Ζήτημα αύξησης κατώτατου μισθού μετά το μνημόνιο ανοίγει η κυβέρνηση

Ζήτημα αύξησης κατώτατου μισθού μετά το μνημόνιο ανοίγει η κυβέρνηση

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από  τις ισχυρότερες προεκλογικές δεσμεύσεις που έγινε «σημαία» του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015, επαναφέρει ενόψει του νέου έτους –που πολλοί θεωρούν ότι θα είναι εκλογική χρονιά– η κυβέρνηση, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου μισθού, αμέσως μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Αρχικά, περιγράφοντας τον «οδικό άξονα» της κυβέρνησης κατά τους επόμενους μήνες, η αρμόδια υπουργός Εφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων δήλωσε ότι με την αποδέσμευση της χώρας από το καθεστώς της στενής επιτήρησης, η πολιτική θα μπορεί να ασκείται στη βάση των προγραμμάτων που επιλέγει ο λαός και όχι στη βάση επιβαλλόμενων μεταρρυθμίσεων.

Μια μέρα μετά, σκιαγραφώντας το πλαίσιο των προγραμματικών αυτών πολιτικών, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου μισθού μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και αναφερόμενη στους στόχους του υπουργείου για το 2018 δήλωσε πως βασικός στόχος για τη νέα χρονιά είναι η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και «δεύτερος στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από τη συζήτηση για τον κατώτατο μισθό».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «πρέπει ουσιωδώς να ξανασυζητήσουμε το επίπεδο του κατώτατου μισθού και ενδεχομένως μετά την έξοδο από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής αυτή να είναι η πρώτη κίνηση στην οποία θα προβούμε, να συζητήσουμε δηλαδή τις προϋποθέσεις για μια αύξηση του κατώτατου μισθού».

Αν και προσεκτική στη διατύπωση, καθώς το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, κυρίως δε η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια σημαντικών παρεμβάσεων στο ύψος του κατώτατου μισθού –που έπεσε από τα 751 στα 586 ευρώ τον μήνα (510 ευρώ για τους νέους) μέσα σε ένα βράδυ, το 2012– η κ. Αχτσιόγλου συμβάλλει με τις δηλώσεις της στη δημιουργία ενός νέου μεταμνημονιακού και συνάμα έντονα προεκλογικού αφηγήματος.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι δανειστές έχουν καταστήσει σαφές ότι βασική συνιστώσα του μεταμνημονιακού πλαισίου, η οποία θα συζητηθεί μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, είναι η μη ανατροπή των μεταρρυθμίσεων που έχουν γίνει.

Με αιχμή τις πολιτικές στήριξης των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων, στο οικονομικό επιτελείο εξετάζεται μια σειρά φιλολαϊκών μέτρων στον δρόμο που χάραξε η Πορτογαλία, η οποία αμέσως μετά τα μνημόνια εφάρμοσε μέτρα ανακούφισης των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, εντάσσονται και οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για ακύρωση ή έστω περιορισμό των περικοπών που προβλέπονται για το 2019 στις συντάξεις, με αιχμή τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ και μια πιθανή αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα.

Να σημειωθεί πάντως ότι οι δανειστές δηλώνουν ξεκάθαρα ότι καμία αλλαγή στα εργασιακά δεν μπορεί να γίνει χωρίς διαβούλευση αλλά και τη σύμφωνη γνώμη τους, ενώ ο νόμος του 2013 προβλέπει πως ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα ορίζεται από την κυβέρνηση, ύστερα από διαδικασία διαβούλευσης με κοινωνικούς εταίρους και τεκμηριωμένη συνεκτίμηση των πραγματικών δεδομένων της οικονομίας και της απασχόλησης. Το νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου θα πρέπει να βρίσκεται σε συνάφεια με τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και τις στοχεύσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης.

Μάλιστα, για το θέμα υπάρχει διάσταση απόψεων ακόμη και ανάμεσα στους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων. Εμποροι και μικρομεσαίοι ζητούν μαζί με τη ΓΣΕΕ τον καθορισμό του κατώτατου μισθού αποκλειστικά έπειτα από διμερή συμφωνία των κοινωνικών εταίρων (εργαζομένων και εργοδοτών) όπως στο παρελθόν, ενώ ο ΣΕΒ επιμένει πως δεν πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που θεσμοθετήθηκε με το 2ο μνημόνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή