Ο πρίγκιπας Χάρι παντρεύεται τη Μέγκαν και φέρνει μπόλικο χρήμα στη Βρετανία

Ο πρίγκιπας Χάρι παντρεύεται τη Μέγκαν και φέρνει μπόλικο χρήμα στη Βρετανία

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H βασιλεία δεν είναι μόνον ένας παλαιός και αξιοσέβαστος θεσμός στη Βρετανία, αλλά και ένας σημαντικός μηχανισμός παραγωγής πλούτου για την οικονομία της, επισημαίνουν οι New York Times. Φέτος η βασιλική οικογένεια θα συνεισφέρει περίπου 1,8 δισ. λίρες στο βρετανικό ΑΕΠ. Ο γάμος του πρίγκιπα Χάρι με την ηθοποιό Μέγκαν Μαρκλ την άνοιξη αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τα έσοδα του 2018. Ηδη για τον πρόσφατο αρραβώνα του ζεύγους κυκλοφορούν κούπες με την επιγραφή «Ο Χάρι και η Μέγκαν αρραβωνιάστηκαν». Η ομώνυμη εταιρεία κεραμικών της Εμας Μπριτζγουότερ έχει ετοιμάσει περίπου 1.000 κεραμικές κούπες σε ανάμνηση αυτού του χαρμόσυνου γεγονότος – καθεμία θα κοστίζει περίπου 20 λίρες. Χαρακτηριστικά είναι τα σχόλια της ιδρύτριας της εταιρείας: «Σε αυτόν τον μουντό κόσμο όπου ζούμε τα όσα συμβαίνουν στη βρετανική βασιλική οικογένεια δίνουν ένα κάποιο χρώμα».

Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Βrand Finance, η «βασιλική οικονομία» θα εισφέρει το 2017 περίπου 1,8 δισ. λίρες στο ΑΕΠ, εκ των οποίων οι 550 εκατ. λίρες θα προέλθουν από τον τουρισμό. Την άνοιξη του 2018 θα καταφτάσουν χιλιάδες επισκέπτες στο Λονδίνο για τον γάμο των Χάρι και Μέγκαν και αυτό θα μεταφραστεί σε έσοδα περίπου 500 εκατ. λιρών. Από τις 500 εκατ. λίρες, το 10% θα έχει να κάνει με την πώληση αναμνηστικών αντικειμένων ή ρούχων.

Συλλέκτες

Εν τω μεταξύ, πέραν των τουριστών, ορισμένοι Βρετανοί είναι φανατικοί συλλέκτες αντικειμένων που συνδέονται με τη βασίλισσα Ελισάβετ, τον Κάρολο, την Νταϊάνα κ.ά. Η 73χρονη Μάργκαρετ Τάιλερ έχει μεταμορφώσει το σπίτι της σε μουσείο με ποικίλα βασιλικά αναμνηστικά. Ενα από τα δωμάτια είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στην Νταϊάνα και ένα άλλο στη βασίλισσα Ελισάβετ. Το τελευταίο το ενοικιάζει η κ. Τάιλερ προς 75 λίρες τη βραδιά, ενώ οι ασφαλιστικές εταιρείες εκτιμούν την αξία της συλλογής της στις 40.000 λίρες. Η πορσελανοποιία Royal Crown Derby ξεκίνησε την ενασχόλησή της με τα αναμνηστικά της βασιλικής οικογένειας το 1760, όταν στέφθηκε βασιλιάς ο Γεώργιος Γ΄. Ο σχεδιασμός των αντικειμένων που θα σχετίζονται με τους αρραβώνες των Χάρι και Μέγκαν άρχισε τέσσερις μήνες πριν από την επίσημη ανακοίνωση. Και όσο πλησιάζει ο καιρός για να γίνει ο γάμος, η ζήτηση αυξάνεται και η εταιρεία θα προσλάβει επιπλέον προσωπικό. Μία ακόμα επιχειρηματική δραστηριότητα θα είναι η διοργάνωση περιηγήσεων στα κλαμπ όπου διασκέδαζε συχνά ο πρίγκιπας Χάρι. Επίσης μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο με τον γάμο του αδελφού του, πρίγκιπα Ουίλιαμ με την Κέιτ Μίντλετον. Ορισμένα τουριστικά γραφεία ενοικίαζαν τότε πολύ ακριβά μία θέση απέναντι από το Αββαείο του Ουέστμινστερ για να δει κανείς την είσοδο και την έξοδο του ζεύγους, όπως αναφέρουν οι ΝΥΤ. Η θέση αυτή κόστιζε μέχρι και 500 λίρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή