Απονεμήθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου

Απονεμήθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2016 ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Πολιτισμού και αφορούν τις εκδόσεις του 2015. Η εννεαμελής επιτροπή, έπειτα από «επανειλημμένες συνεδρίες και μακρές συζητήσεις», κατέληξε στους βραβευθέντες.

Το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου απονεμήθηκε, κατά πλειοψηφία, στον Κώστα Πούλο για το έργο του «Παππού;» (εκδ. Μεταίχμιο 2015). Οπως αναφέρει το σκεπτικό της βράβευσης, «η τρυφερή σχέση παππού και εγγονού, μέσα από τα απλά, καθημερινά πράγματα και συνήθειες. Το αναπόφευκτο, δηλαδή ο θάνατος του παππού, χωρίς να ανακοινώνεται άμεσα από την αφήγηση, αφήνεται ως υπονοούμενο στο τέλος του βιβλίου, όπου κάθε αναγνώστης μπορεί να κάνει τις δικές του σκέψεις και συνειρμούς, αφήνοντας ένα σχεδόν ανοιχτό τέλος μέσα από μια ερώτηση αναζήτησης «παππού;». Το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου απονεμήθηκε, κατά πλειοψηφία, στην εικονογράφο Ιριδα Σαμαρτζή και στον συγγραφέα Σωτήρη Τριβιζά για το έργο τους «Ο μαγικός κόσμος του Φεδερίκο, ένα παραμύθι βασισμένο στον Λόρκα» (εκδ. Διάπλαση 2015), «ένα ιδιαίτερο βιβλίο, βασισμένο στο έργο του Λόρκα, με μια εξαιρετική εικονογράφηση που αποδίδει το ονειρικό και το περιπετειώδες με ποικιλία χρωμάτων και εικόνων», κατά την επιτροπή.

Το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού – Νεανικού Βιβλίου απονεμήθηκε, κατά πλειοψηφία, στον Πολυχρόνη Κουτσάκη για το έργο του «Μια ανάσα μόνο» (εκδ. Πατάκη 2015), ο οποίος «με σκηνικό δράσης την πόλη των Χανίων διαμορφώνει μια μοντέρνα, αστυνομικού τύπου περιπέτεια, με στοιχεία κινηματογραφικής δράσης –που δικαιολογούν ίσως και κάποιες υπερβολές στη διαχείριση καταστάσεων–, με έξυπνο χιούμορ και στοιχεία μεταφυσικά». Το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά απονεμήθηκε, κατά πλειοψηφία, στην Κατερίνα Σέρβη για το έργο της «Στη μάχη του Μαραθώνα» (εκδ. Πατάκη 2015), «ένα graphic novel που επιχειρεί να φέρει τον νεαρό αναγνώστη κοντά στην ιστορία με τρόπο ζωντανό, άμεσο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα βιβλία ιστορίας. Με το εύρημα των μυθοπλαστικών χαρακτήρων των παιδιών ανιχνευτών, ο αναγνώστης παρακολουθεί τη μάχη σαν να ήταν εκεί, ενώ μέσα από τους διαλόγους πληροφορείται για τα ιστορικά γεγονότα που προηγήθηκαν της μάχης και οδήγησαν σε αυτήν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή