Δυο κατηγορίες δικαιούχων για το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ

Δυο κατηγορίες δικαιούχων για το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο κατηγορίες δικαιούχων προβλέπονται μετά την αναθεώρηση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ρεύματος με απόφαση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη.

 

– Στην πρώτη κατηγορία υπάγονται όσοι πληρούν τα κριτήρια λήψης Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Αυτοί θα έχουν έκπτωση στην τιμή του ρεύματος (ανταγωνιστικό τιμολόγιο) 75 ευρώ/ MWh και απαλλαγή από χρεώσεις χρήσης δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και διανομής (ΑΔΜΗΕ). Στο σύνολο του τιμολογίου εκτιμάται ότι η έκπτωση φτάνει το 70%.

– Στη δεύτερη κατηγορία υπάγονται όσοι πληρούν κριτήρια αντίστοιχα με εκείνα που ορίστηκαν για τη λήψη κοινωνικού μερίσματος. Σε αυτή την περίπτωση η έκπτωση στην τιμή του ρεύματος είναι 45 ευρώ/ MWh, με αποτέλεσμα στο σύνολο του τιμολογίου η έκπτωση να διαμορφώνεται περί του 35%.

Προκειμένου να βελτιωθεί η στόχευση του συστήματος και να εξοικονομηθούν πόροι για τη χρηματοδότηση των μεγαλύτερων ελαφρύνσεων προς τους πλέον ευάλωτους, αντιμετωπίζονται περιπτώσεις καταχρηστικής υπαγωγής στο ΚΟΤ:

– Αλλάζουν τα κριτήρια υπαγωγής, ώστε να μην λαμβάνεται υπόψη μόνο το εισόδημα αλλά η συνολικότερη περιουσιακή εικόνα του νοικοκυριού. Αποκλείονται, έτσι, περιπτώσεις, όπως βίλες εκατοντάδων τετραγωνικών σε «ακριβές» περιοχές, οι ιδιοκτήτες των οποίων διαθέτουν υπερπολυτελή αυτοκίνητα και εισόδημα από καταθέσεις εξωτερικού αλλά εμφανίζουν χαμηλό εισόδημα και είναι ενταγμένοι στο κοινωνικό τιμολόγιο.

– Λαμβάνονται υπόψη εισοδήματα και περιουσία όλων των ατόμων που κατοικούν στο νοικοκυριό και που φιλοξενούνται από τον κύριο δικαιούχο. Αποκλείονται, έτσι, περιπτώσεις όπου δικαιούχος δηλώνεται ο ενήλικας με το χαμηλότερο εισόδημα (π.χ. συνταξιούχος), ενώ στο ίδιο σπίτι μένουν και άλλοι ενήλικες με υψηλότερα εισοδήματα.

– Οι πολύτεκνοι εισάγονται στο ΚΟΤ με τα αντίστοιχα κριτήρια (μέχρι σήμερα υπήρχε μόνο το τιμολόγιο πολυτέκνων της ΔΕΗ, όπου δεν υπήρχαν εισοδηματικά κριτήρια). Αποκλείονται, έτσι, περιπτώσεις ιδιαίτερα εύπορων πολιτών με τέσσερα ή περισσότερα τέκνα, που επωφελούνταν των εκπτώσεων, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στους πολύτεκνους που δικαιούνται τις εκπτώσεις να τις λάβουν και από άλλους προμηθευτές πλην της ΔΕΗ.

Η επιδοτούμενη κατανάλωση θα εξαρτάται από την σύνθεση του νοικοκυριού, ενώ καταργείται η απένταξη σε περιπτώσεις υπέρβασης της μέγιστης κατανάλωσης μέχρι 10%.

 

Νωρίτερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1, είχε αναφερθεί στην Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζονται τα νέα κριτήρια στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

Η ΚΥΑ θα ισχύσει από την 1η Φεβρουαρίου και οι αιτήσεις θα πρέπει να κατατεθούν εκ νέου από όλους τους δικαιούχους και εκείνους δηλαδή που είναι ήδη στο κοινωνικό τιμολόγιο. Οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ θα κατατίθενται στην πλατφόρμα του κοινωνικού μερίσματος.

Σχετικά με τη νυχτερινή χρέωση στο ρεύμα ο κ. Σταθάκης είπε ότι θα έχει «μία ενιαία τιμή» και, αναφέροντας ότι εξομοιώνεται με την ημερήσια, υπογράμμισε ότι «μέχρι τις 1600KW κατανάλωσης νυχτερινού, θα δει μείωση στο λογαριασμό του».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι «πάνω από το 70% των πρώτων κατοικιών είναι προστατευμένο από τους πλειστηριασμούς» και μίλησε για τις βασικές αλλαγές στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η μία είναι η προστασία της Α’ κατοικίας από τις τράπεζες. «Α’ κατοικία έως 200.000 αξία και εισόδημα έως 40.000 ευρώ είναι προστατευμένοι», είπε αναφερόμενος στις κατοικίες που έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη και προστατεύονται μέχρι και τις 31 – 12- 2018.

Σχετικά με τις αλλαγές που έγιναν στο νόμο Κατσέλη, είπε για την υπαγωγή των «ελεύθερων επαγγελματιών στο νόμο», την προσθήκη κριτηρίων και την αποπληρωμή των δόσεων των τριών πρώτων ετών από το κράτος.

Υπογράμμισε ότι, «υπάρχει συμφωνία με τις τράπεζες να μη βγει πρώτη κατοικία κάτω των 300.000 ευρώ» και απαντώντας στους συμβολαιογράφους που λένε πως δεν υπάρχει νόμος προστασίας της Α’ κατοικίας είπε πως υπάρχουν «τρεις νόμοι προστασίας των Α’ Κατοικιών» και ανέφερε τον νόμο προστασίας «Α’ κατοικίας, με εξαίρεση τους εμπόρους, το νόμο που αναγκάζει τις τράπεζες να τηρούν όλα τα διαδικαστικά και τον κώδικα δεοντολογίας τους», καθώς και στα γραφεία ενημέρωσης δανειοληπτών που λειτουργούν σε όλη τη χώρα».

Σε ερώτηση για το θέμα δεδηλωμένης και σταθερότητας της κυβέρνησης που εγείρει η Ν.Δ., ο κ. Σταθάκης απάντησε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει χάσει όλες τις μάχες που έδινε για τη σταθερότητα της κυβέρνησης και με την έννοια της αριστερής παρένθεσης και θέτει θέμα σταθερότητας, την ώρα που για πρώτη φορά συζητείται σοβαρά η επίλυση ενός εθνικού θέματος που η ίδια δημιούργησε.

Όπως τόνισε ο υπουργός «κληρονομήσαμε το θέμα με το όνομα, 27 χρόνια πριν και καλό θα ήταν να πει η Ν.Δ. ξεκάθαρα τη γνώμη της». «Βιάζεται λίγο και επειδή έπεσε η κυβέρνηση της Ν.Δ. το 1993 εξαιτίας αυτού του θέματος. Να ξεκαθαρίσει η Ν.Δ. αν είναι με την κατεύθυνση που είχε ο Κ. Μητσοτάκης, ή με τον υπουργό τότε κ. Αν. Σαμαρά» ρώτησε ο κ. Σταθάκης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή