Η Ουάσιγκτον αναζητεί «αντίδοτο» στα τρολ του Κρεμλίνου

Η Ουάσιγκτον αναζητεί «αντίδοτο» στα τρολ του Κρεμλίνου

14' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο email κατέφθασε στις 3.26 το μεσημέρι της 26ης Φεβρουαρίου του 2016 στα εισερχόμενα της CounterPunch, μιας αριστερής Αμερικανικής ιστοσελίδας νέων και έκφρασης απόψεων. «Γεια, το όνομά μου είναι Άλις Ντόνοβαν και εδώ και λίγο καιρό είμαι ελεύθερη επαγγελματίας δημοσιογράφος», έγραφε το μήνυμα.

Το FBI παρακολουθούσε την Ντόνοβαν στο πλαίσιο μίας μακράς διάρκειας επιχείρησης αντικατασκοπείας με την κωδική ονομασία “Northern Night” (Βόρεια Νύχτα). Οι αναφορές των εσωτερικών γραφείων την περιέγραφαν ως μια απλή στρατιωτικό με ψευδώνυμο, έναν ακόμα τροχό σε έναν «στρατό» από τρολ που εδρεύει στο Κρεμλίνο και έχει ως σκοπό την υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών της Αμερικής.

Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της Washington Post που είχε σαν στόχο να αναδείξει τον ρόλο των ρωσικών τρολ σε βάρος των ΗΠΑ, τα πρώτα άρθρα της Ντόνοβαν στην CounterPunch και σε τουλάχιστον δέκα ακόμα διαδικτυακές πλατφόρμες δεν ήταν καθαρά πολιτικά. Καθώς οι προεδρικές εκλογές του 2016 πλησίαζαν στην κορύφωσή τους, η στάση της Ντόνοβαν άλλαξε. Η δημοσιογράφος έκανε το θέλημα του Κρεμλίνου, αφού εξέφραζε έντονη δυσαρέσκεια προς την υποψήφια πρόεδρο των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον και επικαλούνταν τα WikiLeaks, τα οποία σύμφωνα με τους αρμόδιους των ΗΠΑ ήταν το μέσο με το οποίο η Ρωσία επηρέαζε το εκλογικό αποτέλεσμα. «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα email που ανακάλυψε ο Τζούλιαν Ασάνζ από το Δημοκρατικό Κόμμα είναι αληθινά», έγραψε η Ντόνοβαν τον Αύγουστο του 2016 στην ιστοσελίδα «We Are Change» (Είμαστε η Αλλαγή). «Τα email εξέθεσαν ανεπανόρθωτα τη Χίλαρι Κλίντον, κι όμως κανείς δεν ασχολείται με το θέμα».

Τα γεγονότα που σχετίζονται με την έρευνα «Northern Night», ακολουθούν το μοτίβο που επαναλαμβάνεται για χρόνια καθώς η ρωσική απειλή μεγαλώνει και επεκτείνεται: Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και επιβολής νόμου είδαν μερικά προειδοποιητικά σημάδια ανάμειξης της Ρωσίας σε ευρωπαϊκές υποθέσεις στην αρχή, αλλά και σε αμερικανικές μετά, αλλά ποτέ δεν κατανόησαν το μέγεθος των φιλοδοξιών του Κρεμλίνου. Οι κορυφαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ δεν εκτίμησαν σωστά τον κίνδυνο και μετά έκαναν αγώνα δρόμου για να βρουν λύσεις. Στο τέλος, μεγαλεπήβολα σχέδια πήγαν χαμένα εξαιτίας εσωτερικών διαφωνιών, οι οποίες πήγαζαν είτε από τον φόβο μη τυχόν χειροτερέψουν τα πράγματα είτε από μια λανθασμένη πίστη στην ανθεκτικότητα της αμερικανικής κοινωνίας και των δημοκρατικών θεσμών.

Μια διαταγή που δεν είχε καταγραφεί ξανά στο παρελθόν, οδήγησε τις αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας της Αμερικής να σχεδιάζουν έξι συγκεκριμένες επιχειρήσεις καταπολέμησης της ρώσικης απειλής. Βέβαια, ένα χρόνο αφότου δόθηκαν οι οδηγίες, ο Λευκός Οίκος του Τραμπ παραμένει διχασμένος αναφορικά με το αν πρέπει να δράσει, σύμφωνα με αρμόδιους των υπηρεσιών πληροφοριών.

Αυτή η εκδοχή των ΗΠΑ σχετικά με την τμηματική απόκριση των ΗΠΑ στην απειλή της παραπληροφόρησης της Ρωσίας, βασίζεται σε συνεντεύξεις με δεκάδες τωρινά και τέως ανώτερα στελέχη του Λευκού Οίκου, του Πενταγώνου, του υπουργείου Εξωτερικών και των υπηρεσιών πληροφοριών, καθώς και αντιπροσώπους του ΝΑΤΟ και Ευρωπαίους διπλωμάτες.

Οι λάθος υπολογισμοί και η γραφειοκρατική αδράνεια που κατέστησε τις ΗΠΑ ευάλωτες στην ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2016, έχει τις ρίζες της σε αποφάσεις που ελήφθησαν στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, όταν υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υπέθεσαν πως η Μόσχα θα είναι συνέταιρος των ΗΠΑ και απέσυραν τη χώρα από τον πόλεμο απόκτησης πληροφοριών σε βάρος της Ρωσίας.

Όταν οι σχέσεις των δύο χωρών χάλασαν ξανά, τα ίδια άτομα χαρακτήρισαν τη Ρωσία ως «περιφερειακή δύναμη τρίτης κατηγορίας» με κατασκοπευτική δράση η οποία όμως θα περιοριζόταν στις νεοσύστατες δημοκρατίες κοντά στην περιφέρειά της. Δεν σκέφτηκαν ότι θα τολμούσε κάποτε να εστιάσει στις ΗΠΑ. «Ισως το έδαφος να μην ήταν όσο γόνιμο πιστεύαμε», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν, αναπληρωτής υπουργός του Μπάρακ Ομπάμα. «Πιστεύαμε πως η αλήθεια θα προσέφερε εξιλέωση, πως η αλήθεια θα επικρατούσε στο τέλος. Το σκεπτικό μας αποδείχθηκε λίγο αφελές».

Με τις εκλογές του 2018 να πλησιάζουν με ταχύτατους ρυθμούς, η αντιπαράθεση για τον τρόπο αντιμετώπισης της Ρωσίας συνεχίστηκε. Πολλοί στον Λευκό Οίκο του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου, υποβαθμίζουν την επίδραση των ρωσικών παρεμβάσεων και παραπονιούνται πως οι πληροφορίες για τις εκλογές του 2016 έχουν μετατραπεί σε όπλο από τους Δημοκράτες που θέλουν να υποσκάψουν τον Τραμπ. «Πείτε μου αν άλλαξε το αποτέλεσμα έστω και κατά μία ψήφο», είπε ανώτερος διοικητικός υπάλληλος, ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, όπως και πολλοί άλλοι. «Οι Ρώσοι δεν είπαν στην Χίλαρι Κλίντον να μην κάνει προεκλογική εκστρατεία στο Γουισκόνσιν. Πείτε μου αν αλλοιώθηκε το αποτέλεσμα εξαιτίας των Ρώσων στο Μίσιγκαν. Ο πρόεδρος έχει δίκιο. Οι Δημοκράτες χρησιμοποιούν την αναφορά για να απονομιμοποιήσουν την προεδρία του».

Η αίσθηση που επικρατούσε στον Λευκό Οίκο, στις υπηρεσίες πληροφοριών και στο Πεντάγωνο είναι πως οι Ρώσοι θα επιμείνουν στις προσπάθειές τους να αναμειχθούν στις πολιτικές υποθέσεις των ΗΠΑ. «Πρέπει να περιμένουμε πως ό,τι είδαμε πέρσι δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό», είπε ο Ντούγκλας Λουτ, τέως Αμερικανός πρέσβης στο ΝΑΤΟ. «Οι Ρώσοι ετοιμάζουν κάτι. Εντόπισαν αδυναμία και θα επιστρέψουν το 2018 και το 2020, με μια πιο εξελιγμένη και στοχευμένη προσέγγιση.

Ψηφιακές αιφνιδιαστικές επιθέσεις

Η Ρωσία ενεπλάκη σε μία εκτενή μάχη με τις ΗΠΑ κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Αλλά η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε το 1991 και το 1999, η κυβέρνηση Κλίντον και το Κογκρέσο έπαυσαν τη λειτουργία των κατ’ εξοχήν παγκοσμίων υπηρεσιών πληροφοριών. «Νόμιζαν πως όλα τελείωσαν και πως κερδίσαμε τον πόλεμο της προπαγάνδας», είπε ο Τζόσεφ Ντάφρεϊ, ο τελευταίος διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, η οποία κατηγορήθηκε πως επηρέασε τον ξένο πληθυσμό.

Όταν ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέβηκε στην εξουσία, η Ρωσία άρχισε να ψάχνει τρόπους να αντισταθμίσει την αποδεκατισμένη στρατιωτική δύναμή της. Είδε λοιπόν, τις εκστρατείες επιρροής και τον κυβερνο-πόλεμο ως εν δυνάμει μέσα αντεπίθεσης. Και τα δύο ήταν φθηνά, εύκολα ως προς την υλοποίησή τους και για μια ανοιχτή και δικτυωμένη κοινωνία όπως αυτή των ΗΠΑ, δεν θα ήταν εύκολο να αμυνθεί αποτελεσματικά.

Τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια για την αυξανόμενη ρώσικη απειλή παραπληροφόρησης ήρθαν με την έναρξη λειτουργίας του RT το 2005, του τηλεοπτικού δικτύου, το οποίο χρηματοδοτείτο από το Κρεμλίνο, αλλά και τις κυβερνο-επιθέσεις του 2007 που κατέκλυσαν τις τράπεζες, τα υπουργεία και τις εφημερίδες της Εσθονίας. Έναν χρόνο αργότερα, το Κρεμλίνο εξαπέλυσε έναν αιφνίδιο ψηφιακό πόλεμο που «έριξε» προσωρινά τους πομπούς της Γεωργίας και έριξε την ιστοσελίδα του προέδρου της.

Τα ρωσικά τρολ έφτασαν πιο κοντά στην Αμερική το 2012, όταν επιτέθηκαν στον πρέσβη των ΗΠΑ για πρώτη φορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατακλύζοντας τον λογαριασμό του στο Τουίτερ με απειλές.

Όμως, για τους αρμόδιους των ΗΠΑ, το πρώτο κάλεσμα αφύπνισης ήρθε το 2014, όταν οι Ρώσοι προσήρτησαν την Κριμαία και υποστήριξαν τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Η ρώσικη στρατιωτική αναφορά πληροφοριών που υπεκλάπη τον Φεβρουάριο του 2014 τεκμηρίωνε πώς η Μόσχα επιστράτευε «ψεύτικα προφίλ» με σκοπό τη διάδοση παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να στηρίξει τη στρατιωτική της καμπάνια.

Η απόρρητη στρατιωτική αναφορά, που έπεσε στα χέρια της εφημερίδας «The Washington Post», παρέθετε παραδείγματα μηνυμάτων που διαδίδονταν μέσω των ψεύτικων προφίλ. «Ταξιαρχίες ανθρώπων από τη Δύση έρχονται να μας ληστέψουν και να μας σκοτώσουν», έγραψε άτομο που παρίστανε έναν Ουκρανό που μιλάει ρωσικά. «Η ηθική αντικαταστάθηκε από τη δίψα για αίμα και το μίσος προς κάθε τι ρωσικό».

Οι αρμόδιοι στο GRU, το ρωσικό τμήμα πληροφοριών, συνέταξαν το έγγραφο στο πλαίσιο της προσπάθειας να πείσουν τα υψηλότερα στελέχη του Κρεμλίνου για την αποτελεσματικότητα της καμπάνιας. Οι αρμόδιοι καυχιόντουσαν για τη δημιουργία ενός ψεύτικου λογαριασμού στο Facebook, τον οποίο και χρησιμοποίησαν για να στείλουν απειλές θανάτου σε 14 πολιτικούς της νοτιοανατολικής Ουκρανίας. Μέσα σε μόλις πέντε μέρες, σύμφωνα με το GRU, οι ψεύτικοι λογαριασμοί έφτασαν στο σημείο να εξασφαλίζουν 200.000 επισκέψεις σε καθημερινή βάση.

Συνδυασμός προπαγάνδας και διασκέδασης

Η επιχείρηση στην Ουκρανία έδωσε στους Αμερικανούς το πρώτο δείγμα δύναμης της Ρωσίας στην εποχή που ακολούθησε τον Ψυχρό Πόλεμο.

Τον Μάρτιο του 2014, ο Ομπάμα επισκέφτηκε το αρχηγείο του ΝΑΤΟ και άκουσε τους ανήσυχους συμμάχους του να τον προειδοποιούν για τη ρωσική απειλή. Οι υποστηρικτές του προέδρου ήθελαν να του χορηγήσουν μέσα να αντεπιτεθεί.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, στην Αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων του Λευκού Οίκου, τον πίεσαν να δημιουργήσει παγκόσμια κανάλια που θα μετέδιδαν πληροφορίες στα ρώσικα, τα κινέζικα και άλλες γλώσσες, ώστε να ανταγωνιστεί το RT. Οι προτεινόμενες αμερικανικές εκδοχές του καναλιού θα συνδύαζαν τη διασκέδαση με την ενημέρωση και την προπαγάνδα υπέρ της Δύσης. Ο Ομπάμα απέρριψε την ιδέα ως μη πρακτική.

Εκείνη τη μέρα, στην Αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων βρισκόταν ο Ρίτσαρντ Στένγκελ, υφυπουργός δημόσιας διπλωματίας στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο οποίος εξέφρασε την ίδια άποψη με τον Ομπάμα. «Ήταν τόσα πολλά κυβερνητικά στελέχη που συζητούσαν για τη δημιουργία ενός ολόκληρου τηλεοπτικού δικτύου, όταν δεν έχουν δημιουργήσει ούτε ένα λεπτό τηλεοπτικού περιεχομένου, δήλωσε ο Στένγκελ. «Θυμάμαι παλιότερα που είχα πει σε έναν φίλο μου ότι στον κόσμο δεν αρέσουν τα κυβερνητικά τηλεοπτικά προγράμματα. Εκείνος μου απάντησε ότι στον κόσμο δεν αρέσουν τα τηλεοπτικά προγράμματα χωρίς ποιότητα, και τα κυβερνητικά προγράμματα τυχαίνει να είναι τέτοια».

Έτσι, ο Στένγκελ άρχισε να ψάχνει εναλλακτικές λύσεις αντεπίθεσης στη Μόσχα. Ενα από τα σενάρια που εξέταζε ήταν η δημιουργία σταθμών με στόχο την προπαγάνδα υπέρ της Δύσης για να κερδίσει πάλι το κοινό στις ρωσικές περιφέρειες, παρουσιάζοντας στο τηλεοπτικό κοινό δημοφιλή αμερικανικά σόου και ταινίες. Τελικά, ταξίδεψε μέχρι το Λος Άντζελες για να κάνει επίκληση στα πατριωτικά αισθήματα των παραγωγών του Χόλιγουντ, μήπως και καταφέρει να τους πείσει να του δώσουν κάποιες ταινίες δωρεάν.

Η καλύτερή του επιλογή ήταν ο Μάικλ Λίντον και μετά από αυτόν, ο πρόεδρος της Sony Pictures, ο οποίος είχε μεγαλώσει στην Ολλανδία και κατάλαβε αμέσως το εγχείρημα που προσπαθούσε να φέρει εις πέρας ο Στένγκελ. Θυμήθηκε πώς τη δεκαετία του 1970, κάποιο Ολλανδικό πολιτικό κόμμα έγινε χορηγός των επεισοδίων της τηλεοπτικής σειράς “M.A.S.H.”, ώστε να φανούν οι Αμερικανοί ως υπέρμαχοι του κινήματος κατά του πολέμου. Τότε, κάποιο άλλο πολιτικό κόμμα, αντίπαλο δέος του πρώτου, αγόρασε τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του “All in the Family” για να δείξει πως οι πόλεις των ΗΠΑ είναι γεμάτες φανατικούς ρατσιστές.

Τελικά, κατάφερε να εξασφαλίσει μερικά εκατομμύρια δολάρια για να ξεκινήσει την προβολή ενός δελτίου ειδήσεων στα ρωσικά και ενός μεταφρασμένου ντοκιμαντέρ του καναλιού PBS. Ήθελε προγράμματα όπως το “Game of Thrones”, αλλά θα έπρεπε να συμβιβαστεί με κάτι πολύ πιο ταπεινό.

«Σαν να προσπαθείς να σκοτώσεις κάποιον που έχει σπαθί με οδοντογλυφίδα», δήλωσε.

Ομάδα κατά της παραπληροφόρησης

Το εγχείρημα καταπολέμησης της προπαγάνδας των Ρώσων χρειαζόταν περισσότερους πόρους και έτσι αρμόδιοι του υπουργείου Εξωτερικών έψαξαν για χρηματοδότηση στη CIA, NSA, στο FBI και στο Πεντάγωνο.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών και επιβολής νόμου έδωσαν προτεραιότητα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, εξαιτίας της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου. Το υπουργείο Εξωτερικών έφτιαξε μια μικρή ομάδα που θα τουίταρε μηνύματα για την Ουκρανία, αλλά τα μέλη της ήταν σαν μια «σταγόνα στον ωκεανό» συγκριτικά με αυτά των ρωσικών τρολ.

Εν τέλει, οι αρμόδιοι κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι πιο αξιόπιστες πληροφορίες για την καμπάνια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν προέρχονταν από υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά από ανεξάρτητους ερευνητές. Τον Απρίλιο του 2015, ο Λόρενς Αλεξάντερ, ένας 29άχρονος αυτοδίδακτος προγραμματιστής που ζούσε με τους γονείς του στο Μπράιτον της Βρετανίας, έλαβε ένα αναπάντεχο tweet από αρμόδιο του υπουργείου Eξωτερικών, ο οποίος έδινε αναφορά στον Στένγκελ. «Μπορείς να μου δείξεις σε ζωντανή ροή σε ποιες αναρτήσεις μαζεύονται τα τρολ;» ρώτησε ο αρμόδιος. «Η δουλειά σου μου έδωσε μια ιδέα».

Λίγους μήνες αργότερα, ο αρμόδιος, του οποίου το όνομα είναι Μέικον Φίλιπς, ζήτησε να συναντηθούν από κοντά. Ο Αλεξάντερ, πάσχει από μια γενετήσια διαταραχή, η οποία τον κρατάει σωματικά εξουθενωμένο όλη την ώρα, και έτσι δεν μπόρεσε να κάνει το δίωρο οδοιπορικό μέχρι την Αμερικανική πρεσβεία στο Λονδίνο. Έτσι, ο Φίλιπς πήρε το τρένο για το Μπράιτον, όπου και ο Αλεξάντερ του παρουσίασε την έρευνά του, την οποία εμπνεύστηκε εξαιτίας των παρεμβάσεων του Πούτιν στην Ουκρανία και τις επιθέσεις του σε ομοφυλόφιλους και δημοσιογράφους.

Οι ιδέες του Φίλιπ βασίστηκαν στη δουλειά που έκανε στην πρώτη προεκλογική καμπάνια του Ομπάμα, όπου και χρησιμοποίησε τις αναλύσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να εντοπίσει υποστηρικτές. Αντίστοιχα, η πρότασή του τώρα ήταν να εντοπίσουν αυτούς που επηρεάζουν τον κόσμο στο διαδίκτυο και διαδίδουν τα μηνύματα του Κρεμλίνου, ώστε να τους παραθέσουν τα επιχειρήματα της Αμερικανικής πλευράς.

Τελικά, αυτό κατέστη αδύνατο, καθώς οι δικηγόροι αποφάνθηκαν πως είναι παράνομη η συλλογή δεδομένων χρηστών του διαδικτύου. Ακόμα και αν αυτό γίνεται από δημόσιες αναρτήσεις στο τουίτερ, τις οποίες μπορεί να δει ο καθένας ούτως ή άλλως, αποτελεί παραβίαση της ιδιωτικότητας. Έτσι, το εγχείρημα πάνω στο οποίο ο Φίλιπς είχε επενδύσει πάνω από έναν χρόνο, τερματίστηκε πρόωρα.

Αχρήστευση διακομιστών

Ενώ ο Στένγκελ με τον Φίλιπς πάσχιζαν να αποκομίσουν το μεγαλύτερο δυνατό όφελος από τους περιορισμένους πόρους που είχαν στη διάθεσή τους, η CIA, ακολουθώντας τις οδηγίες των κορυφαίων συμβούλων εθνικής ασφαλείας του Ομπάμα, ετοίμαζε μυστικά προτάσεις για συγκαλυμμένες δράσεις.

Μια από αυτές τις πιθανές δράσεις που συζητήθηκαν ήταν η δημιουργία ψεύτικων σελίδων και προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να καταπολεμήσουν τα ρωσικά τρολ. Θα πολεμούσαν τη φωτιά με φωτιά. Επίσης, θα διέδιδαν μηνύματα κατά του Κρεμλίνου, βασιζόμενοι σε πληροφορίες για στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ρώσων, καθώς και άλλες που θα αποδείκνυαν τη διαφθορά της κυβέρνησης.

Υπήρχε, όμως και ο αντίλογος, που ισχυριζόταν πως η CIA δεν θα μπορούσε να τα κάνει όλα αυτά αποτελεσματικά, αλλά και πως δεν είναι σωστό για τις ΗΠΑ να μιμηθούν τις τακτικές των Ρώσων.

Η τελευταία εναλλακτική λύση, ήταν να προβούν σε κυβερνο-επιθέσεις με σκοπό να αχρηστεύσουν προσωρινά τους διακομιστές των Ρώσων και κατά συνέπεια, όλα τα ψεύτικα προφίλ τους. Η λύση απορρίφθηκε, καθώς τα οφέλη της κρίθηκαν υπερβολικά βραχυπρόθεσμα.

Όλες οι προτάσεις αυτές δίχασαν τις διοικητικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες πληροφοριών και σαν αποτέλεσμα, δεν έφτασαν ποτέ το υπουργικό συμβούλιο εθνικής ασφάλειας ή τον πρόεδρο, ώστε να τεθούν υπό συζήτηση.

Το 2016, οι αμερικανικές πληροφορίες υπηρεσιών ανακάλυψαν πως ο Πούτιν σκόπευε να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα, με σκοπό να εκλεγεί πρόεδρος ο Τραμπ. Ο Ομπάμα τον προειδοποίησε να μην αναμειχθεί και μετά τις εκλογές προχώρησε σε κινήσεις που θα του επέτρεπαν να αμυνθεί από τη Ρωσία και γιατί όχι, να αντεπιτεθεί. Πρώτα, ασφάλισε το αμερικανικό δίκτυο από κυβερνο-επιθέσεις και μετά επέτρεψε στη CIA να διεξάγει επιχειρήσεις ενάντια στη Ρωσία. Συζητήθηκαν αρκετές ενέργειες, κάποιες από τις οποίες περιελάμβαναν «μηχανισμούς» σε ρωσικά δίκτυα, που θα μπορούν να ενεργοποιηθούν εξ αποστάσεως, ώστε να επιτεθούν στα ρωσικά υπολογιστικά συστήματα.

Αυτές οι ενέργειες θα χρειαζόντουσαν εβδομάδες, αν όχι μήνες για να ολοκληρωθούν. Η διαδοχή του Ομπάμα από τον Τραμπ ήταν ήδη γεγονός εν τω μεταξύ. Επομένως, ο Ομπάμα έφτιαξε το σχέδιο και η υλοποίησή του είναι καθαρά στο χέρι του Τραμπ.

Ετσι είναι οι ζωές μας

Πριν όμως, ολοκληρωθεί η διαδοχή του Ομπάμα από τον Τραμπ, η κυβέρνηση του πρώτου, πήρε ένα διδακτικό πλην οδυνηρό και σκληρό μάθημα. Ειδικότερα, ήταν το 2014, όταν οι Ρώσοι χάκαραν το υπουργείο Εξωτερικών και τον Λευκό Οίκο, πριν βάλουν στο στόχαστρο τη Δημοκρατική Εθνική Επιτροπή και άλλους πολιτικούς θεσμούς. Μέχρι οι ΗΠΑ να αντιληφθούν τι έγινε, ήταν ήδη πολύ αργά.

Επομένως, η κυβέρνηση αποφάσισε να φροντίσει να μην κάνει και το ΝΑΤΟ τα ίδια λάθη με εκείνη. Έτσι, ενημέρωσε για την κατάσταση τους Ευρωπαίους πρέσβεις του ΝΑΤΟ. Όταν η ενημέρωση τελείωσε, οι Ευρωπαίοι απάντησαν «Αυτό προσπαθούμε να σας πούμε τόσο καιρό. Έτσι είναι οι ζωές μας. Καλώς ήρθατε».

Πούτιν σημαίνει προαγορά

Αφότου ο Τραμπ ανέλαβε την προεδρία, τα ρωσικά τρολ έστρεψαν την προσοχή τους στις ΗΠΑ. Αντί να υποστηρίξουν τον Τραμπ, όπως και έκαναν μέχρι τη στιγμή της εκλογής του, εστίασαν και πάλι στον αρχικό σκοπό τους, που ήταν να σπείρουν τη διχόνοια στις ΗΠΑ και να υποσκελίσουν την παγκόσμια επιρροή των ΗΠΑ. Η πολιτική του Τραμπ έγινε στόχος παραπληροφόρησης. Άρθρα από την Ντόνοβαν και άλλα πρόσωπα που είχαν την υποστήριξη του Κρεμλίνου τον κατηγορούσαν πως υποστηρίζει την τρομοκρατία και δίνει το πράσινο φως για στρατιωτικές επιχειρήσεις που σκοτώνουν παιδιά στη Συρία.

Ο Τραμπ τελικά βρέθηκε στο ίδιο δίλημμα με τον προκάτοχό του: Πώς θα αντιδράσει.

Ο ίδιος πιστεύει πως μπορεί να πετύχει τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ αυτού και του Πούτιν και κατ' επέκταση, των ΗΠΑ με τη Ρωσία. Έτσι, εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν χρησιμοποίησε κάποιο από τα μέτρα που του είχε αφήσει παρακαταθήκη ο Ομπάμα και μάλιστα, αυτό τον μήνα, ανέφερε πως ο Πούτιν μίλησε με κολακευτικά λόγια για τη διαχείριση των οικονομικών της χώρας. «Είπε πολύ καλά πράγματα», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους. Αργότερα, ο Πούτιν τον πήρε τηλέφωνο για να τον συγχαρεί, καθότι η CIA έδωσε πληροφορίες στη Ρωσία για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα στην Αγία Πετρούπολη. «Είναι σπουδαία νέα», δήλωσε ο Τραμπ για το τηλεφώνημα που δέχτηκε. «Έτσι πρέπει να είναι τα πράγματα».

Άλλωστε, υπάρχει η αίσθηση πως οποιαδήποτε προσπάθεια συγκαλυμμένης επίθεσης στη Ρωσία, απλά θα οδηγήσει τον Πούτιν στο να εντείνει τις προσπάθειές του ενάντια στις ευάλωτες ΗΠΑ. «Αν ξέρω ένα πράγμα για τον Πούτιν, είναι ότι είναι συνυφασμένος με την προαγορά. Αν πιστεύει πως κάποιος είναι ικανός να του κάνει κάτι, θα βρει κάποιο τρόπο να το μετατρέψει σε πλεονέκτημα υπέρ του. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», δήλωσε ένας ανώτερος διοικητικός αξιωματούχος.

Τι ισχύει και τι δεν ισχύει

Το Κρεμλίνο δεν έχει δείξει κάποια προθυμία να υποχωρήσει από την καμπάνια παραπληροφόρησης ενάντια στις ΗΠΑ. Η Άλις Ντόνοβαν έχει αναγνωριστεί ως πιθανό ρωσικό τρολ εδώ και ένα χρόνο, αλλά συνεχίζει να εξαπολύει τα βέλη της στις ΗΠΑ.

Σε τελική ανάλυση, υπάρχει ελευθεροτυπία, αρά δεν πρόκειται να φιμώσουν ούτε αυτή, ούτε κανέναν.

Το FBI, όπως συνηθίζει να κάνει σε τέτοιες περιπτώσεις, κρατάει απόρρητες της πληροφορίες της Ντόνοβαν, όπως και των άλλων υπόπτων που κατηγορούνται για το ίδιο αδίκημα. Επίσης, παρά την εξουσιοδότησή του, δεν έχει το δικαίωμα να κλείνει λογαριασμούς πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απλά και μόνο επειδή εικάζεται πως είναι τρολ. «Δεν είμαστε αστυνομία της σκέψης», δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

Για την ιστορία, ο συντάκτης της Counterpunch, παρακάλεσε την Ντόνοβαν να του δείξει κάποιο αποδεικτικό στοιχείο της ταυτότητάς της, ώστε να αποδείξει ότι πράγματι δεν είναι τρολ, αλλά είναι ακριβώς αυτή που ισχυρίζεται πως είναι. Ένα απλό έγγραφο, όπως η αστυνομική της ταυτότητα ή το δίπλωμα οδήγησης θα ήταν αρκετό. Παρόλα αυτά, η Ντόνοβαν δεν έχει απαντήσει ακόμα στις εκκλήσεις του.

Πηγή: The Washington Post Επιμέλεια Κειμένου: Χρήστος Κανελλόπουλος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή