Καταλωνία: Οι ενισχύσεις αποχωρούν, το αδιέξοδο μένει

Καταλωνία: Οι ενισχύσεις αποχωρούν, το αδιέξοδο μένει

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ. Eως το Σάββατο θα έχουν αναχωρήσει από το λιμάνι της Βαρκελώνης τα δύο εναπομείναντα κρουαζιερόπλοια που λειτούργησαν ως ξενοδοχεία για χιλιάδες αστυνομικούς που είχαν σταλεί στην Καταλωνία από άλλες περιοχές της Ισπανίας, ως απάντηση στο αυτονομιστικό κίνημα. Η εξέλιξη αυτή δεν συνιστά επιστροφή στην ομαλότητα, καθώς οι τοπικές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου επιβεβαίωσαν το πολιτικό αδιέξοδο.

Αντί της καθαρής νίκης των δυνάμεων που υποστηρίζουν την παραμονή της Καταλωνίας στην Ισπανία, που αποτελούσε επιδίωξη της Μαδρίτης, οι αυτονομιστικές δυνάμεις διατήρησαν το σύνολο της δύναμής τους, αποσπώντας ποσοστό 47,5%. Το αποτέλεσμα αυτό τους δίνει την πλειοψηφία εδρών στην τοπική Βουλή, χάρη στο μεγαλύτερο ειδικό βάρος των ψήφων της υπαίθρου, σε σχέση με την ψήφο μεγάλων πόλεων όπως η Βαρκελώνη. Οκτώ από τους νεοεκλεγέντες βουλευτές, περιλαμβανομένου και του έκπτωτου τέως προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν, βρίσκονται είτε στη φυλακή είτε στο εξωτερικό, πράγμα που σημαίνει ότι, με πρακτικούς όρους, η συγκρότηση της πλειοψηφίας στη Βουλή θα συναντήσει προβλήματα. Οι δικαστικές έρευνες εις βάρος τους συνεχίζονται και κάποιοι εξ αυτών παραδέχονται ότι υπ’ αυτές τις συνθήκες θα είναι πολύ δύσκολο να υλοποιήσουν τη λαϊκή εντολή και να κυβερνήσουν.

Αλλά ούτε και το αντίπαλο στρατόπεδο, οι οπαδοί της διατήρησης της ισπανικής ενότητας, διαθέτουν επαρκείς δυνάμεις για να κυβερνήσουν. Στο στρατόπεδο αυτό σημειώθηκε ανακατάταξη, με το σχετικά πρόσφατα ιδρυθέν κόμμα Ciudadanos να αναδεικνύεται πρώτο σε ψήφους και έδρες, εκμηδενίζοντας, ουσιαστικά, το Λαϊκό Κόμμα του Ισπανού πρωθυπουργού Ραχόι, που αρκέστηκε σε τρεις έδρες. Ομως οι Ciudadanos δεν διαθέτουν τις συμμαχίες που θα μπορούσαν να φέρουν την επικεφαλής του Ινιές Αριμάδας στο τιμόνι μιας νέας κυβέρνησης, η οποία θα εγκατέλειπε τις αυτονομιστικές διεκδικήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή