ΚΟΣΜΟΣ

Εκλεισε η συμφωνία αγοράς των S-400 από την Τουρκία

REUTERS

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΜΟΣΧΑ. Τέσσερις συστοιχίες του αντιπυραυλικού συστήματος S-400 έναντι 2,5 δισ. δολαρίων θα αποκτήσει η Τουρκία από τη Ρωσία, σύμφωνα με σχετική συμφωνία που αναμένεται να οριστικοποιηθεί πολύ σύντομα.

Την πώληση των πυραύλων εδάφους - αέρος του συστήματος S-400 στην Τουρκία επιβεβαίωσε χθες, μιλώντας στη ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ», ο επικεφαλής του αμυντικού ομίλου Rostec Σεργκέι Τσεμεζόφ.

Η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας είχε προκαλέσει την ανησυχία της Δύσης, καθώς η Αγκυρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και το αντιπυραυλικό σύστημα S-400 δεν είναι συμβατό με αντίστοιχα αντιπυραυλικά όπλα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Νουρετίν Τσανικλί είπε ότι η Αγκυρα θα αγοράσει τέσσερις συστοιχίες πυραύλων S-400 και ότι η συμφωνία έχει κλείσει οριστικά.

Η Τουρκία θα προκαταβάλει το 45% του κόστους, με τη Ρωσία να προσφέρει δανειακές ευκαιρίες για την κάλυψη του υπολοίπου 55%. Η Μόσχα σχεδιάζει να εγκαινιάσει την παράδοση των πρώτων συστοιχιών τον Μάρτιο του 2020.

Μιλώντας στην «Κομερσάντ», ο κ. Τσεμεζόφ υπογράμμισε ότι η Τουρκία υπήρξε η πρώτη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ η οποία συμφώνησε να αγοράσει το νέας τεχνολογίας σύστημα S-400.

Σε χθεσινό δημοσίευμά της, η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» ανέφερε ότι η απόφαση για αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος δεν έχει πολιτικά κίνητρα. Αξιωματούχοι των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων υποστηρίζουν ότι η Αγκυρα προσπάθησε να αποκτήσει κατάλληλο αμυντικό σύστημα από κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, χωρίς να βρει ικανοποιητικό υποψήφιο.

Σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις ενδοσυμμαχικές τριβές που προκάλεσε η απόφαση της Τουρκίας να προτιμήσει το ρωσικό σύστημα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε πει στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν όποιες αποφάσεις επιθυμούν για ζητήματα που άπτονται των εξοπλιστικών αγορών τους.

Η Ρωσία έχει πωλήσει, μέχρι στιγμής, συστήματα S-400 στην Κίνα και την Ινδία, ενώ τα ανταποδοτικά οφέλη που περιλαμβάνει η συμφωνία με την Αγκυρα θα επιτρέψουν στην τουρκική αμυντική βιομηχανία να κατασκευάσει μέρη του S-400.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ