ΗΠΑ: Στο σφυρί μια Mercedes του Αδόλφου Χίτλερ

ΗΠΑ: Στο σφυρί μια Mercedes του Αδόλφου Χίτλερ

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια πολυτελής Mercedes που χρησιμοποιούσε ο Αδόλφος Χίτλερ για τις μετακινήσεις του στη Γερμανία θα βγει στο σφυρί στις 17 Ιανουαρίου 2018 στο Σκότσντεϊλ της Αριζόνα, στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε σημερα ο οίκος δημοπρασιών Worldwide Auctioneers.

Η Mercedes-Benz 770K Grosser, πιο γνωστή ως "Super Mercedes", που "πιάνει" έως 160 χλμ. την ώρα, ήταν ένα ισχυρό όργανο προπαγάνδας του Γ΄Ράιχ. Χρησιμοποιήθηκε κυρίως από τον Χίτλερ για μια θριαμβευτική παρέλαση στο Βερολίνο μετά τη συνθηκολόγηση της Γαλλίας το 1940 και για μια επίσκεψη του ιταλού δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι. Είναι ένα από τα μόλις τέσσερα μοντέλα του αυτοκινήτου αυτού που κατασκευάστηκαν το 1939.

Ενώ οι συμμαχικές δυνάμεις προωθούνταν στην Ευρώπη στο τέλος του πολέμου, το αυτοκίνητο κατασχέθηκε στη Γαλλία από τις αμερικανικές δυνάμεις οι οποίες, αγνοώντας την προέλευσή της, τη διέθεσαν στο πάρκο αυτοκίνητων της στρατιωτικής αστυνομίας.

Μετά τον πόλεμο, η Mercedes αγοράστηκε από έναν ιδιώτη στο Βέλγιο, στη συνέχεια βρέθηκε στην κατοχή μιας ένωσης βετεράνων πολέμου στη Βιρτζίνια, πριν επιστρέψει στην Ευρώπη το 2002.

Ο οίκος Worldwide Auctionneers δεν διευκρίνισε την ταυτότητα του σημερινού κατόχου του οχήματος, αλλά ανακοίνωσε ότι το 10% των εσόδων από την πώληση θα δοθεί σε εκστρατείες ενημέρωσης για τον ναζισμό και το Ολοκαύτωμα.

(πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή