Ενισχυμένες επιβιβάσεις, περιορισμένες επικυρώσεις

Ενισχυμένες επιβιβάσεις, περιορισμένες επικυρώσεις

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατάμεστοι σταθμοί μετρό και ηλεκτρικού, στάσεις λεωφορείων γεμάτες ανυπόμονους επιβάτες, οχήματα και συρμοί με κόσμο στοιβαγμένο συνθέτουν την εικόνα των μετακινήσεων, που αυξάνονται παραδοσιακά κατά την εορταστική περίοδο. Η ενισχυμένη κινητικότητα θα μπορούσε να θεωρηθεί μια αισιόδοξη πνοή μέσα στο γενικότερο κλίμα οικονομικής δυσπραγίας, ωστόσο η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή φαίνεται ότι κοστίζει ακριβά στους συγκοινωνιακούς φορείς. Και αυτό, διότι, χωρίς ακόμη να έχει γίνει ο απολογισμός, οι μετακινήσεις μπορεί να είναι περισσότερες, η αύξηση αυτή όμως δεν αντανακλάται στα έσοδα των φορέων.

Η περίοδος προσαρμογής στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα συνοδεύεται από μια άνευ προηγουμένου ανοχή στη λαθρεπιβίβαση. Οι πύλες εισόδου – εξόδου σε όλους σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού δεν έχουν κλείσει ακόμα, τα κενά στην προσφορά εισιτηρίων και η πολυπλοκότητα του νέου συστήματος οδηγούν και τους πλέον συνεπείς επιβάτες στην οδό της παρανομίας. Αρκεί να κάνει κανείς μια μικρή βόλτα στους κεντρικούς σταθμούς της πόλης όπου παρατηρείται κοσμοσυρροή στις κυλιόμενες σκάλες που οδηγούν από και προς τις αποβάθρες. Αντίστοιχος συνωστισμός όμως δεν συναντάται στα αυτόματα μηχανήματα επικύρωσης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, τα οποία προς το παρόν αποτελούν στην πλειονότητα των περιπτώσεων διακοσμητικό είδος. Είναι χαρακτηριστική μάλιστα η δήλωση του υπουργού Υποδομών Χρ. Σπίρτζη, προ ημερών, ότι ο σταθμός «Δουκ. Πλακεντίας», όπου έχουν ήδη κλείσει οι μπάρες, εμφανίζει σημαντικά περισσότερες επικυρώσεις απ’ ό,τι κεντρικότεροι σταθμοί όπως η Ομόνοια και το Σύνταγμα, όπου δεν έχουν κλείσει οι μπάρες. Το παράδειγμα επιβεβαιώνει ότι το κλειστό σύστημα είναι το πλέον αποτελεσματικό μέτρο κατά της εισιτηριοδιαφυγής, καθώς δεν επιτρέπει την προσέγγιση στις αποβάθρες χωρίς την επικύρωση εισιτηρίου.

Προϋπόθεση βέβαια αποτελεί η ενεργοποίηση του συστήματος, το οποίο επρόκειτο, βάσει αρχικού προγραμματισμού, να «κλείσει» στο σύνολό του στις 20 Δεκεμβρίου. Από τον Οκτώβριο, που άρχισε να ενεργοποιείται το σύστημα, έχουν κλείσει μόλις έξι από τους συνολικά 60 σταθμούς, ενώ στόχος είναι τις λίγες ημέρες που απομένουν έως την εκπνοή του έτους να κλείσει άλλος ένας σταθμός. Κλειστές μπάρες βρίσκει κανείς στους σταθμούς «Αεροδρόμιο», «Δουκ. Πλακεντίας», «Αιγάλεω», «Ελαιώνας», «Αγιος Δημήτριος», «Αγιος Αντώνιος», ενώ μεταξύ των επόμενων που θα κλείσουν είναι, κατά πληροφορίες, η «Αγία Μαρίνα» και ο «Κεραμεικός», ωστόσο ΟΑΣΑ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών) και ΣΤΑΣΥ αποφεύγουν να ενημερώνουν ποιοι σταθμοί πρόκειται να κλείσουν, για λόγους ασφαλείας.

Οι καθυστερήσεις στην πλήρη εφαρμογή του συστήματος αποδίδονται σε βανδαλισμούς που προκλήθηκαν καθώς και στη δυσκολία του επιβατικού κοινού να προσαρμοστεί στο νέο σύστημα ηλεκτρονικού κομίστρου. Ο ΟΑΣΑ από την πλευρά του δεν προχώρησε εγκαίρως σε κάποια εκστρατεία ενημέρωσης, ενώ τα δεδομένα άλλαζαν καθημερινά όσον αφορά το καινούργιο, αρκετά σύνθετο σύστημα.

Οι επιβάτες εξακολουθούν να μην μπορούν να προμηθευτούν μεμονωμένο μειωμένο εισιτήριο από τα αυτόματα μηχανήματα, με αποτέλεσμα οι μη συστηματικοί χρήστες και δικαιούχοι μειωμένου κομίστρου να πρέπει να απευθυνθούν σε σταθμό που διαθέτει εκδότη και σε ώρα που εργάζεται. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν σκέψεις από την πλευρά του ΟΑΣΑ για τη διάθεση μεμονωμένου μειωμένου εισιτηρίου από τα μηχανήματα έκδοσης, με το πρόσχημα ότι υπάρχει κίνδυνος να προμηθευτούν μη δικαιούχοι εκπτωτικό εισιτήριο, ενώ επιδίωξη είναι να «εκπαιδευτεί» ο επιβάτης στην επαναφόρτιση. Η έκδοση μεμονωμένων εισιτηρίων από τον ΟΑΣΑ είναι ασύμφορη οικονομικά για τον Οργανισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή