Γυρνώντας τον κόσμο με Bitcoins

Γυρνώντας τον κόσμο με Bitcoins

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν 18 Μαϊου του 2010 όταν χρήστης του διαδικτύου έδινε 10.000 bitcoins για δύο πίτσες και χρειάστηκε να περιμένει τέσσερις ημέρες μέχρι να βρεθεί κάποιος να του τις προσφέρει. Επτά χρόνια μετά ένας «κροίσος των bitcoins» χαρίζει 86 εκατ. δολάρια σε φιλανθρωπικά ιδρύματα καθώς, όπως υποστηρίζει, το ποσό που έχει συγκεντρώσει ξεπερνά κατά πολύ τα χρήματα που θα ήταν ποτέ σε θέση να ξοδέψει.

Στο μεταξύ πριν από περίπου δύο χρόνια, ο Φέλιξ Βάις, ένας προγραμματιστής από το Λουξεμβούργο έχοντας ως αφετηρία αλλά και ως σημείο τερματισμού το Βερολίνο αποφάσισε να κάνει ένα πείραμα και να αποδείξει ότι ο ντόρος γύρω από το bitcoin ήταν δικαιολογημένος…

Γυρνώντας τον κόσμο με Bitcoins-1

Με μοναδικό εφόδιο μια συσκευή αποθήκευσης και ένα ψηφιακό πορτοφόλι, που είχε στο κινητό του, κατάφερε σε διάστημα 18 μηνών να επισκεφτεί 27 χώρες και στις πέντε ηπείρους, αποκηρύσσοντας μετρητά, τραπεζικούς λογαριασμούς και πιστωτικές κάρτες… και κάνοντας αποκλειστικά χρήση του κρυπτονομίσματος. Μεταξύ των προορισμών που επισκέφτηκε ήταν η Κούβα, η Βενεζουέλα, η Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ αλλά και η Ελλάδα.

«Ηθελα να κάνω κάτι τρελό, άλλοι γυρίζουν τον κόσμο με ένα ποδήλατο και εγώ ήθελα να γυρίσω όλο τον κόσμο έχοντας μαζί μου μόνο bitcoin» δηλώνει στο kathimerini.gr.

Γυρνώντας τον κόσμο με Bitcoins-2

Ο πρώτος του σταθμός όταν ξεκίνησε το ταξίδι του το 2015 ήταν η Πράγα, όπου και προμηθεύτηκε μια συσκευή αποθήκευσης bitcoin. Αφού τοποθέτησε σε αυτήν τις οικονομίες αρκετών χρόνων, κάτι που όπως διευκρινίζει δεν θα συμβούλευε κανέναν να κάνει, ξεκίνησε το ταξίδι του. Στο ερώτημα πόσο κόστισε αυτό δυσκολεύεται να υπολογίσει, δεδομένου ότι η αξία του bitcoin παρουσίαζε εκείνη την περίοδο μεγάλες διακυμάνσεις, από 200 μέχρι 640 δολάρια.

«Υπήρχαν πολλές περίεργες στιγμές γιατί αν και είχα το ψηφιακό νόμισμα πολλές φορές δεν μπορούσα να το χρησιμοποιήσω και ήμουν πρακτικά “ταπί”» εξομολογείται. Στράφηκε λοιπόν σε ντόπιους για να τους πείσει να δεχτούν να ανταλλάξουν το τοπικό νόμισμα με bitcoin.

«Αναγκάστηκα να διανύσω πολύ μεγάλες αποστάσεις με τα πόδια για να πάω σε ένα atm για bitcoin ή να σπαταλήσω αρκετές ώρες ώστε να βρω μέσω ίντερνετ κάποιον που θα ήταν διατεθειμένος να με συναντήσει για να κάνουμε την ανταλλαγή, κάτι όχι και τόσο εύκολο» εξηγεί.

Στην εύρεση δωματίου είχε για σύμμαχο του ιστοσελίδα αναζήτησης ξενοδοχείων, μέσω της οποίας έκανε την κράτηση με bitcoin. Ωστόσο, σε θέματα φαγητού η κατάσταση περιπλεκόταν. Τι κι αν πολλές φορές έμενε σε πεντάστερο ξενοδοχείο, θυμάται ότι «επί μία εβδομάδα ήταν υποχρεωμένος να αρκεστεί στο πρωινό που περιλαμβανόταν στην τιμή, καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα να αγοράσει οποιαδήποτε άλλη τροφή με το νόμισμα».  

Για τον Φέλιξ Βάις τα bitcoins θα μπορούσαν να είναι μια λύση στα capital controls, ενώ αποδεικνύονται εξαιρετικά χρήσιμα και σε χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με υπερπληθωρισμό, όπως η Βενεζουέλα.

Γυρνώντας τον κόσμο με Bitcoins-3

«Είχα διαβάσει για τον πληθωρισμό σε βιβλία ιστορίας ή οικονομικά βιβλία αλλά δεν το είχα δει με τα μάτια μου. Ηταν πραγματικά τρελό όταν κάποια στιγμή αναγκάστηκα να ανταλλάξω μόλις 100 δολάρια και μου έφεραν δύο σακούλες γεμάτες με νομίσματα. Θυμάμαι ότι για δύο πίτσες πλήρωσα 10.000 μπολιβάρ και χρειάστηκα τρία λεπτά για να τα μετρήσω», εξηγεί.

Την περίοδο που επιβλήθηκαν τα capital controls στην Ελλάδα ο Φέλιξ αν και είχε ήδη περάσει από τη χώρα μας, επέστρεψε στην Αθήνα.

«Τα atm για bitcoins δεν υπόκειντο στον περιορισμό των 60 ευρώ και έτσι δείξαμε σε κόσμο πώς να τα χρησιμοποιεί. Υπήρχε ένα ανταλλακτήριο για bitcoin και μπορούσε κανείς να μετατρέψει χρήματα που είχε στον λογαριασμό του στο κρυπτονόμισμα και στη συνέχεια να κάνει ανάληψη από το atm», εξηγεί ο 30χρονος, ο οποίος εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το bitcoin καθημερινά στις συναλλαγές του.

«Καθώς δουλεύω ως προγραμματιστής για εταιρείες και ανθρώπους που βρίσκονται σε διάφορα μέρη του πλανήτη αμείβομαι σε bitcoins γιατί είναι πιο βολικό. Με αυτό πληρώνω πτήσεις, ξενοδοχεία, κτλ.

Γυρνώντας τον κόσμο με Bitcoins-4

Ο 30χρονος προγραμματιστής σκοπεύει να επαναλάβει το ταξίδι του σε επτά χρόνια για να διαπιστώσει τις διαφορές. Προς το παρόν πάντως αδυνατεί να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για την εξέλιξη του νομίσματος.

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για το πιο ενδιαφέρον κοινωνικό οικονομικό πείραμα, αλλά ο κόσμος δεν θα πρέπει να ξεχνάει τη λέξη “πείραμα”. Επίσης, είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πώς ακριβώς λειτουργεί το bitcoin και καλό θα ήταν να κατανοήσει την τεχνολογία πίσω από αυτό προτού επενδύσει αρκετά από τα χρήματά του».

Οσο για το εάν θα πρέπει οι κάτοχοι bitcoins να τα ανταλλάξουν με οποιοδήποτε άλλο συμβατικό νόμισμα ή να τα φυλάξουν κάτω από ένα «ψηφιακό στρώμα», αυτό εξαρτάται από το εάν κάποιος θεωρεί ότι πρόκειται για νόμισμα με μέλλον ή με ημερομηνία λήξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή