Δικό της γεωτρύπανο στέλνει στην Κύπρο η Αγκυρα, επιμένοντας στην ένταση

Δικό της γεωτρύπανο στέλνει στην Κύπρο η Αγκυρα, επιμένοντας στην ένταση

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τελευταία ημέρα του 2017 ή την Πρωτοχρονιά του 2018 αρχίζουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις της ιταλογαλλικής κοινοπραξίας ENI-TOTAL στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Χθες, η είσοδος του πλωτού γεωτρύπανου «Saipem 12000» χαιρετίστηκε δεόντως από τον υπουργό Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας Γ. Λακκοτρύπη, ο οποίος καλωσόρισε την κοινοπραξία στα κυπριακά χωρικά ύδατα και συγκεκριμένα στο σημείο «Καλυψώ» του οικοπέδου 6, όπου αναμένεται να γίνουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις.

Η άφιξη του πλωτού γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ δεν συνοδεύτηκε από τουρκικές οχλήσεις, αν και στην ευρύτερη περιοχή παραμένει τόσο το ωκεανογραφικό «Μπαρμπαρός», όσο και σταθερά τουλάχιστον πέντε πολεμικά πλοία, στα οποία μάλιστα επιβαίνουν ομάδες των τουρκικών Δυνάμεων Υποβρυχίων Καταστροφών.

Ολα αυτά συμβαίνουν, βεβαίως, σε απόσταση ασφαλείας μιας και πρόκειται για διεθνή ύδατα, ωστόσο αποτελούν ένδειξη των τουρκικών προθέσεων, ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, όταν εκδόθηκε η πρώτη NAVTEX που προανήγγειλε γυμνάσια και στρατιωτική παρουσία εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στα νότια και τα δυτικά του νησιού.

Αντιθέτως, τόσο από τη Λευκωσία, όσο και από τους διεθνείς παρατηρητές με συμφέροντα στην κυπριακή ΑΟΖ, αναμένονται οι κινήσεις της Αγκυρας στις αρχές του 2018, όταν και υπολογίζεται ότι θα καταπλεύσει στην ευρύτερη περιοχή πλωτό γεωτρύπανο που έχει προμηθευτεί η Τουρκία (Deepsea Metro 2) και βρίσκεται ήδη καθ’ οδόν προς την Ανατολική Μεσόγειο. Από την Αγκυρα δεν έχει προσδιοριστεί το ακριβές σημείο των τουρκικών ερευνών, ωστόσο καθίσταται σαφές πως αν επιλεγεί σημείο στα νότια της Κύπρου, τότε η ένταση θα αυξηθεί κατακόρυφα. Διεθνείς αναλυτές τονίζουν ιδιαιτέρως τον ρόλο που διαδραματίζει ήδη στο συγκεκριμένο θέμα η Μόσχα, καθώς η Ρωσία έχει στενότατες σχέσεις με την Τουρκία και εξακολουθεί να διατηρεί σοβαρή επιρροή στη Λευκωσία.

Τούρκοι αναλυτές όπως ο Metin Gurcan (ο οποίος αρθρογραφεί τακτικά στο AI Monitor) τονίζουν ότι η Αγκυρα αντιλαμβάνεται με μάλλον αρνητικό τρόπο την πολύ καλή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ αλλά και Αιγύπτου στον στρατιωτικό και ενεργειακό τομέα. Ολα αυτά συμβαίνουν, παράλληλα, σε μια στιγμή κατά την οποία πετρελαϊκοί κολοσσοί, όπως η Exxon Mobil πιέζουν για τη διευθέτηση των ζωνών κυριαρχίας (χωρικά ύδατα) αλλά και οικονομικής εκμετάλλευσης (ΑΟΖ) στα νότια της Κρήτης, όπου υπολογίζεται ότι υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να είναι σαφές ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει στην Αθήνα μια διευρυνόμενη αντίληψη ότι το στρατηγικό βάρος της χώρας μετατοπίζεται καθοριστικά από το Αιγαίο προς την Ανατολική Μεσόγειο. Ηδη από πέρυσι τον Νοέμβριο, ο κ. Κοτζιάς είχε μεταβεί στο Κάιρο αποκλειστικά και μόνο για να παραδώσει τις προτάσεις της Αθήνας για τις θαλάσσιες ζώνες μεταξύ των δύο χωρών. Εκτοτε, σύμφωνα με τις εξαιρετικά περιορισμένες πληροφορίες που υπάρχουν, οι δύο πλευρές έχουν σημειώσει ορισμένη πρόοδο. Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο αφορούν την Κρήτη και την Κάρπαθο.

Υποβάθμιση

Σημειώνεται, τέλος, ότι από τις ελληνικές αρχές υποβαθμιζόταν περιστατικό που παρουσιάστηκε από μερίδα τουρκικών μέσων («Μιλιέτ»), περί έντασης ανάμεσα σε τουρκική ακταιωρό και ελληνικά αλιευτικά στην περιοχή των Ιμίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή