Εκλεισε η συμφωνία αγοράς των S-400 από την Τουρκία

Εκλεισε η συμφωνία αγοράς των S-400 από την Τουρκία

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Τέσσερις συστοιχίες του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 έναντι 2,5 δισ. δολαρίων θα αποκτήσει η Τουρκία από τη Ρωσία, σύμφωνα με σχετική συμφωνία που αναμένεται να οριστικοποιηθεί πολύ σύντομα.

Την πώληση των πυραύλων εδάφους – αέρος του συστήματος S-400 στην Τουρκία επιβεβαίωσε χθες, μιλώντας στη ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ», ο επικεφαλής του αμυντικού ομίλου Rostec Σεργκέι Τσεμεζόφ.

Η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας είχε προκαλέσει την ανησυχία της Δύσης, καθώς η Αγκυρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και το αντιπυραυλικό σύστημα S-400 δεν είναι συμβατό με αντίστοιχα αντιπυραυλικά όπλα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Νουρετίν Τσανικλί είπε ότι η Αγκυρα θα αγοράσει τέσσερις συστοιχίες πυραύλων S-400 και ότι η συμφωνία έχει κλείσει οριστικά.

Η Τουρκία θα προκαταβάλει το 45% του κόστους, με τη Ρωσία να προσφέρει δανειακές ευκαιρίες για την κάλυψη του υπολοίπου 55%. Η Μόσχα σχεδιάζει να εγκαινιάσει την παράδοση των πρώτων συστοιχιών τον Μάρτιο του 2020.

Μιλώντας στην «Κομερσάντ», ο κ. Τσεμεζόφ υπογράμμισε ότι η Τουρκία υπήρξε η πρώτη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ η οποία συμφώνησε να αγοράσει το νέας τεχνολογίας σύστημα S-400.

Σε χθεσινό δημοσίευμά της, η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» ανέφερε ότι η απόφαση για αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος δεν έχει πολιτικά κίνητρα. Αξιωματούχοι των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων υποστηρίζουν ότι η Αγκυρα προσπάθησε να αποκτήσει κατάλληλο αμυντικό σύστημα από κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, χωρίς να βρει ικανοποιητικό υποψήφιο.

Σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις ενδοσυμμαχικές τριβές που προκάλεσε η απόφαση της Τουρκίας να προτιμήσει το ρωσικό σύστημα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε πει στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν όποιες αποφάσεις επιθυμούν για ζητήματα που άπτονται των εξοπλιστικών αγορών τους.

Η Ρωσία έχει πωλήσει, μέχρι στιγμής, συστήματα S-400 στην Κίνα και την Ινδία, ενώ τα ανταποδοτικά οφέλη που περιλαμβάνει η συμφωνία με την Αγκυρα θα επιτρέψουν στην τουρκική αμυντική βιομηχανία να κατασκευάσει μέρη του S-400.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή