Χιλιάδες παιδιά ζητούν άσυλο

Χιλιάδες παιδιά ζητούν άσυλο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών στη Μόρια της Λέσβου, με την τοποθέτηση οικίσκων στο ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης), δεδομένου ότι οι ροές από την Τουρκία συνεχίζονται. Ανήμερα τα Χριστούγεννα και ενώ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας βρισκόταν στο νησί έφτασαν 175 άτομα από την Τουρκία, ενώ και την επόμενη ημέρα ήρθαν ακόμα 30. Συνολικά τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων έφθασαν στα ελληνικά νησιά 145 άτομα από την Τουρκία εκ των οποίων οι 54 στη Χίο και οι 61 στη Σάμο.

Στο ΚΥΤ (ή hotspot) της Μόριας παραμένουν 318 ασυνόδευτα παιδιά σε ειδική, προστατευμένη ζώνη εντός της εγκατάστασης, παρά το γεγονός ότι περισσότερα από 2.000 άτομα το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν μετακινηθεί από το νησί στην ενδοχώρα. Οι μετακινήσεις ατόμων αφορούν ανθρώπους που έχουν χαρακτηριστεί «ευάλωτοι», κατηγορία στην οποία σαφώς ανήκουν και τα ασυνόδευτα ανήλικα, ωστόσο η παραμονή τους στη Λέσβο σε δύσκολες και συχνά επικίνδυνες συνθήκες παρατείνεται διαρκώς καθώς δεν έχουν δημιουργηθεί οι αναγκαίες θέσεις στην ενδοχώρα. Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, η μεταφορά των ασυνόδευτων παιδιών σε συγκεκριμένες θέσεις στην ενδοχώρα αποτελεί προτεραιότητα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο παρατηρείται μεγάλη στασιμότητα όσον αφορά τον ρυθμό δημιουργίας θέσεων κατάλληλων για παιδιά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Μάρτιο έως και σήμερα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το ΕΚΚΑ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης) που έχει αναλάβει τον καταμερισμό των παιδιών αιτούντων άσυλο σε προσήκουσες δομές, οι θέσεις για φιλοξενία ανηλίκων όχι μόνο δεν αυξήθηκαν αλλά μειώθηκαν.

Συγκεκριμένα στις 17 Μαρτίου 2017 υπήρχαν 1.352 θέσεις και 891 παιδιά στην «αναμονή», ενώ στις 15 Δεκεμβρίου 2017 οι θέσεις για φιλοξενία ανηλίκων σε όλη την Ελλάδα έπεσαν στις 1.104, και τα αιτήματα για φιλοξενία παιδιών έχουν φτάσει τα 2.256. 

Εκτιμάται ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 3.300 ασυνόδευτα παιδιά από τα οποία τα 442 βρίσκονται στα νησιά και τα 74 σε αστυνομικά τμήματα, όπου παραμένουν για λόγους ατομικής προστασίας.

Οσον αφορά το φύλο, τα 9 στα 10 ασυνόδευτα ανήλικα είναι αγόρια, η πλειονότητα των οποίων είναι άνω των δεκατεσσάρων ετών. Το 39% των ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκονται στην Ελλάδα είναι από το Πακιστάν, το 21% από το Αφγανιστάν, το 14% από τη Συρία, το 6% από την Αλγερία, το 5% από το Ιράκ και το 4% από το Μπανγκλαντές.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι αφίξεις ασυνόδευτων ανηλίκων το 2017 αυξήθηκαν σε σχέση με το 2016. Χαρακτηριστικά, τον Σεπτέμβριο φέτος ζήτησαν άσυλο 587 ασυνόδευτα παιδιά (460 το 2016) και τον Οκτώβριο 684, σε σχέση με 349 πέρυσι. Για τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων απαιτούνται συγκεκριμένες προδιαγραφές όπως ο μικρός αριθμός φιλοξενουμένων ανά δομή. Πάντως, τα παιδιά αποτελούν το 40% των αφίξεων στα νησιά τους τελευταίους μήνες, όπου έρχονται κυρίως οικογένειες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή