Ο ΔΗΚΤΗΣ (28/12/17)

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινωνικό μέρισμα σε Ελληνες και ξένους

Σε όσους ζουν νόμιμα, εργάζονται και φορολογούνται στην Ελλάδα διανεμήθηκε το κοινωνικό μέρισμα του 2017, με αποτέλεσμα να το λάβει και σημαντικός αριθμός ξένων πολιτών. Τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, που έδειξαν ότι έλαβαν την παροχή 1.184.550 Ελληνες, 86.158 Αλβανοί, 6.667 Βούλγαροι, 1.261 Ρώσοι αλλά και 391 Κινέζοι, 216 Ιρακινοί και συνολικά πολίτες από 35 χώρες που ζουν στην Ελλάδα, προκάλεσαν ποικίλα σχόλια. Μάλιστα, πολλά εξ αυτών χαρακτηρίστηκαν από μια ιδιαίτερα ρατσιστική λογική ότι το κοινωνικό μέρισμα έπρεπε να είναι μόνο για Ελληνες… Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι το κοινωνικό μέρισμα δόθηκε με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εκτός από τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, όπως η νόμιμη και μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια, η υποβολή φορολογικών δηλώσεων κατά τα χρόνια αυτά, η ασφάλιση στον ΕΦΚΑ για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα και, βέβαια, η δήλωση συγκεκριμένου τραπεζικού λογαριασμού…

Επιτυχής εξωδικαστική διαπραγμάτευση

Η πρώτη επιτυχής διμερής διαπραγμάτευση στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού ολοκληρώθηκε από τη Eurobank, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Η συμφωνία αφορά μία ατομική επιχείρηση. Συγκεκριμένα, ένα πρατήριο υγρών καυσίμων. Η επιχείρηση είχε δύο δάνεια συνολικού υπολοίπου περίπου 26.500 ευρώ. Η συμφωνία προβλέπει τη ρύθμιση ενός δανείου 24.000 ευρώ με επιμήκυνση διάρκειας 116 μηνών (από 62 μήνες) και μείωση επιτοκίου από 4,23% σε 4,10%. Στο υπόλοιπο ποσό, περίπου 2.500 ευρώ, το οποίο ήταν ενήμερο και επιδοτούμενο από ΕΤΕΑΝ, δεν υπήρξε «κούρεμα».

Ο Γεώργιος Χατζηνικολάου νέος πρόεδρος στο Χ.Α.

Αποχώρησε έπειτα από 15ετή θητεία στη θέση του προέδρου του Χρηματιστηρίου Αθηνών ο κ. Ιάκωβος Γεωργάνας, τον οποίο θα διαδεχθεί ο κ. Γεώργιος Χατζηνικολάου, μη εκτελεστικός πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς. Ο κ. Γεωργάνας είχε αναλάβει τα καθήκοντά του το 2002, σε μια δύσκολη χρηματιστηριακή περίοδο, καθώς είχε προηγηθεί πριν από τρία χρόνια η «φούσκα» του 1999, που προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημία στα χαρτοφυλάκια εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας.

Αλλαγή σκυτάλης στη Γ.Γ. Εμπορίου

Ο κ. Δημήτρης Αυλωνίτης, μέχρι πρότινος συνεργάτης του κ. Αντώνη Παπαδεράκη, είναι ο νέος γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή. Η αλλαγή σκυτάλης έγινε σε ειδική τελετή την περασμένη Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, στην πλατεία Κάνιγγος. Ο κ. Αντ. Παπαδεράκης είχε τοποθετηθεί στη θέση του γ.γ. Εμπορίου από τον Μάρτιο του 2015, ενώ ο κ. Αυλωνίτης ήταν συνεργάτης του από τον Μάιο της ίδιας χρονιάς. Εντύπωση, πάντως, προκαλεί ότι τόσο για την παραίτηση όσο και για την αντικατάσταση του κ. Παπαδεράκη δεν εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης καμία ανακοίνωση.

Ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά πολλών εμποδίων

Με προβλήματα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές κύλησαν οι ήμερες των Χριστουγέννων, ειδικά στις συναλλαγές μέσω καρτών. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η σημαντική αύξηση του όγκου συναλλαγών αλλά και τεχνικές αστοχίες προκάλεσαν προβλήματα στις συναλλαγές με κάρτες, ειδικά στην Εθνική Τράπεζα, ενώ μικρότερα προβλήματα, με καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση συναλλαγών, αναφέρθηκαν και σε κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς. Από την ΕΤΕ δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση ή σχολιασμός, ενώ πηγές της τράπεζας απέδιδαν τα προβλήματα στον αυξημένο όγκο συναλλαγών, λόγω των εορτών, υπερφόρτωση που επηρέασε γενικότερα τα συστήματα συναλλαγών. Τραπεζικές πηγές διευκρινίζουν ότι το σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών λειτούργησε και δεν υπήρξε καμία στιγμή που να παρουσιαστεί συνολικό πρόβλημα στη διεκπεραίωσή τους. Σημειώνεται ότι ολοένα και περισσότεροι χρησιμοποιούν κάρτες, είτε χρεωστικές είτε πιστωτικές, για τις καθημερινές τους συναλλαγές, ακόμα και για μικρής αξίας αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή