Ανθρωπιστική επιχείρηση στην ανατ. Γούτα

Ανθρωπιστική επιχείρηση στην ανατ. Γούτα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακτίνα αισιοδοξίας για κάποια εξομάλυνση της κατάστασης στην ανατολική Γούτα –από τα πιο άγρια θέατρα του συριακού εμφυλίου πολέμου, στα περίχωρα της Δαμασκού– συνιστά η μεταφορά των πρώτων ασθενών που χρήζουν επείγουσας ιατρικής φροντίδας από τον πολιορκημένο θύλακο των ανταρτών σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας. Oπως ανακοίνωσε η Συριακή-Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία, οι τέσσερις πρώτοι ασθενείς μεταφέρθηκαν χθες από την Ερυθρά Ημισέληνο –αραβικό αντίστοιχο του Ερυθρού Σταυρού– ύστερα από συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση Ασαντ και την αντικαθεστωτική οργάνωση «Στρατός του Ισλάμ», που ελέγχει την ανατολική Γούτα. Η συμφωνία προβλέπει την ασφαλή μεταφορά 29 ασθενών που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα (καρδιακά, καρκίνος, ηπατική ανεπάρκεια κ.ά.), με αντάλλαγμα την απελευθέρωση, από πλευράς ανταρτών, 29 ομήρων που κρατούνται αιχμάλωτοι.

Η ανατολική Γούτα, όπου κατοικούσαν περί τους 400.000 άνθρωποι πριν από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου, είναι ο μόνος θύλακος των αντικαθεστωτικών κοντά στην πρωτεύουσα. Από το 2013 τελεί υπό πολιορκία του κυβερνητικού στρατού, αλλά μέχρι πρόσφατα κάλυπτε τις στοιχειώδεις ανάγκες της σε τρόφιμα και φάρμακα χάρη σε υπόγεια τούνελ. Τους τελευταίους μήνες, η πολιορκία έγινε πιο ασφυκτική. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν ότι το καθεστώς Ασαντ χρησιμοποιεί την πείνα και την εξόντωση από αρρώστιες ως μοχλούς πίεσης για τη συνθηκολόγηση των αντικαθεστωτικών, κάνοντας λόγο για έγκλημα πολέμου. Ενα στα οκτώ παιδιά της ανατολικής Γούτα εκτιμάται ότι υποφέρει από υποσιτισμό. Πέραν του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, συντονισμένη παρέμβαση υπήρξε από τους προέδρους της Ρωσίας και της Τουρκίας Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν – του πρώτου προς τη συριακή κυβέρνηση και του δεύτερου προς την αντιπολίτευση.

Παρά την προσέγγισή του με τη Μόσχα, το τελευταίο διάστημα, ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε χθες ότι ο Μπασάρ αλ Ασαντ «σαφέστατα είναι τρομοκράτης, που διεξάγει κρατική τρομοκρατία» και ότι «είναι αδύνατο να συνεχίσει» να βρίσκεται στην εξουσία. Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η βασική μάχη με το Ισλαμικό Κράτος ολοκληρώθηκε και κάλεσε τη συριακή αντιπολίτευση να συμμετάσχει σε ειρηνευτική διάσκεψη, στο Σότσι, τον επόμενο μήνα.

Τέλος, ο αρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου Γενάντι Γκερασίμοφ κατήγγειλε ότι οι ΗΠΑ εκπαιδεύουν πρώην μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, επί τουρκικού και συριακού εδάφους, με αποστολή την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης Ασαντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή