Εκπαιδεύοντας νέα στελέχη για το Κίνημα Αλλαγής

Εκπαιδεύοντας νέα στελέχη για το Κίνημα Αλλαγής

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη συζήτηση για τα επόμενα διαδικαστικά βήματα του Κινήματος Αλλαγής να έχει πλέον δρομολογηθεί μετά και την πρώτη σύσκεψη της περασμένης Πέμπτης του Πολιτικού Συμβουλίου, στη Χαριλάου Τρικούπη εστιάζουν παράλληλα και στη «μεγάλη εικόνα», όπως χαρακτηριστικά την ονομάζουν. Οπερ σημαίνει πως ένας από τους βασικούς μελλοντικούς στόχους είναι το πώς θα ενεργοποιηθούν υγιή κύτταρα που θα δώσουν οξυγόνο στον φορέα και προοπτική μακροημέρευσης.

Κομβικός ρόλος για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι να κεφαλαιοποιηθεί η κατά κοινή ομολογία μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου και τουλάχιστον ένα κομμάτι των ψηφοφόρων που προσήλθαν στις κάλπες να λειτουργήσουν ως «δορυφόροι» και πολλαπλασιαστές του νέου μηνύματος που θέλει να κομίσει το Κίνημα Αλλαγής. Το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι ένα: «Ποιοι ψηφοφόροι μπορούν να το κάνουν καλύτερα;». Ενα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πολιτικό σύστημα, με τον νέο φορέα να μην αποτελεί εξαίρεση, είναι η δυσπιστία των νέων ανθρώπων για την πολιτική και τους πολιτικούς, πόσο μάλλον να μπουν στη διαδικασία της ενεργούς συμμετοχής. Το ΠΑΣΟΚ, ως βασική συνιστώσα του νέου φορέα, αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Κόμμα άλλοτε πολυπληθές, μπολιάστηκε από την αρχή της κρίσης με μία τοξικότητα, που μπορεί –όπως έχει πει η ίδια η κ. Γεννηματά– να ήταν «δυσανάλογη των ευθυνών του», δεν παύει όμως να είναι γεγονός και να το «αποστέωσε» πολιτικά.

Το μεγάλο στοίχημα για τον νέο φορέα, για να επανέλθουμε στη «μεγάλη εικόνα», είναι να αποβάλλει αυτή την τοξικότητα και να προσελκύσει νέα στελέχη. Κάτι τέτοιο απαιτεί πολλή δουλειά. Αν δει κάποιος προσεκτικά τους αριθμούς των εσωκομματικών εκλογών, θα διαπιστώσει πως παρά την πολύ ικανοποιητική συμμετοχή που έφθασε τις 210.000 πολιτών, οι νέοι που προσήλθαν στις κάλπες ηλικίας 17-34 ετών ήταν μόλις το 11%, σε αντίθεση με τα πολύ υψηλά ποσοστά στις ηλικίες 55 και άνω που έφθασε το 65%. Επιθυμία της κ. Γεννηματά αλλά και όλων των βασικών «παικτών» που συναπαρτίζουν το εγχείρημα, είναι το νέο Κίνημα να βάλει τώρα τις βάσεις για το μέλλον, αξιοποιώντας νέα στελέχη. Και όπως σημειώνουν υψηλόβαθμες πηγές, σε αυτό το 11% υπάρχουν αξιόλογα μέλη και καινούργια πρόσωπα που δεν έχουν ασχοληθεί με την πολιτική και μπορούν να δώσουν νέα πνοή στο εγχείρημα.

Πώς θα γίνει η αξιοποίηση; Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, έχει γίνει ήδη μία πρώτη συζήτηση, η οποία είναι εν εξελίξει και υπό διαμόρφωση, να συσταθεί μία ακαδημία νέων στελεχών που θα αποτελέσει τη μαγιά της επόμενης μέρας. Υψηλόβαθμα στελέχη που γνωρίζουν τις συζητήσεις που γίνονται γύρω από αυτή την πρωτοβουλία, λένε πως η εν λόγω ακαδημία δεν θα είναι «εκπαίδευση πολιτικών στην επικοινωνία». Ητοι, επιδίωξη δεν θα είναι να δημιουργηθεί μία νέα γενιά στελεχών που θα «στέκονται» καλά σε τηλεοπτικές εκπομπές και θα μπορούν να κερδίσουν κάποια μάχη «ατάκας» ή «εντυπώσεων». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως «η Ακαδημία Στελεχών θα έχει στόχο να ζυμώσει πολιτικά νέα στελέχη, πάνω στην πολιτική ιστορία και τα σύγχρονα ρεύματα της Κεντροαριστεράς, όπως είναι η σοσιαλδημοκρατία».

Η προσπάθεια δεν είναι εύκολη και αυτό το γνωρίζουν οι πρωταγωνιστές. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν από τη Χαρ. Τρικούπη, υπάρχουν ενδείξεις πως έστω δειλά δειλά έχει αρχίσει να υποχωρεί πάνω από τον χώρο η μεγάλη τοξικότητα που τον συνόδευε τα πρώτα χρόνια του μνημονίου. Χωρίς τίποτα να έχει σχηματοποιηθεί, η Ακαδημία Στελεχών αναμένεται να έχει τα μάτια της στραμμένα και στην ελληνική επαρχία, όπου δεν αποκλείεται αναλόγως το ενδιαφέρον να πραγματοποιηθούν περιφερειακές συνεδρίες. Η όλη συζήτηση που είναι εις γνώσιν της κ. Γεννηματά και το χρονικό σημείο που θα λάβει σάρκα και οστά το εγχείρημα, αναμένεται, αν όλα κυλήσουν ομαλά, πριν από το επερχόμενο συνέδριο.

Και χροιά εσωκομματική

Η κίνηση της Χαρ. Τρικούπη έχει και μία ακόμη «κρυφή» απόχρωση που αποτυπώνει και μία εσωτερική μάχη. Παρά το ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπως δήλωσε σε όλους τους τόνους μετά τις εκλογές, δεν επιδιώκει να λειτουργεί ως νούμερο δύο του κόμματος, δεν μπορεί να παραγνωριστεί το γεγονός πως εκ του αποτελέσματος είναι δεύτερος σε ψήφους. Παράλληλα το κεντρικό του σύνθημα σε όλη τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα που ήταν η «ανανέωση», μήνυμα πολιτικά ισχυρό, σε συνδυασμό με την ηλικία του –38 ετών– δημιουργεί την αναγκαιότητα στην ηγεσία του νέου φορέα να μην κλείνει τα μάτια στην ηλικιακή ανανέωση. Η σύσταση Ακαδημίας Στελεχών έχει επομένως και αυτό τον στόχο, να δημιουργήσει δηλαδή μία φουρνιά νέων στελεχών που θα εξισορροπήσει το μήνυμα της «ανανέωσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή