Ενιαία κυβερνητική πρόταση ζητεί η Νέα Δημοκρατία

Ενιαία κυβερνητική πρόταση ζητεί η Νέα Δημοκρατία

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός, ήταν μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Βουλή, είχε μιλήσει για το «τέλος στις διπλές πλειοψηφίες». Η αναφορά ήταν με αφορμή τους συνήθεις τακτικισμούς της κυβέρνησης, να επιδιώκει «δανεικές» ψήφους από τα υπόλοιπα κόμματα υπό την πίεση της «εθνικής συνεννόησης», όταν στο εσωτερικό της υπήρχε διάσταση θέσεων και οι ΑΝΕΛ τραβούσαν τη δική τους γραμμή. Στην ίδια ακριβώς λογική οικοδομείται σήμερα και η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο μείζον εθνικό θέμα του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ. Ο κ. Μητσοτάκης έχει «ξεκόψει» οποιαδήποτε συζήτηση για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας –θέση που επανέλαβε και χθες ο κ. Καμμένος–, αν δεν υπάρξει προηγουμένως «συγκεκριμένη και συμφωνημένη πρόταση από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους», θέτοντας ως αυτονόητο προαπαιτούμενο την ενδοκυβερνητική συνεννόηση. Στην Πειραιώς από την όλη στάση της κυβέρνησης διαγιγνώσκουν πως επιχειρείται και πάλι μια προσπάθεια να πεταχτεί η μπάλα στην εξέδρα, όπως φάνηκε από τη σαββατιάτικη ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού, όπου κατηγορούσε τη Ν.Δ. «για μικροκομματικές σκοπιμότητες».

Το μπαλάκι ωστόσο επεστράφη άμεσα: «Θυμίζουμε στους κ. Τσίπρα και Καμμένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ βρίσκονται στην κυβέρνηση και όχι στην αντιπολίτευση. Και καθώς υποθέτουμε ότι επικοινωνούν μεταξύ τους, αναμένουμε μια συγκεκριμένη και κοινή πρότασή τους για το όνομα της ΠΓΔΜ. Διότι όσο βρίσκονται ακόμη στην κυβέρνηση, εκείνοι έχουν την ευθύνη της διαπραγμάτευσης και όχι τα κόμματα της αντιπολίτευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά το γραφείο Τύπου της Ν.Δ. Πάνω στην ίδια λογική απορρίπτουν ως «εκ του πονηρού» τις αναφορές του κ. Κοτζιά περί «πλειοψηφίας βουλευτών», λέγοντας πως δεν υπάρχει τίποτε άλλο παρά «κυβερνητική πλειοψηφία».

Πίσω από την αναφορά του κ. Κοτζιά στη Ν.Δ. «βλέπουν» προσπάθεια να καλυφθούν ακόμα και εντός του ΣΥΡΙΖΑ διαφορετικές προσεγγίσεις, καθώς υπάρχουν βουλευτές, κυρίως από τη Β. Ελλάδα, όπως ο Μάρκος Μπόλαρης, που κρατούν αρνητική στάση, ακόμα και απέναντι στο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό. Στη Ν.Δ. άλλωστε, τηρώντας στάση αναμονής, εξετάζουν προσεκτικά και ακόμα μία πτυχή της διελκυστίνδας που βρίσκεται εν εξελίξει, που όπως υπογραμμίζουν «αντιβαίνει στα εθνικά δίκαια». Με δεδομένο πως το κόμμα του κ. Καμμένου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις μένει εκτός Βουλής, θεωρούν πως πάνω στο θέμα αυτό θα επιχειρήσει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ να ανεβάσει την απήχησή του.

Αντιπαράθεση

Εις επίρρωσιν των ανωτέρω, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, που υπενθυμίζεται πως υπήρξε υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Καραμανλή που έβαλε το βέτο στο Βουκουρέστι, με παρέμβασή της στο Τwitter σχολίασε πως «μια κυβέρνηση που πάει στη διαπραγμάτευση με δύο διαφορετικές θέσεις είναι καταδικασμένη να αποτύχει», καλώντας την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της. Στο σχόλιο της κ. Μπακογιάννη έσπευσε να απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, που αφού την εγκάλεσε για την παρέμβασή της μέσω Τwitter, της ζήτησε να ξεκαθαρίσει «αν η θέση της σημερινής Ν.Δ. είναι αυτή του Κων. Μητσοτάκη ή του Αντώνη Σαμαρά για την εξεύρεση λύσης». Από τη Ν.Δ. σημειώνουν πως τέτοιου είδους υποδείξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι αχρείαστες, καθώς τα διαπιστευτήριά της η Ν.Δ. τα έχει δώσει τόσο με την εθνική γραμμή που είχε χαραχθεί από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007 όσο και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή