Γερμανία: Οι καθυστερήσεις φθείρουν τη Μέρκελ

Γερμανία: Οι καθυστερήσεις φθείρουν τη Μέρκελ

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τη φθορά της Αγκελα Μέρκελ, εξαιτίας της παρατεταμένης περιόδου ακυβερνησίας, κατέγραψε σφυγμομέτρηση της εταιρείας YouGov, σύμφωνα με την οποία οι μισοί ερωτηθέντες θα προτιμούσαν να μην ολοκληρώσει η Μέρκελ την τέταρτη θητεία της.

Προϋπόθεση, βεβαίως, για να την ολοκληρώσει είναι να την ξεκινήσει, κάτι που εξαρτάται από την επιτυχία των διαπραγματεύσεων με τους Σοσιαλδημοκράτες.

«Αν η καγκελαρία εξακολουθεί να απορρίπτει όλες τις προτάσεις για μεταρρύθμιση της Ε.Ε., το SPD δεν θα συμμετάσχει σε συγκυβέρνηση», δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών και πρώην επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην εφημερίδα Bild. «Επίσης δεν έχει κανένα νόημα να κάνουμε διαπραγματεύσεις αν οι Χριστιανοδημοκράτες επιμένουν ότι οι ασφαλισμένοι θα έχουν χειρότερη ασφάλιση από όσους έχουν ιδιωτική», προσέθεσε.

Η έννοια της «ασφάλισης του πολίτη» (Bürgerversicherung) βρίσκεται στην αιχμή των διεκδικήσεων των Σοσιαλδημοκρατών, που ζητούν να απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες κορυφαίου επιπέδου ασφάλιση.

Ο Γκάμπριελ θεωρεί ότι η προοπτική αυτή ίσως διαλύσει τις έντονες αμφιβολίες που εξακολουθεί να διατηρεί η σοσιαλδημοκρατική βάση για την παράταση της συγκυβέρνησης – αμφιβολίες που ίσως αποβούν μοιραίες για τη συμφωνία, οδηγώντας τη χώρα σε νέες εκλογές.

Η δημοσκόπηση της YouGov έδειξε ότι το 47% των ερωτηθέντων θα προτιμούσε να αποχωρήσει η Αγκελα Μέρκελ από την καγκελαρία πριν από το 2021, έτος ολοκλήρωσης της τέταρτης θητείας της, ενώ το 36% θα προτιμούσε να την ολοκληρώσει.

Στο ίδιο ερώτημα, τον Οκτώβριο το 36% εξέφραζε την επιθυμία πρόωρης αποχώρησης, ενώ το 44% τασσόταν υπέρ της ολοκλήρωσης της τετραετίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή