ΚΟΣΜΟΣ

Η προειδοποίηση του Ομπάμα για τα social media

Ο Βρετανός πρίγκιπας Χάρι και ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα καθώς παρακολουθούν κάποιο παιχνίδι στους αγώνες Invictus.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Προειδοποίηση για την ανεύθυνη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης απευθύνει ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξη που παραχώρησε στον πρίγκιπα Χάρι και μεταδόθηκε από το BBC Radio4. Ο Μπαράκ Ομπάμα, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, εφιστά την προσοχή σε ενέργειες οι οποίες διαστρεβλώνουν την αντίληψη που διαμορφώνουν οι άνθρωποι για πολύπλοκα ζητήματα και στην εξάπλωση της παραπληροφόρησης μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ο άνθρωπος που κατοικεί σήμερα στον Λευκό Οίκο είναι βουλιμικός χρήστης του Twitter, αλλά ο Μπαράκ Ομπάμα δεν αναφέρθηκε ειδικά στον Ντόναλντ Τραμπ.

«Ενας από τους κινδύνους του Ιντερνετ είναι ότι οι άνθρωποι βλέπουν τελείως διαφορετικές πραγματικότητες. Μπορούν να επηρεαστούν από ιδέες που ενισχύουν τις ιδεοληψίες τους», δηλώνει ο Μπαράκ Ομπάμα στην πρώτη του συνέντευξη ως τέως πρόεδρος των ΗΠΑ.

Πλουραλισμός φωνών

«Το θέμα που τίθεται είναι πώς να εκμεταλλευθεί κανείς αυτήν την τεχνολογία κατά τρόπο ώστε να δοθεί χώρος στον πλουραλισμό των φωνών, στη διαφορετικότητα των απόψεων, με την αποφυγή της βαλκανιοποίησης της κοινωνίας», και συνέχισε λέγοντας ότι «όλοι εμείς που βρισκόμαστε σε ηγετικές θέσεις πρέπει να βρούμε τρόπους ώστε να δημιουργήσουμε κοινό πεδίο συνεννόησης στο Ιντερνετ». Επίσης, ο πρόεδρος Ομπάμα υπογράμμισε τη σημασία που έχει «να αποσυνδεόμαστε από το Ιντερνετ, να συναντιόμαστε στην παμπ, να πηγαίνουμε στον τόπο λατρείας μας, να βρισκόμαστε στις γειτονιές και γενικότερα να μαθαίνει ο ένας τον άλλο».

Ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ δηλώνει επίσης ότι έφυγε από τον Λευκό Οίκο με ένα «αίσθημα γαλήνης», αλλά αισθάνεται «ανησυχία» για το μέλλον της χώρας του.

Και τι έχει αλλάξει μετά τον Λευκό Οίκο; «Ξυπνώ αργότερα με αίσθηση ελευθερίας. Είναι απολαυστικό να έχεις τη δυνατότητα να είσαι κύριος της ημέρας σου. Οταν σηκώνομαι από το κρεβάτι, μπορώ να πάρω τις δικές μου αποφάσεις, να αποφασίσω πώς θα χρησιμοποιήσω τον χρόνο μου».

Πάντως, του λείπουν ορισμένα στοιχεία από τη «συναρπαστική και ευχάριστη» προεδρική θητεία του. «Μου λείπει το επιτελείο μου, μου λείπει η ίδια η δουλειά», λέει στην περίφημη συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στο Τορόντο, στο περιθώριο των Invictus Games, την αθλητική διοργάνωση για τους τραυματίες και αναπήρους πολέμου, ψυχή της οποίας είναι ο πρίγκιπας Χάρι. «Δεν έχω κάνει και πολλές συνεντεύξεις, αλλά είναι διασκεδαστικό να θέτεις ερωτήσεις στον Μπαράκ Ομπάμα», εξήγησε από την πλευρά του ο Χάρι, ο οποίος πρόκειται να παντρευτεί τον Μάιο την Αμερικανίδα ηθοποιό Μέγκαν Μαρκλ. Ο Μπαράκ Ομπάμα, με τον οποίο έχουν προσωπική σχέση, θα είναι καλεσμένος στο γάμο; «Δεν έχουμε κάνει ακόμη τη λίστα των προσκεκλημένων, άρα ποιος ξέρει ποιος θα είναι προσκεκλημένος και ποιος όχι; Δεν θέλω να χαλάσω την έκπληξη».

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ