Προτεραιότητα η σύνταξη του πολυνομοσχεδίου

Προτεραιότητα η σύνταξη του πολυνομοσχεδίου

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σύνταξη του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την τυπική ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης κατά την τρέχουσα περίοδο και από το Μέγαρο Μαξίμου έχει δοθεί οδηγία προς τα συναρμόδια υπουργεία μέχρι τις 4-5 Ιανουαρίου το πολυνομοσχέδιο να είναι έτοιμο και να κατατεθεί στη Βουλή. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η συζήτησή του στις αρμόδιες επιτροπές εγκαίρως, ώστε το αργότερο στις 15 Ιανουαρίου να έχει περάσει από την Ολομέλεια. Ετσι, οι νομοπαρασκευαστικές υπηρεσίες των υπουργείων που έχουν εκκρεμότητες προς νομοθέτηση εργάζονται πυρετωδώς. Από την κυβερνητική ηγεσία διαμηνύεται ότι δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές καθυστερήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε αμφισβήτηση τη δέσμευση της κυβέρνησης για ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου. Αλλωστε, η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων στην παρούσα φάση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, προκειμένου να εξελιχθεί ομαλά, χωρίς πισωγυρίσματα, η πορεία ολοκλήρωσης του μνημονίου.

Βεβαίως, οι προσεχείς εβδομάδες κάθε άλλο παρά ήσυχες θα είναι για την κυβέρνηση. Η επανάληψη των πλειστηριασμών μετά τη διακοπή κατά την περίοδο των εορτών αποτελεί ίσως το πιο δύσκολο στη διαχείρισή του ζήτημα αυτή τη στιγμή. Οπως φάνηκε και από τις αντιδράσεις των βουλευτών στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας πριν από τα Χριστούγεννα, όλοι αξιολογούν ως ιδιαίτερα δυσβάσταχτο το πολιτικό κόστος από τη διαδικασία εκπλειστηριασμού κατοικιών. Μάλιστα, είναι οι ίδιοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κομματικά στελέχη που επιμένουν να αμφισβητούν τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι η λεγόμενη «λαϊκή» κατοικία είναι επαρκώς προστατευμένη. Επιμένουν, στο πλαίσιο αυτό, να ζητούν νομοθετική ρύθμιση και το θέμα παραμένει ανοικτό, ενώ δεν αποκλείεται να απασχολήσει εκ νέου την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιέσεις

Η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο ζήτημα βρίσκεται υπό πολλαπλή πίεση: από τη μια, βουλευτές και κομματικά στελέχη θεωρούν ότι το όποιο αριστερό πρόσημο μάχονται να υπερασπισθούν, όσον αφορά την ασκούμενη πολιτική, θα καταστεί αυτομάτως μη υπερασπίσιμο από μια ατυχή εξέλιξη στους πλειστηριασμούς. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, όπως έχει καταστήσει σαφές ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, οι δανειστές διασυνδέουν άμεσα την επίσπευση των πλειστηριασμών με την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και την αποφυγή της ανάγκης για νέα κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση βλέπει τις πολιτικές δυνάμεις στα αριστερά της να αξιοποιούν το θέμα των πλειστηριασμών για να αναβιώσουν το αντιμνημονιακό μέτωπο, επιδιώκοντας τα προφανή εκλογικά οφέλη. Σε πρακτικό επίπεδο, το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι αν θα καταφέρει να ελέγξει και να αποτρέψει τις εικόνες συγκρούσεων μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και όσων κινητοποιούνται κατά των πλειστηριασμών. Δύο ακόμη κομβικά ζητήματα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα απασχολήσουν το προσεχές διάστημα: το θέμα των απεργιών, με τις αλλαγές στις προϋποθέσεις προκήρυξης, που έχει προκαλέσει σφοδρή σύγκρουση με το ΚΚΕ, και το ζήτημα της πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν ανέλθει στην εξουσία, είχε αντιτεθεί σφόδρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή