Ερντογάν: Τρομοκράτης ο Ασαντ – Αδύνατη η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το συριακό μαζί του

Ερντογάν: Τρομοκράτης ο Ασαντ – Αδύνατη η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το συριακό μαζί του

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά του Σύριου ομόλογου του, Μπασάρ αλ Άσαντ, χαρακτηρίζοντας τον τρομοκράτη και τονίζοντας ότι είναι αδύνατον να συνεχιστούν οι συριακές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή του.

Μιλώντας σε μία συνέντευξη Τύπου μαζί με τον πρόεδρο της Τυνησίας, Μπετζί Καΐντ Εσεμπσί, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικώς, ο Ερντογάν τόνισε ότι «ο Άσαντ είναι ξεκάθαρα ένας τρομοκράτης, ο οποίος έχει διαπράξει τρομοκρατικές πράξεις με την κρατική ισχύ του». Η συνέντευξη Τύπου έγινε στο πλαίσιο επίσκεψης του Ερντογάν στην αφρικανική χώρα για οικονομικές διαπραγματεύσεις, η οποία ήρθε στο τέλος μίας περιοδείας τεσσάρων ημερών σε χώρες της Αφρικής, με προηγούμενους σταθμούς το Σουδάν και το Τσαντ.

«Είναι αδύνατον να συνεχίσουμε με τον Άσαντ. Πως μπορούμε να δεχθούμε ένα μέλλον με έναν Σύριο πρόεδρο, ο οποίος έχει σκοτώσει σχεδόν ένα εκατομμύριο των πολιτών της χώρας τους», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Η Τουρκία υπήρξε από τις χώρες που υποστήριζαν εξαρχής την απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία, παρέχοντας στήριξη στους αντικαθεστωτικούς αντάρτες που μάχονται εναντίον του. Η προσέγγιση όμως με τη Ρωσία και το Ιράν, τους δύο κυριότερους συμμάχους του συριακού καθεστώτος, οδήγησε την Άγκυρα προς μία πιο μετριοπαθή στάση απέναντι στο καθεστώς. Επιπλέον, η Τουρκία είναι πλεόν περισσότερο επικεντρωμένη στους θύλακες ισλαμιστών εξτρεμιστών που παραμένουν στη χώρα και στους Κούρδους αντάρτες που θεωρεί συνεργάτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Συρίας, SANA, το συριακό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στη δήλωση του Τούρκου προέδρου, σχολιάζοντας πως ο Ερντογάν «συνεχίζει να παραπλανεί την τουρκική κοινή γνώμη με τα συνήθη ανούσια λεγόμενα, επιχειρώντας να αθωώσει τον εαυτό του για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει εναντίον του συριακού λαού, μέσω της στήριξης του σε διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή