεσης άμεσης λύσης για το πρόβλημα του υπερπληθυσμού κυρίως σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, εφόσον οι ροές συνεχίζονται παρά τις κακές καιρικές συνθήκες.

Η αλλαγή της νομοθεσίας για το άσυλο είναι έτοιμη όσον αφορά το νομικό κείμενο. Η σχετική τροπολογία που προετοιμάζεται από το καλοκαίρι, έτσι ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και να ανοίξει ο δρόμος για τις επιστροφές αιτούντων άσυλο στην Τουρκία, όπως άλλωστε προβλέπεται στην κοινή δήλωση, πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και το σχετικό κείμενο μοιράστηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι σφοδρότατες αντιδράσεις πολλών βουλευτών είναι ο κύριος λόγος που η κυβέρνηση αποφάσισε να αφήσει να «περάσουν οι γιορτές» πριν προχωρήσει στην κατάθεσή της.

Δεν είναι, όμως, μόνο η εσωκομματική αντιπολίτευση εναντίον των αλλαγών που δρομολογούνται αλλά και η Δημοκρατική Συμπαράταξη που επισήμως αναφέρει «ότι τόσο σοβαρά θέματα δεν αντιμετωπίζονται με τροπολογίες». Ανεπισήμως, στελέχη της μιλούν για «άθλια μέτρα που δεν είναι δυνατόν να περάσουν».

Ομως, την ίδια στιγμή, η κατάσταση στα νησιά έχει φτάσει στο απροχώρητο, καθώς χιλιάδες μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες, κάποιοι για περισσότερο από ένα χρόνο, με κίνδυνο ανά πάσα στιγμή να συμβεί το μοιραίο. Τα επεισόδια στο hotspot στη Μόρια είναι καθημερινότητα, όπως εξηγούν οι εργαζόμενοι εντός της εγκατάστασης. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ένας διαπληκτισμός μεταξύ αραβόφωνων και φαρσόφωνων εξελίχθηκε σε γενικευμένη σύρραξη, με αποτέλεσμα 10 άνθρωποι να τραυματιστούν και να καούν σκηνές και υποδομές από φωτιές που οι μετανάστες έβαλαν στους κάδους απορριμμάτων. Επειτα από ώρες, τα επεισόδια σταμάτησαν με την επέμβαση των ΜΑΤ εντός του καταυλισμού, όπου διαμένουν πολλά μικρά παιδιά.

Παρέκκλιση

Υπό αυτές τις συνθήκες και εφόσον δεν μπορούν άμεσα να επιστρέψουν στην Τουρκία όσοι παραμένουν στα νησιά, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να κερδίσει επιπλέον χρόνο, βρίσκοντας ένα τρόπο να τους μεταφέρει στην ενδοχώρα εντός του πλαισίου της κοινής δήλωσης Ευρώπης – Τουρκίας (που επιβάλλει τον γεωγραφικό περιορισμό των αιτούντων άσυλο που έφτασαν στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου 2016). Το σχέδιο είναι να μπορούν να πραγματοποιηθούν επιστροφές στην Τουρκία και από την ενδοχώρα με την προϋπόθεση ασφαλώς ότι όσοι θα έρθουν από τα νησιά θα φιλοξενηθούν σε συγκεκριμένο χώρο υπό περιορισμό.

Πρόκειται ασφαλώς για σαφή παρέκκλιση στα προβλεπόμενα από την Ε.Ε. για το προσφυγικό που, ακόμα και αν γίνει αποδεκτή, το πιθανότερο είναι ότι στο μέλλον θα διογκώσει το πρόβλημα, δεδομένου ότι η μεταφορά αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα δίνει σήμα στους λαθροδιακινητές ότι ο παράνομος δρόμος προς τις άλλες χώρες της Ευρώπης δεν έχει κλείσει ερμητικά…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή